Zomrela Ľuba Lapšanská

pt, 4. júla 2021 o 09:44

Ako dula pomáhala ženám pri pôrode, ako človek aj v mnohých iných veciach, ktoré súviseli s materstvom a celkovou psychickou pohodou. Mnohé na ňu spomínajú s láskou, vďačnosťou, dnes so slzami v očiach. Niekoľkoročná predsedníčka združenia Slovenské duly Ľuba Lapšanská cez víkend zomrela.

Ľuba Lapšanská pomáhala ženám pri pôrode, s dojčením aj v ďalších oblastiach.

Foto: archív Ľuby Lapšanskej

Informovali o tom na sociálnych sieťach jej bývalé kolegyne a priateľky, príčinu nezverejnili, pre mnohé je však jej odchod nečakaný.

„Odišla jedna z nás. Je jedno aké sme mali cesty, ale cieľ bol rovnaký – pomáhať ženám. Spojila nás v tomto zámere. Skláňam sa pred touto ženou. A ďakujem za možnosť s ňou chvíľu kráčať. Ľubi, pozdravujem ťa do neba,“ napísala napríklad Lenka Holotňáková.

Dojemné slová Ľube Lapšanskej venovala aj klinická psychologička a psychoterapeutka Hana Celušáková. „Bola si inšpiráciou jednej generácie dúl, ako byť v dispozícii, prítomná, podporujúca, nehodnotiaca. Dodávala si odvahu, povzbudzovala, hľadala cesty, ako zlepšiť veci. Bez pátosu, často mimo svetlá reflektorov. Len preto, že je našou povinnosťou nemlčať, snažiť sa urobiť svet lepším, keď je to v našej moci. A občas aj keď nebolo. Pre mňa si mala patent na zázraky, neviditeľných anjelov odvahy, smiechu, ženskosti a dobrodružstva nad hlavou,“ napísala na portáli rodinka.sk.

Ľuba Lapšanská spolupracovala aj s naším portálom ahojmama.sk, o svoje rady, názory a pohľad na vlastné materstvo sa podelila vo viacerých článkoch. „Milujem chvíle, keď nemusíme robiť nič. Keď boli starší chlapci ešte deťmi, tak najkrajšie chvíle boli cez víkend, keď nezvonil budík a my sme sa na celé doobedie usalašili v posteli, rozprávali sa, čítali si, alebo sa hrali. Teraz to praktizujem s najmladším,“ povedala napríklad o tom, ako najradšej trávi čas so svojimi troma synmi, ktorých veľmi milovala.

Na otázku, aké rady im dáva, odpovedala: „Ži svoj život. Raduj sa z maličkostí. Rob čo ťa baví. Rešpektuj a neodsudzuj ľudí naokolo. Ale vyhýbaj sa negativistom. A všetko čo robíš, rob naplno.“

Jej odchod teraz všetkých bolestivo zasiahol. „Vraj žijeme, kým si na nás ľudia spomínajú. Tak o to sa, drahá, vôbec nemusíš báť. Si tu, v živote, ktorý zanechal stopu,“ hovorí Hana Celušáková.

„Ďakujem... Že si ma učila, viedla, že si bola so mnou... Za rozhovory nad vínom, za všetko... Leť, moja drahá...,“ odkazuje Petra Slamová.

Úprimnú sústrať vyjadruje aj naša redakcia.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Slávni - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >