Čo vykúzlite zo zemiakov, múky a masla? Tri jedinečné recepty starých mám zo Spiša

Patricia Poprocká, 17. apríla 2021 o 04:22

Spiš bol odjakživa zemiakarsky kraj a tamojšie ženy vedeli zo zemiakov vykúzliť naozaj rozmanité a chutné jedlá. Čo sa týka prípravy, bola rôzna, od najjednoduchšej po tú zložitejšiu. Dnes vám ponúkame recepty na tri rôzne zemiakové jedlá za použitia minimálneho počtu surovín.

Zemiaky, vďačná surovina, ktorú možno pripraviť na nespočetné množstvo spôsobov.

Foto: shutterstock.com

„Džatky“

Zemiakové guľôčky, ktoré si môžete dochutiť ako chcete – s maslom, slaninou, opražiť, dokonca i na sladko.

Ošúpte zemiaky a uvarte ich v slanej vode. Keď sú mäkké, zlejte z nich trocha vody tak, aby zostali len mierne zakryté. Pozor, vodu nevylievajte do výlevky, ale do nádoby, možno ju budete ešte potrebovať. Zemiaky v hrnci zasypte hladkou múkou, aby boli celé zakryté. Hrniec ešte zakryte prikrýkou a nechajte na horúcom sporáku asi päť minút. Potom zemiaky s múkou popučte a všetko vymiešajte do hladkej zmesi. Ak je príliš hustá, pridajte z vody, ktorú ste si odložili bokom. Pozor ale, nemôže byť ani príliš riedka, pretože zo zmesi budete tvarovať guľôčky - džatky. Je to piplačka alebo zábava, podľa toho, ako sa na to pozeráte. Guľôčky (džatky) ukladajte do veľkej misky a potom ich zalejte spraženým maslom. Kto má rád švarky, môže spraženou slaninou, a kto rád sladké, tak pri varení zemiakov bude šetriť soľou a namiesto slaného spraženého masla ich dochutí grankom či škoricou.

Možno ich neskôr aj prihrievať, prípadne opiecť do chrumkava.

„Langoše“

Na západe krajiny sú známe ako lokše, staré mamy na Spiši ich volali langoše. Pri ich príprave sa trošku zdržíte, výsledok však stojí za to. Najprv uvarte zemiaky, ktoré popučte pomocou lisu na zemiaky na hladké cesto. Pridajte vajíčko a hladkú múku. Cesto ochutnajte, aby bolo dostatočne slané. Keď drží pokope a je vypracované, začnite z neho vytvárať samotné lokše/langoše. Hrúbku i veľkosť si určte sami, podľa toho, čo máte radšej – tenké ako palacinky, hrubšie ako placky, niečo medzitým...

Pečte ich na rozhorúčenej platni bez oleja či masti. Potom ich natrite roztopeným maslom, kto má rád, môže aj masťou, a podávajte. Môžu byť aj ako príloha k mäsu, skvelé sú však aj samostatne!

So soľou a maslom

Jednoduchá rýchla večera, ktorú mnohí poznáte, niekde sa dokonca volá „americké zemiaky“. Zemiaky umyte, nakrájajte na štvrťky a dajte v šupke do rúry piecť. Medzitým nachystajte na tanierik každému členovi rodiny kúsok masla, soli a nôž na natieranie. Keď sú zemiaky hotové, dáme misku do stredu stola, aby si z nej mohol každý vyberať svoje kúsky. Dobrú chuť!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >