Pri pečení určite rady pomôžu i deti.
Foto: shutterstock.comLen jedným smerom
Cesto na koláče miešajte vždy jedným smerom, inak vám bude horšie kysnúť.Valček do mrazničky
Valček na cesto dajte pred použitím asi na hodinu do mrazničky, cesto sa potom naň bude oveľa menej lepiť. Alebo dokonca vôbec nie.Von z chladničky
Suroviny pred prípravou receptu vyberte z chladničky, pre dobrý výsledok je dôležité, aby všetky mali izbovú teplotu (sú samozrejme aj výnimky, napríklad do lineckého cesta ide studené maslo).Len preosiata
Múku na koláč vždy preosejte, inak by sa vám koláč nemusel podariť. Preosiatím totiž múku prekypríte a to sa na výsledku prejaví.Štipku soli
Znie to paradoxne, ale štipka soli pridaná do cesta vyzdvihne sladkú chuť koláča.Proti klesaniu
Ovocie, hrozienka či orechy posypte pred pečením v koláči múkou, neklesnú vám ku dnu.Pomastiť netreba
Plech, na ktorom budete piecť koláč s vyšším obsahom tuku, nie je nutné pred pečením mastiť. Postačí ho ľahko opláchnuť studenou vodou.Rum namiesto kypriaceho prášku
Kypriaci prášok do pečiva môžete v koláči nahradiť tromi lyžicami rumu na pol kilogramu múky.Makaróny do cesta
Aby sa vám cesto prepieklo rovnomerne, zapichnite doň niekoľko cestovín makarónov.Proti pripečeniu
Ak sa vám koláč začína zhora pripekať, ale vnútri je ešte polosurový, položte naň papier na pečenie.Zlatý stred
Koláče pečte v strednej časti rúry, ani príliš dole, ani príliš hore.Skúška správnosti
Skúsené gazdinky to vedia veľmi dobre, ale pre tie menej skúsené je tu rada, ako poznať, že je cesto upečené. Pichnite doň špajdľu či ihlicu na pletenie. Ak po vytiahnutí zostane suchá, bez kúskov vlhkého cesta, je hotovo.Bábovka, poď von!
Nie je tak ťažké upiecť bábovku, niekedy je náročnejšie dostať ju z formy. Aby ste sa tomuto problému vyhli, pred pečením formu potrite tukom a dajte na chvíľku do chladničky. Tuk sa potom nezmieša s múkou, ktorou formu po vybraní z chladničky ešte vysypete, a bábovka pôjde ľahšie vybrať.Kypré palacinky
Zvlášť deti poteší, ak im ako letnú večeru pripravíte palacinky. Pre väčšiu kyprosť pridajte do cesta trošku oleja alebo minerálky.Nerovný koláč?
Ak máte koláč po upečení hrboľatý, preklopte ho i s formou na dosku. Asi po 15 minútach vráťte späť. Narovná sa.Plech so soľou
Ak pečiete koláč v menšej forme, postavte ju v rúre na plech vysypaný soľou, nemal by sa vám pripáliť.Koláč sa nerozmáča
Upiekli ste skvelý koláč či tortu, ale aby sa vám nerozmáčali, keď ich budete zdobiť ovocím, posypte povrch koláča nastrúhanými orechmi či mandľami.Slaná voda na panvičku
Aby sa vám cesto na palacinky či lievance nepripaľovalo, pred pečením potrite panvičku či lievanečník slanou vodou.Koláč ako práve upečený
Ak sa koláč hneď nezjedol a už začína strácať mäkkosť, potrite ho mliekom a krátko zapečte v rúre. Bude „ako nový“.Zabalené do fólie
Koláče samozrejme uchovávajte v chladničke, zabalené do potravinárskej fólie, aby vám neoschli.(Pri príprave toho článku sme ako zdroj využili i knihu Sone Havlovej Jak to všechno zvládnu. Domácnost, zahradu, pevné zdraví a příjemný vzhled)