Tieto vás najviac zaujali! 10 najčítanejších článkov na našom webe v tomto roku

gb, pt, 30. decembra 2019 o 05:09

Ktoré články si v tomto roku získali na našom rodičovskom webe www.ahojmama.sk najväčšiu čitateľskú pozornosť? Najviac vás zaujal text experta na školstvo Juraja Hipša o tom, že v škole by malo zažívať úspech každé dieťa, nielen tí najlepší žiaci.

Juraj Hipš vás tento rok zaujal vo viacerých článkoch.

Foto: archív Juraja Hipša

1. Školáci v pekle

Najčítanejším článkom na našom webe za celý tento rok sa stal februárový text zakladateľa neziskovej organizácie Živica, experta na školstvo a v súčasnosti už aj politika Juraja Hipša Ako posielame deti do pekla. Popisuje v ňom návštevu venčeka, na ktorý ho pozvali dcéry. Zabávať sa však nemohol, pretože si všimol chlapca, ktorému venček nikto nedal. Nakoniec dostal dva, ale jeden od vlastnej sestry. „Tých ohrdnutých detí máme v školách nespočetne. Nielen na venčekoch. Sú to tisícky detí, ktoré navzájom nezmyselne porovnávame, dávame do rebríčkov a tabuliek. Kde niektorí budú vždy poslednými bez možnosti zažiť úspech. Mať radosť z venčeku aj školy by malo byť dopriate všetkým. Nielen kráľom a kráľovnám večera,“ napísal Juraj Hipš.

2. Švajčiarsky sen a jeho každodenná realita

Príbeh Slovenky Anny, ktorá prerazila vo Švajčiarsku. Má prestížnu prácu, postavenie, šťastnú rodinu, ale predsa len ani v tejto, pre mnohých Slovákov zidealizovanej krajine nie je všetko tak ideálne ako sa zdá zdiaľky. Otvorene o výhodách i ťažkostiach svojho života rozpráva Anna Dayer Jankechová v článku Anna sa vo Švajčiarsku stala uznávanou primárkou: Pracuje sa veľa, neraz som len stála nad dcérkinou postieľkou a plakala.

3. Na spoločnom spaní rodičov s deťmi nie je nič zlé, naopak

Je normálne, ak spí váš školák s vami v posteli? Spoločný spánok rodičov s deťmi je prirodzený a dokonca žiaduci a požiadavky na samostatné spanie sú vytvorené umelo. „Potreba dostať dieťa z postele, dokonca mať samostatnú postieľku od narodenia, je výsledkom psychologických smerov v 20. storočí, pre ktoré bola na piedestáli samostatná existencia dieťaťa bez rodiča. Nepočítala s tým, že ľudské mláďa patrí medzi tvory, ktoré potrebujú starostlivosť rodičov počas veľmi dlhej doby, a že táto potreba je daná biologicky,“ vysvetľuje MUDr. Lucia Kantorová, predsedníčka združenia Mamila v článku Spoločné spanie pomáha deťom k samostatnosti. Aj tým desaťročným .

4. Rytmusovi a jeho manželke sa narodil Sanel

Narodenie synčeka rapera Rytmusa a jeho manželky Jasminy Alagič Vrbovskej vyvolalo zvedavosť ľudí, ako malý Sanel vyzerá. Prvé fotografie čerstvej mamičky, jej dieťaťa i celej novej rodinky sme priniesli v článku Jasmina Alagič oddychuje so synčekom v náručí. Zverejnila aj jeho fotku, podobá sa na otca?

5. Poďme do Tatier, tentoraz na chaty!

Letný turistický seriál priniesol množstvo tipov na zaujímavé miesta vo Vysokých Tatrách, Slovenskom raji, Poloninách, Pieninách, na Roháčoch, Myjave a inde. Najväčšiemu záujmu sa tešila časť venovaná tatranským horským chatám. Veľký prehľad prináša článok S rodinou do Tatier. Prehľad všetkých horských chát a trás, ktoré k nim vedú.

6. Jasmina dojčila synčeka verejne, vyvolala pohoršenie

Moderátorka Jasmina Alagič zverejnila v auguste, mesiac po narodení svojho synčeka Sanela, na sociálnych sieťach fotografiu, ako ho na rodinnom stretnutí dojčí. A vyvolala tým ďalší diel debaty, či je vhodné dojčiť dieťa na verejnosti. „Ženy však nedojčia na verejnosti preto, aby ukazovali prsia ani preto, aby mali pri dojčení obecenstvo. Ani preto, že chcú vystavovať dojčenie na obdiv. Dojčia preto, že dojčenie je spôsob starostlivosti o deti, je to niečo oveľa viac než len nakŕmenie dieťaťa. Napĺňa tak základné potreby dieťaťa, ktoré sú súčasťou jeho biologického a evolučného nastavenia,“ povedala k tomu Lucia Kantorová, predsedníčka občianskeho združenia MAMILA, ktoré sa snaží o podporu dojčenia. Článok Jasmina, toto vidieť nechceme. Syna dojčila na rodinnom stretnutí, vyvolala pohoršenie si získal vašu pozornosť a umiestnil sa na šiestej pozícii.

7. Deti nepotrebujú krúžky, ale vás

V apríli sme vám priniesli exkluzívny rozhovor s medzinárodne známou dánskou pedagogičkou Helle Heckmann, zakladateľkou slávnej lesnej škôlky Nokken. Uznávaná odborníčka v článku Deti potrebujú byť doma s rodičmi, ktorý sa umiestnil na siedmej priečke, okrem iného apelovala na rodičov, aby ubrali z voľnočasových aktivít detí a nechali ich jednoducho tráviť doma čas s najbližšími: „Rodičia by sa mali vrátiť k rytmickému života, mali by deti učiť domácim prácam, robiť ich spolu s nimi. Spoločne variť, upratovať, prať. Ak budú robiť všetky tieto veci, naučia sa veľa o živote. Pracovať spolu a s láskou je veľmi dôležité. Deti nepotrebujú krúžky, športy a tak ďalej, ale byť doma a žiť život s najdôležitejšími ľuďmi vo svojom živote, s rodičmi. Moja najlepšia rada preto znie: trávte s deťmi dostatok času každý deň."

8. Ako pomôcť detskej duši

Slovenské deti nie sú šťastné. Už niektoré deväťročné pozerajú porno. O ťažkostiach, ktorým členia dnešné deti rozpráva v rozhovore Zaznamenávame obrovský nárast detských depresií psychiater docent Igor Škodáček. Za najdôležitejšie pre psychickú pohodu malých považuje rodinu, pozornosť, záujem rodičov o ich detský svet.

9. Deti sa v škole môžu zblázniť

Deviatym najčítanejším článkom sa stal rozhovor s expertom na školstvo Jurajom Hipšom, v ktorom hovoril o slabinách slovenského školstva a o možnostiach jeho zlepšenia. „V školstve máme tri základné problémy. To, čo vôbec učíme. Videli ste šiestackú učebnicu techniky? Deti sa tam učia o ISO norme 3096. Takýchto kravín máme v osnovách množstvo a potom neostáva čas na skutočne dôležité veci. Ďalším problémom je, ako učíme. Najčastejšou pedagogickou metódou je diktovanie poznámok. Pritom všetky vedecké výskumy o mozgu hovoria, že presne takto sa mozog neučí. A tým najdôležitejším problémom je, kto učí naše deti. Veľakrát sú to tí, čo si nevedeli nájsť inú prácu a z núdze sa stali učiteľmi. Nebaví ich to a je to vidno. Ak má niekto učiť, mal by patriť medzi najlepších v spoločnosti,“ mohli ste si prečítať vo februári v texte Je zázrak, že sa deti v škole nezbláznia.

10. Martina Moravcová na plávanie vôbec nemá čas

Naša plavecká rekordérka, olympijská medailistka a viacnásobná majsterka sveta a Európy Martina Moravcová je dnes mamou na plný úväzok. S manželom Martinom a dvoma deťmi – Karolínou a Michalom žijú väčšinu času v Dallase v USA. Ako, porozprávala v rozhovore Som mama na plný úväzok a kuchárka k tomu.


ANKETA:

Ktorý z týchto článkov sa najviac páčil vám?

18,4%



10,2%



8,2%



2,0%



2,0%



0,0%



24,5%



6,1%



26,5%



2,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >