Ako dlho by mali ideálne spať deti a dospelí podľa veku? Pozrite si tabuľku!

Gabriela Bachárová, 18. októbra 2021 o 04:45

Spánok sa nedá ničím nahradiť. Ak spíte menej, ako potrebujete a navyše sa počas noci často budíte, oslabuje to váš imunitný systém, zhoršuje pamäť i koncentráciu a spôsobuje nervozitu, stres a úzkosť.

Malé deti potrebujú spánku viac.

Foto: Shutterstock.com

Ministerstvo zdravotníctva predstavilo tabuľku, koľko by orientačne ľudia mali spať. Jej autorom je organizácia The National Sleep Foundation (Národná nadácia spánku), ktorá pôsobí v Spojených štátoch amerických.

Najmenšie deti do troch mesiacov potrebujú v optimálnom prípade spať 14 až 17 hodín, od štyroch do 12 mesiacov 12 až 15 hodín, u detí medzi jedným a druhým rokom je to 11 až 14 hodín, medzi tretím a piatym rokom 10 až 13 hodín, medzi šiestym až trinástym rokom 9 až 11 hodín, medzi štrnástym až sedemnástym rokom 8 až 10 hodín.

Od 18 do 64 rokov sa odporúča spať sedem až deväť hodín, nad 65 rokov je to sedem až osem hodín. Okrem toho nadácia uvádza počet hodín spánku, ktoré ešte môžu byť vhodné a počet hodín, ktoré už nemožno odporučiť.

Pozrite si tabuľku, koľko hodín je ideálne spať podľa veku

Foto: Ministerstvo zdravotníctva SR


„Každá skupina má svoju odporúčanú optimálnu dĺžku spánku. Tieto všeobecne odporúčané hodnoty sa môžu u jedincov líšiť, nezohľadňujú individuálne potreby," upozorňuje Ministerstvo zdravotníctva.

„Pre optimálnu dĺžku spánku treba tiež zohľadniť napríklad celkový zdravotný stav či každodenné aktivity. Okrem kvantity spánku je dôležitá aj jeho kvalita, často prerušovaný spánok nie je kvalitný," dopĺňa rezort s tým, že je dôležité venovať spánku dostatok pozornosť najmä v tejto náročnej dobe. „Význam spánku často nedoceňujeme. Jeho nedostatok sa následne prejavuje nielen fyzickými, ale aj psychickými zmenami," uzatvára rezort zdravotníctva.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >