Džem, ktorý sa nepokazí. Žiadna chémia, gazdinky majú tento jednoduchý trik

Patricia Poprocká, 22. júla 2021 o 05:10

Čo si v lete odložíš, v zime akoby si našiel. Úroda ovocia je toto leto dobrá, a džemy sú obľúbenou pochúťkou malých i veľkých. Niet nad tie domáce, samozrejme. A hoci dnes obchody ponúkajú množstvo prípravkov, ktoré majú varenie džemu uľahčiť, ide to ľahko i bez chémie. S prírodným konzervantom, ktorý mu navyše ešte dodá sviežu príchuť. Akým?

Ako konzervovať džem bez chémie?

Foto: shutterstock.com

Niekto si nevie vynachváliť želírovací cukor, niekto kyselinu citrónovú, ktorou posype vrch džemu už vo fľaštičke tesne pred zatvorením. Niekto ju zvykne pridávať ešte do variaceho sa džemu. Niekto potravinársku chémiu ignoruje a trvanlivosť džemu si zabezpečí bohatým množstvom cukru. Daňou za to však je príliš sladký džem.

Trik gazdiniek na konzerváciu, ktorý chuť džemu len prirodzene zvýrazní, je pridať doň na konci varenia trošku kvalitného koňaku. (Ak nemáte, môžete skúsiť aj domácu pálenku, napríklad slivovicu). Nemusíte to preháňať s cukrom ani pridávať nič iné, alkohol sa o konzerváciu dobre postará. A nebojte, džem bude vhodný aj pre deti.

Postup:
Uvarte džem podľa obľúbeného receptu, na kilogram ovocia pridajte 400 gramov až pol kila hnedého cukru – podľa toho, aké sladké je ovocie a aký sladký džem obľubujete. Varte ako zvyčajne a tesne pred plnením do fliaš doň pridajte koňak. Stačí naozaj máličko, na dve kilá ovocia maličký štamperlík. Premiešajte ešte na sporáku, asi tak minútu a môžete džem nalievať do fľaštičiek. Potom ich zatvorte, prevráťte hore dnom, aby sa lepšie chytilo viečko o fľašu a nechajte vychladnúť.

Na zvýraznenie chuti môžete vyskúšať do niektorých džemov pridať aj štipku škorice alebo pravej vanilky.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >