Zhrnutie. Čo robiť, aby ste v zime udržali (nielen) deti zdravé

Gabriela Bachárová, 7. decembra 2022 o 05:15

Kašeľ, nádcha, horúčka... Naplno vypukla sezóna respiračných ochorení. A hoci sa im nedá vždy zabrániť, môžete vhodným životným štýlom zmierniť ich priebeh. Prípadne obmedziť aj riziko vzniku. Odborníci z bratislavského Regionálneho úradu verejného zdravotníctva pripravili prehľad opatrení, ktoré deťom i dospelým posilnia obranyschopnosť.

Aj pravidelný pohyb je prevenciou infekčných ochorení.

Foto: shutterstock

Pravidlo číslo jedna znie: zvýšte v strave príjem živín, ktoré imunitu podporujú. Hovoríme samozrejme najmä o vitamíne C, ktorý nájdete v chrene, citrusových plodoch, kapuste, keli, brokolici či v zelenej vňati. Prípadne si môžete uvariť šípkový či rakytníkový čaj.

„Vplyv na správne fungovanie imunity má tiež vitamín D. V prirodzenej forme sa nachádza v rybách, vajciach, obsahuje ho kakao, smotana alebo treščia pečeň. Vitamín D sa nám tvorí v organizme vplyvom slnečných lúčov, preto je vhodný pobyt na slnku aspoň 20 minút denne. V období, keď je slnečných dní menej, je vhodné ho doplniť dostupnými prípravkami s obsahom vitamínu D3, či už vo forme tabliet, alebo v kvapkách,” odporúča Katarína Blažová z odboru podpory zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava.

Ďalším dôležitým prvkom j zinok. Nájdete ho v orieškoch, celozrnných výrobkoch, pečeni a celkovo v mäse, ale aj v mliečnych výrobkoch či droždí.

Pravidelný pohyb

Bez pohybu by to nešlo, telesná aktivita podporuje správne fungovanie imunitného systému. „Pohybová aktivita trvajúca 30 až 40 minút a vykonávaná tri- až päťkrát v týždni výrazne zvyšuje výkonnosť imunity. Postačí aj rezkejšia prechádzka,” motivuje Katarína Blažová.

K pohybu pridajte aj saunu: „Práve saunovanie má pozitívny vplyv na stav našej obranyschopnosti, odporúča sa raz do týždňa. Vhodné je aj otužovanie organizmu napríklad striedaním teplej a chladnej sprchy.”

Dostatočný spánok a relax

Dbajte aj na psychický stav detí i ten váš. Doprajte si dostatok spánku: „Ak máte spánkový deficit, môžete tým zmeniť imunitnú reakciu organizmu a je pravdepodobnejšie, že ochoriete. Kvalita spánku je pritom rovnako dôležitá ako jeho dĺžka.”

Snažte sa držať deti i seba ďalej od stresu, hoci nie vždy sa to dá, najmä teraz pred Vianocami. Vedecké štúdie však dokázali, že najmä dlhodobý stres dokáže nepekne oslabiť imunitu. Niekedy poskytne relax už obyčajná prechádzka na čerstvom vzduchu a venovanie sa činnostiam, ktoré spôsobujú radosť.

Dbajte na zvýšenú hygienu rúk

K prenosu ochorenia môže dôjsť rukami. Niekedy sa stačí chytiť kontaminovaných predmetov, ako sú napríklad držiaky v mestskej hromadnej doprave, nákupné košíky či kľučky. V zimnom období si ich preto treba umývať častejšie. Teplá voda a mydlo sú pri tom nutnosťou.

„K čisteniu rúk treba pristupovať zodpovedne a nevynechať žiadnu časť dlane, chrbát rúk, priestor medzi prstami aj pod nechtami. Po dôkladnom opláchnutí je potrebné použiť jednorazovú utierku alebo čistý uterák,” odporúča odborníčka. Ak nemáte po ruke vodu, noste si so sebou dezinfekčný gél na alkoholovej báze a kúpte ho i deťom.

Obmedzenie kontaktov

Ak môžete, vyhnite sa uzavretým, preplneným priestorom, ako sú divadlá, kiná, štadióny, spoločenské podujatia, veľké obchodné a nákupné centrá, prípadne používajte rúško či respirátor všade, kde je vysoká koncentrácia ľudí, a tým aj vyššie riziko nákazy.

Pravidelne vetrajte

Vetranie miestností či už doma, v škole alebo na pracovisku je nutné nielen preto, aby sa vymenil vzduchu a zabránilo sa vzniku plesní, ale aj kvôli odstráneniu choroboplodných zárodkov. Vetrať treba nárazovo, otvoriť okná dokorán niekoľkokrát denne. Viac o tom, ako správne vetrať, si môžete prečítať v tomto našom článku.

Zvážte očkovanie

A nakoniec rada najmä pre starších či zdravotne oslabených (choroby dýchacích ciest, srdcovo-cievneho systému, metabolické, obličkové a imunitné poruchy).

„Ak je to možné, dajte sa zaočkovať proti chrípke a Covidu-19. Máme dostupné vakcíny, ktoré pomôžu našej imunite v boji proti týmto ochoreniam a dokážu výrazne zmierniť priebeh ochorenia. U rizikových skupín môže infekcia vírusom chrípky a koronavírusom viesť k závažným komplikáciám, k vzniku pneumónií (zápal pľúc) až k smrti,” uzatvára rady Katarína Blažová.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >