Pečené gaštany sú ozajstnou lahôdkou.
Foto: Shutterstock.comJedlé gaštany sú pre človeka prospešné, obsahujú viacero vitamínov i minerálov. A to predovšetkým vitamín C a vitamíny skupiny B. Z minerálov sú to fosfor, draslík, meď a horčík. Gaštany sú tiež dobrým zdrojom vlákniny, ktorá pomáha podporovať črevnú peristaltiku a pomáha v prevencii zápchy. „Okrem toho obsahujú aj flavonoidy, ktoré majú antioxidačné účinky,“ uviedla Natália Šranková z poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava.
Gaštany síce obsahujú väčšie množstvo zložených cukrov, no tie ľudské telo vstrebáva pomaly a nedochádza tak k prudkému nárastu hladiny cukru v krvi. Tak telo dostáva energiu postupne, čo je prospešné. „Obsah bielkovín a aminokyselín je v porovnaní s obsahom sacharidov nízky, avšak medzi nimi sú i aminokyseliny esenciálne, teda tie, ktoré musia byť do organizmu dodávané potravou,“ vysvetlila ďalší z prínosov gaštanov. A ešte jedno pozitívum – neobsahujú lepok, preto sú vhodné i pre celiatikov.