Zelenina by mala mať v jedálničku stále miesto, bez ohľadu na vek.
Foto: Shutterstock.comVedecké výskumy dokazujú, že v niektorých prípadoch je mrazenie a konzervovanie potravín zdravšie než ich konzumácia v čerstvo stave. Upozorňuje na to odborník na výživu, gastroenterológ a autor viacerých publikácií o zdravom stravovaní Ladislav Kužela.
„Vždy som si myslel, že čerstvé znamená lepšie, ale uvedomil som si, že tomu tak úplne nie je,“ uvádza na sociálnej sieti. Pripomína vedecké výskumy, podľa ktorých je mrazenie a konzervovanie potravín nielen lacnejšie a pohodlnejšie, ale aj zdravšie.
A to konkrétne v prípade veľmi často konzumovaných druhov zeleniny ako hrášok, špenát či paradajky. „Hrášok, ak je rýchlo zmrazený, si zachová viac vitamínu C ako v čerstvej forme,“ konštatuje uznávaný lekár, dnes riaditeľ nemocnice ministerstva vnútra.
Aj mrazený špenát je podľa neho pre ľudský organizmus prospešnejší ako v čerstvej forme. Prečo? Dôvodom je železo, ktoré špenát obsahuje, no človek ho nedokáže v plnej miere využiť. „Ukázalo sa, že v surovom špenáte sa veľa z neho do organizmu nevstrebáva. Keďže mrazený špenát je pred zmrazením často blanšírovaný a balený do kociek, môže obsahovať menej oxalátov, čo pomôže vstrebať viac železa,“ vysvetľuje Ladislav Kužela.
Paradajky mraziť netreba, no, aj keď to niekomu možno znie paradoxne, oplatí sa ich variť. Sú totiž zdrojom lykopénu, čo je antioxidant s protizápalovými a protirakovinovými účinkami, podporujúci srdcovo-cievny systém. Spája sa so zníženým počtom cievnych mozgových príhod, srdcových chorôb a rakoviny No a v konzervovaných paradajkách je ho viac ako v čerstvých.
„Ak teda hľadáte spôsoby, ako podporiť svoje zdravie, mraznička vám môže tiež pomôcť,“ uzatvára s úsmevom odborník na zdravé stravovanie.