Ako správne vetrať v zime? Vyvarujte sa častých chýb, môžu vám spôsobiť až plesne

Gabriela Bachárová, 8. novembra 2022 o 04:15

Zimné vetranie nie je nič ťažkého, veľa ľudí však v ňom robí stále chyby, ktoré ich môžu stáť nielen peniaze minuté v dôsledku riešenia vzniknutých plesní, ale aj zdravie, keďže plesne môžu za vznik viacerých chronických ochorení, ako sú astma či kožné problémy.

V zime nezabúdajte na vetranie.

Foto: shutterstock.com

Vetráte v zime správne? V lete je to jednoduché, často možno nechať okná otvorené celý deň aj noc. V zime sa však z vetrania stáva vec, na ktorú musíte často myslieť, aby ste sa na jar nezobudili s plesňami na stenách.

Nevetrajte pol hodiny

Nevhodným vetraním môžete narobiť v byte či dome toľko škody, akoby ste nevetrali vôbec. V prvom rade, dostatočné a správne vetranie je tou najlepšou prevenciou vzniku plesní. K tým si však paradoxne môžete pomôcť aj dlhým vetraním v trvaní niekoľkých desiatok minút. V dôsledku toho veľmi ochladnú steny a to je podhubie, z ktorého plesne už potom ľahko vyrastú.

Odporúča sa preto vetrať pri naplno otvorených oknách krátko, v trvaní asi piatich minút, samozrejme ak je vonku veľmi zima, môže to byť aj o niečo menej a naopak. Len krátke vetranie zabezpečí, že podlahy a steny zostanú teplé, čím sa zabráni veľkým teplotným stratám a zároveň sa zníži riziko vzniku plesní. Nebojte sa vytvoriť v domácnosti prievan, k výmene vzduchu tak dôjde veľmi rýchlo. Na zlepšenie efektu môžete pustiť aj digestor.

Ako často teda?

Dvakrát denne v zime nestačí, treba vyhnať z bytu vlhkosť, ktorá vzniká v dôsledku varenia, prania a sušenia bielizne, sprchovania a kúpania sa a rolu v tom hrá aj prítomnosť domácich zvierat, množstva bytových rastlín a tiež ľudské dýchanie, najmä ak sa na malom priestore nachádza viac osôb.

Vetrajte preto asi štyrikrát denne. Celkom určite ráno, keď sa zobudíte, pretože počas noci sa v perinách vytvorila vlhkosť. A potom samozrejme večer a dvakrát počas dňa. Byt vyvetrajte aj po väčšom varení (bezpodmienečne používajte pokrievky na hrnce a digestor, aby ste si doma netvorili viac vlhkosti, ako je treba) a kúpaní. Sušiacu sa bielizeň dávajte na najteplejšie miesto v byte. V tom najchladnejšom by mohla prispieť k vzniku plesní. Snažte sa aspoň počas sušenia častejšie vetrať.

Na „ventilačku” nie

Odborníci dôrazne odporúčajú nevetrať len na „ventilačku” alebo dokonca len na škáročku (mikroventilácia), pretože efekt bude malý a nedôjde k dostatočnej výmene vzduchu vnútri za vzduch zvonka. To je, akoby ste ani nevetrali. Veľa majiteľov plastových okien v obave zo vzniku plesní vetrá prakticky celú zimu na škáročku, nepretržitý prísun chladného vzduchu však nepozorovane ochladzuje blízke steny a prispieva tak k plesniam. Použitie plastových okien je niekedy na zváženie. Utesňujú síce miestnosť, čo výrazne šetrí náklady na kúrenie, no to, že bránia prúdeniu vzduchu, má prirodzene aj svoje negatívne dôsledky. Vedeli ste, že na vznik plesní sú okrem bytov s plastovými oknami najnáchylnejšie staré byty či domy bez zateplenia? Ak v takom bývate, vetranie si vyžaduje vašu zvýšenú pozornosť.

Vetranie pred odjazdom

Často sa na to zabúda a ľudia pred odjazdom na viacdňový pobyt poriadne nevyvetrajú. Potom znížia teplotu len na takzvané temperovanie, teda často aj hlboko pod kritických 18 stupňov, a keď sa vrátia, môžu už mať navlhnuté steny a zvýšené riziko vzniku plesní. Pred odjazdom napríklad na zimnú lyžovačku či na Vianoce k príbuzným je preto dobré byt rýchlo a intenzívne vyvetrať.

Vetrať počas dažďa?

Nie je to problém, ak doma nemáte problémy s vlhkosťou. Tiež sa vetranie počas dažďa počas peľovej sezóny odporúča tam, kde majú doma alergikov, pretože vtedy je vzduch vonku najčistejší a obsahuje len málo alergénov. Len dajte pozor, aby vám prenikajúci dážď nezničil povrchy.

Nesnažte sa ušetriť za každú cenu
Veľa ľudí túto vykurovaciu sezónu v snahe ušetriť zníži doma teplotu aj o tri či viac stupňov. Chvályhodný zámer sa však rýchlo môže zmeniť na nočnú múru, pretože interiérová teplota pod 18 až 20 stupňov môže rýchlo viesť ku vzniku plesní. A tie sa často dajú len ťažko odstrániť. Síce možno toľko neušetríte za kúrenie, ale dbajte na dostatočnú teplotu v domácnosti. Ušetríte si zasa peniaze a nervy, ktoré by vás stálo odstraňovanie plesní. O tomto probléme sme viac písali tu.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >