5 zázrakov otužovania. Známy slovenský lekár vyzdvihuje dobrú náladu, posilnenie srdca aj imunity

Gabriela Bachárová, 23. februára 2022 o 04:50

Zvažujete, že naskočíte na módnu vlnu a začnete sa, možno aj s deťmi, otužovať? Primár považskobystrickej interny Milan Kulkovský je sám otužilcom a na vlastnej koži poznal, ako dokáže chladná voda čarovať.

Otužovanie prospieva telu aj duši.

Foto: Shutterstock.com


Milan Kulkovský dal na svojom facebookovom profile dohromady päť hlavných benefitov otužovania. Prečítajte si, ako všestranne pobyt v chladnej vode prospeje vášmu zdraviu.

1. Pozitívna nálada

Milan Kulkovský potvrdzuje, že vstup do chladnej vody nie je spočiatku veľmi slastný: „O krátku chvíľu, približne minútu, sa telo ale aklimatizuje a to je čas, kedy začnú pôsobiť hormóny šťastia, endorfíny. Za ten prílev pozitívnej energie to určite stojí. Úsmev na tvári je spoločným znakom všetkých otužilcov. Dobrá nálada dnes nie je podľa neho žiadnou samozrejmosťou, a tak „každá minúta šťastia náš život posilní“.

2. Pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém

V úvode tohto odstavca treba upozorniť, že ak trpíte závažnejším kardiovaskulárnym ochorením, otužovanie nie je pre vás vhodnou formou zábavy. „Pred namočením palca na nohe sa radšej poraďte so svojím lekárom. Rovnako sa neodporúča začínať s ním vo vyššom veku a určite nie takzvane na hulváta, teda skokom do vody prvýkrát až v zime,“ varuje obľúbený lekár.

Vstupu do chladnej a ľadom pokrytej vody musí podľa neho predchádzať „predohra” v podobe prípravy: „Tou môžu byť studené sprchy, s ktorými začíname v lete (mimochodom, studená sprcha je horšie tolerovaná ako kúpeľ v zimnom jazere) a pravidelné vonkajšie kúpanie už od skorej jesene.“

Pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém je podľa lekára daný jeho posilňujúcim účinkom na cievy a srdce: „Výkyvmi tepla spôsobené sťahovanie a rozťahovanie ciev podporuje ich pružnosť a odolnosť.“

3. Podpora imunity

Otužovanie je vynikajúcou prevenciou infekčných ochorení. Mnohí otužilci hovoria, že čo sa spriatelili so studenou vodou, netrápia ich už žiadne nádchy či kašle, pretože ich imunita získala vďaka pôsobeniu chladu na sile.

Mian Kulkovský však vraví, že aby malo otužovanie tento efekt, je potrebné venovať sa mu aspoň dvakrát do týždňa a nezabúdať ani na pohyb pred pobytom v chladnej vode aj po ňom. Dajte si však pozor na čas, ktorý otužovaním strávite: „V zásade platí, že menej je niekedy viac a v zimných mesiacoch postačujú aj tri štyri minúty. Zbytočne dlhým a pre telo stresujúcim pobytom v studenej vode dosiahnete pravý opak, teda oslabenie imunity. Otužovanie teda nie je vhodné pre tých, ktorí všetko berú ako súťaž a z vody vylezú až vtedy, keď tak urobia všetci ostatní.“

4. Pozitívny vplyv na mnohé chronické ochorenia

„Medzi otužilcami je množstvo ľudí, ktorí popisujú pozitívny vplyv napríklad na autoimunitné ochorenia alebo rôzne formy alergie. Množstvo ochorení alebo symptómov vzniká v dôsledku zlého psychického stavu. Dobrá nálada navodená otužovaním preto môže viesť aj cez placebo efekt k odstráneniu mnohých ťažkostí. Vo všeobecnosti platí, že ak existuje niečo, čo vám môže zlepšiť kvalitu života, stojí za to vyskúšať to,“ je presvedčený primár.

5. Psychická odolnosť, vôľa a sebadôvera

Otužovanie nemá vplyv „len“ na náladu a zdravie, ale i na psychickú odolnosť. Možno by vás pobyt v chladnej vode lákal, avšak neveríte si. „Veľa ľudí nevstúpi do studenej vody preto, lebo sa predčasne vzdá, neveria si, že to zvládnu. Musíte mať silnú vôľu, aby ste opustili svoju komfortnú zónu, ktorú predstavuje teplo, vyzliekli sa a nezastavili ani po tom, čo si namočíte nohy a zacítite chlad. Pochopíte, že jedinou prekážkou, ktorá vám bráni dosiahnuť cieľ, ste často len vy, váš strach z neúspechu a nedostatok sebadôvery.“ Ak však svoje obavy prekonáte, pocítite veľký príliv nového sebavedomia a možno sa odhodláte aj k ďalším životným zmenám.

Nielen otužovanie
„Je dôležité povedať, že otužovanie by nemalo byť len o jednom krátkom pobyte vo vode, otužovanie je životný štýl. Väčšina dlhoročných otužilcov sa takmer denne venuje rôznym pohybovým aktivitám, od športu po turistiku, nefajčí a alkohol požíva naozaj len príležitostne. Benefity sú teda výsledkom viacerých faktorov, ktoré k otužovaniu patria. K otužovaniu patrí celý komplex dobrých rozhodnutí,“ dodáva Milan Kulkovský.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >