Pozor na nízkotučné „light“ potraviny. Sú naozaj zdravšie? Aké úskalia skrývajú?

Patricia Poprocká, 25. júna 2024 o 05:49

Snažia sa nás presvedčiť, že ak si ich kúpime, volíme tú „zdravšiu“ alternatívu, je to ale naozaj tak? Ako je to s tzv. „light“, teda odtučnenými či menej sladkými potravinami? Odborník vysvetľuje, čo si pri nich všímať, aby neboli ešte škodlivejšie, ako ich pôvodné verzie.

Mami, a tieto? Zloženie výrobkov sa oplatí čítať, aj keď je to pri deťoch niekedy náročné.

Foto: shutterstock.com

„Pri kúpe light potravín (light – ľahký v angličtine, poz. red.) je dôležité vedieť, čo presne obsahujú a aký vplyv môže mať ich konzumácia na vaše zdravie,“ vysvetľuje gastroenetrológ a odborník na zdravú výživu Ladislav Kužela, ktorý je aj autorom viacerých publikácií, na sociálnych sieťach.

Aby sme sa dozvedeli zloženie a nutričné hodnoty výrobkov, je potrebné pozorne čítať etikety a dobré je porovnať ich s pôvodnými, teda „ne-light“ výrobkami. Light verzia zvyčajne obsahuje menej tuku alebo cukru, ale tie sú veľmi často nahradené niečím iným, teda umelými sladidlami, zvýšeným obsahom sodíka a podobne.

Mnohé „light“ produkty obsahujú umelé sladidlá, aby nahradili cukor a znížili kalorickú hodnotu, a v tom býva niekedy problém. „Pokiaľ ide o ich bezpečnosť, niektoré štúdie poukazujú na možné negatívne vplyvy na zdravie pri ich dlhodobej konzumácii cestou nepriaznivého vyskladania (zápalového) črevného mikrobiómu. Svetová zdravotnícka organizácia dokonca zaradila aspartám, ktorý je 200-krát sladší ako cukor, medzi rakovinotvorné látky,“ pripomína Ladislav Kužela.

Podobne je to aj s tukmi. Niektoré „ľahké“ produkty môžu mať znížený obsah tukov, ale to neznamená, že sú zdravšie. Ak napríklad obsahujú tzv. trans-tuky alebo nasýtené tuky, tak tie sú pre ľudské zdravie nepriaznivé.

V niektorých prípadoch môže byť „light“ verzia zasa definovaná len menšou porciou, čo síce vedie k nižšiemu príjmu kalórii v tom danom výrobku, človek sa však nezasýti a tak môže táto menšia porcia viesť k zvýšenej konzumácii takýchto produktov, prípadne ďalších iných potravín.

No a potom je tu ešte komerčná stránka, pochopiteľne. Niektorí výrobcovia využívajú light verizie na zavádzajúce označenie, že ich „odľahčený“ produkt má jednoducho menej výraznú chuť.

Light verzie výrobkov teda neznamenajú, že sa stravujeme zdravšie. Ladislav Kužela odporúča viac než na tento druh potravín zamerať pozornosť na to, aby strava bola vyvážená a bohatá na rozmanité rastlinné a celostné potraviny, vrátane ovocia, zeleniny či celozrnných produktov. „Light produkty by nemali byť hlavným zdrojom vášho jedla, najmä ak sú spracované a doplnené rôznymi živinami,“ odkazuje.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >