Recept na víkend 3x čerstvé huby a skvelé rýchle pochúťky z nich

Patricia Poprocká, 22. júna 2024 o 05:09

Huby už rastú a nemusíte ich dať všetky hneď sušiť. Skúste niektorý z našich troch tipov na pochúťky z čerstvých húb. Okrem toho, že sobre chutia, sú aj prospešné pre naše zdravie. Majú protizápalové účinky a prospievajú srdcu.

Huby sú chutné sušené, mrazené aj z čerstvých možno pripraviť chutné jedlá. Teraz je na ne ideálny čas.

Foto: Shutterstock.com

Polievka

Isteže, tá pravá "hríbová" je na Vianoce, kedy v nej krásne rozvoniavajú huby po celom dome. Tá dnešná z čerstvých húb je zasa ľahká, svieža, letná. Huby nakrájame, umyjeme a udusíme na oleji. Potom zalejeme vodou a pridáme zásmažku z múky, oleja a soli. Chvíľu povaríme a pridáme ošúpané zemiaky nakrájané na drobné kúsky a za hrsť nakrájanej čerstvej petržlenovej vňate. Dochutíme vegetou a prípadne ešte soľou. Kto má rád, môže do polievky pridať aj mrveničku.

Holubienky

Toto je skvelá pochúťka na rýchle zahryznutie s chlebom a nejakou čerstvou zeleninou ako prílohou. Robí sa veľmi jednoducho. Odtrhnite hlávky z plávok, umyte ich a takto vcelku opražte na horúcom oleji. Potom posoľte. Môžete jesť ešte teplé, ale aj po vychladnutí. Naozaj vynikajúce.

Praženica

Každý má tú svoju a vy si môžete vybrať, ktorá vám vyhovuje najviac. Na oleji (alebo masti či masle) opražte nakrájanú cibuľu. Nie je to nevyhnutné, niekto má rád pravú hubovú chuť bez nej, ako chcete. Huby očistite, umyte, nakjrájajte na malé kúsky a dajte na obvariť. Nie je to ale tiež nevyhnutné, môžete ich dať na panvicu aj surové, len rátajte s tým, že ich budete o niečo dlhšie dusiť. Posoľte a poduste, nech sú mäkké a nie surové. Potom pridajte vajíčka a včas odstavte, aby neboli prísliš tvrdé. Dochuťte vegetou a ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >