Zbavte detí strachu zo zubára, tu je pár užitočných tipov

Patricia Poprocká, 26. júna 2024 o 05:56

Nejeden dospelý cíti úzkosť, keď stláča kľučku na dverách zubnej ambulancie, ak chceme, aby takto neskončili aj naše deti, treba ich už teraz naučiť, že sa tam niet čoho báť. Ako?

Návšteva zubára môže byt i zábavou.

Foto: Shutterstock.com

Vcelku jednoducho. Zdôrazniť, že chodiť k stomatológovi je normálne a neprenášať na ne vlastný strach, ak ho pociťujete. Tu je šesť tipov, ako s deťmi rozprávať, ktorým spojeniam sa vyhnúť a kedy sa do ambulancie vybrať.

S návštevou zubnej ambulancie a prehliadkami je preto dobré začať čím skôr, aby si dieťa vybudovalo návyk. Okrem psychického nastavenia je to prospešné aj pre zdravie chrupu. „S deťmi je ideálne navštíviť detského zubára už od prerezania prvých zúbkov, spoznať ambulanciu a naučiť sa stomatológovi dôverovať,“ odporúča detská stomatologička Réka Sabová z KRÄU CLINIC.
 
Na návštevu zubára treba dieťa pripraviť už doma. To znamená vysvetliť im, že je normálne chodiť k zubárovi, že k nemu chodievajú deti i dospelí, že im tam lekár skontroluje zúbky, a ak sa nejaké pokazili, tie opraví. Dieťa by malo skrátka vedieť, že ísť na prehliadku je normálna vec.

Je dôležité voliť správne slová a vetné konštrukcie. Rodičia by sa mali vyhýbať vyjadreniam typu „bude ťa to bolieť“ alebo „ak budeš zlý, pôjdeš k zubárovi“. Takto potom dieťa automaticky získava prístup, že zubár je niečo zlé, že sa tam človek cíti nepríjemne a podobne. Hovorme teda vecne, bez negatívnych emócií, vyvolávania strachu, dokonca sú povolené eufemizmy – teda napríklad „lekár pokazené zúbky opraví“ namiesto „lekár ošetrí kazy“. Prípadne nazvať „vŕtanie“ „šteklením zuba“, „kaz“ je „zubožrút, ktorého treba pochytať a podobne.

Zahrajte sa s deťmi. Ešte doma, a to práve na zubára. Najprv je pacient dieťa, vy mu lyžičkou imitujte zubársku prehliadku, potom si úlohy vymeňte. Nešetrite fantáziou.

Ak sa už do ordinácie vyberiete, je dobré, ak si necháte prezrieť chrup aj vy. Najlepšie je chodiť na preventívne prehliadky spoločne. Ako vraví lekárka Réka Sabová „Niekedy pomôže, ak si do kresla sadne rodič a skontrolujeme mu chrup, prípadne ho ošetríme. Dieťa vidí, že tam sedí otec alebo mama, a že je to v poriadku.“

Zvoľte zubára, ktorého prístup vyhovuje vám i deťom. Sú stomatológovia prísni, priateľskí, mlčanliví… Pri deťoch je dobré, ak vie lekár komunikovať na ich úrovni, má pochopenie a trpezlivosť. Sú ambulancie, kde deťom púšťajú rozprávky, ukazujú na špeciálnych hračkách so zúbkami, čo sa bude robiť a tiež aj to, ako treba správne zuby čistiť.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >