Vyznáte sa v plastoch? Na ktoré pozor, a ktoré sú neškodné

Patricia Poprocká, 17. septembra 2019 o 06:09

Ak kúpite sebe alebo dieťaťu vodu v plastovej fľaši, ktorú potom opätovne napĺňate a pijete z nej, možno máte pocit, že sa správate ekologicky. Fľaša naozaj vyzerá, že z nej možno naďalej piť, ani voda nechutí inak, mikroskop by však odhalil iné. Nie je plast ako plast, a niektoré, hoci každodenne používané, sú vyslovene toxické.

Čo z toho človek naozaj potrebuje? V plastovej podobe nič.

Foto: shutterstock.com

Niekedy sa tomu ťažko verí, napokon, prečo by výrobcovia a obchodníci ponúkali škodlivé produkty? Peniaze však majú veľkú moc a spotrebiteľom nezostáva iné, než si dávať pozor. Najistejšie a najekologickejšie je sa vyhnúť sa plastom úplne, piť vodu z vodovou a namiesto plastových používať sklenené či nerezové fľaše, dózy, riady, obaly. Všetky sa dajú ľahko vyčistiť a opätovne použiť, navyše ich výroba tak nezaťažuje životné prostredie ako v prípade plastov.

Plasty sa totiž vyrábajú z ropy a napriek tvrdeniam záujmových skupín o separovaní a následnej recyklácii sú stále tieto možnosti výrazne obmedzené. Podľa odhadov sa zrecykluje asi len pätina plastových fliaš, zvyšok končí v prírode, oceánoch a na smetiskách. Plasty navyše vytvárajú množstvo toxického odpadu, zvlášť pri spaľovaní.

Napriek všetkému sme však plastmi doslova zahltení a ak ich nemôžeme vylúčiť z každodenného života úplne, aspoň si všímajme ich označenie. A vyhnime sa tým škodlivým.

Ako pri zložení potravín, aj pri obaloch treba čítať etikety. Zbytočne budeme deťom dávať bio alebo zdravú stravu, ak sa do nej dostanú škodliviny z riadu či obalu. Samozrejme, laický spotrebiteľ nepríde na to, či je daný materiál naozaj ten, za aký sa vydáva, musíme len veriť. Okrem samotného názvu plastu, napríklad PET, PC, PP a podobne, ich rozpoznáme aj podľa čísla v trojuholníku.

Škodlivé plasty

PET alebo PETE, číslo 1

Je ich najviac, balí sa do nich takmer každý nápoj. Najviac aj znečisťujú planétu. Určené sú na jedno použitie, môžu vylučovať ťažké kovy a chemické látky, postihujúce hormonálnu rovnováhu. Pri opätovnom použití sa zvyšuje riziko vylúčenia baktérií. Najmä ak sú vystavené teplu a slnečnému žiareniu, výrazne sa zvyšuje vylučovanie škodlivého antimónu a bisfenolu A (BPA).

PVC, číslo 3

Je odolné voči slnečnému žiareniu, neznamená to však, že je to neškodný materiál, vhodný v potravinárstve. Používa sa na výrobu dóz na potraviny, fliaš stolového oleja, hračiek pre deti, či hadíc na polievanie. Obsahuje tiež množstvo prísad, ktoré sa z predmetov uvoľňujú po celú dobu existencie. Toxické látky z nich ovplyvňujú ľudský hormonálny systém, spomína sa tiež poškodenie obličiek či rakovina.

PS, polystyrén, číslo 6

Je mäkučký, príjemne teplý, deti ho milujú, dobre drží teplo, až na to, že škodí. Ľuďom aj prírode. Často sa doň balí obed, prípadne káva so sebou. Ale pozor, tiež vylučuje karcinogénne látky, najmä pri kontakte s horúcim či mastným. Teda – nevšímajte si vymoženosť – jednorazové dózy na obed, zostaňte radšej pri starých dobrých obedároch – nie ale hliníkových, lež nerezových. A kávu si radšej dajte pohodlne doma, v kaviarni alebo po príchode do práce.

PC, polykarbonát, a ostatné plasty, číslo 7

Vyhnite sa im. Okrem polykarbonátu PC sem patria všetky ostatné neoznačené plasty, niektoré sú kombináciou vyššie spomenutých. Vyrábajú sa z nich napríklad niektoré športové fľaše či dózy na jedlo, kedysi aj cumlíky či hryzátka. Tento plast však vylučuje chemikáliu BPA, teda spomínaný bisfenol A, takzvaný xenoestrogén, známy aj ako narušiteľ endokrinnej sústavy. Niektoré krajiny už predaj detských PC produktov zakázali.

Tolerované plasty
Ani tie nie sú ideálne, v porovnaní s uvedenými štyrmi však podstatne neškodnejšie.

HDP, HDPE, číslo 2

Je to polyetylén s vysokou hustotou, dobre recyklovateľný. Vyrábajú sa z neho fľaše na nápoje aj drogériu. Keďže v podstate nevylučuje žiadne chemické látky, považuje sa za jeden z najbezpečnejších plastov, niekedy nazývaný aj ako dobrý plast.

LDPE, číslo 4

Aj v tomto prípade ide o polyetylén, ale s nízkou hustotou, Tiež je považovaný za bezpečný, vyrábajú sa z neho fólie, igelitové sáčky, tašky.

PP, číslo 5

Označenie PP nájdete na niektorých potravinových dózach či jogurtových téglikoch. Balí sa doň aj ryža, cestoviny či mnohé sladkosti. Polypropylén nahradil škodlivý PC, polykarbonát najmä pri výrobe dojčenských produktov a hračiek. V porovnaní s ním je nezávadný, stále však plast.

Plastové tašky, ktoré sa našli v tele veľryby.

Foto: Reuters





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >