Neuveriteľné! Zubné kazy majú už ročné deti, TOTO sú najčastejšie chyby rodičov

ahojmama.sk, 21. júna 2024 o 06:03

To, čo bola kedysi rarita, je dnes štandard. Stomatológovia bijú na poplach, zubné kazy má už väčšina ročných detí. Môže za to strava, nesprávna starostlivosť o chrup a zlé návyky odpozorované od rodičov.

S prehliadkou chrupu netreba otáľať, naopak, pre deti by mala byť čímsi prirodzeným.

Foto: Shutterstock.com

Mnohí rodičia si myslia, že na mliečnych zuboch až tak nezáleží, keďže vypadnú. Mýlia sa však. „Neošetrované mliečne zuby detí sa môžu stať ložiskom rôznych zápalov, ktoré vplývajú na rast a kvalitu trvalých zubov,“ upozorňuje stomatológ Michal Sabo, spolumajiteľ kliniky KRÄU CLINIC v Bratislave. Naopak, starostlivosť o mliečne zuby v detstve sa v dospelosti prejaví zdravšími zubami, čím sa usporia peniaze a vyhne sa mnohým zákrokom.

Kazivosť zubov dnešných detí je však nadmieru vysoká, stomatológovia evidujú zubné kazy už u ročných či poldruharočných detí.

Jedným z faktorov zdravého chrupu je zdravá výživa. Mala by byť pestrá a obsahovať veľa surovej stravy. „Rôzne upravená, niekoľkokrát prevarená strava, ktorá sa okamžite rýchlo rozkladá, je ľahko rozložiteľná aj pre baktérie. Keďže k tomu procesu dochádza veľmi rýchlo a tie jednoduché cukry sa uvoľňujú už v ústach, baktérie to tam dokážu metabolizovať a narobia problémy. Keď nakŕmime baktérie, tie sa nám odvďačia za svoju záchranu kazom,“ vysvetľuje Michal Sabo. Veľmi dôležité je vyhýbanie sa sladkým nápojom, pre deti je ideálna čistá voda. 

Aj keď sa hovorí, že radšej jesť menej, ale častejšie, z pohľadu zdravých zubov je to skôr naopak. Stomatológovia odporúčajú jedávať v pravidelných intervaloch. „Keď ľudia celý deň jedia, stále majú v ústach mínusové pH, zuby sa kazia, sú odvápnené,“ dodal.

Zuby treba deťom pravidelne čistiť a kontrolovať, je to ešte dôležitejšie než u dospelých. Ako vysvetľuje stomatologička z tej istej kliniky Réka Sabová, u dospelých je možné zubný kaz ešte zvrátiť. Zubná sklovina sa dokáže za istých podmienok sama zreparovať, napríklad správnou dentálnou hygienou, fluoridáciou či rôznymi podpornými látkami. U detí to však neplatí. „Ich sklovina je taká tenká, že každý kaz je potrebné riešiť čím skôr. Niekedy už týždne či mesiace môžu rozhodnúť o tom, že zub je zničený. U dospelých sa to nestane za týždne až mesiace, skôr za roky,“ vraví.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >