Poďte na zmrzlinu! Kvalitnú rozoznáte podľa TEJTO drobnosti, ale pozor na éčka. Najškodlivejšie sú tieto tri

ahojmama, 20. júna 2024 o 07:13

V horúčavách padne vhod a deti ju milujú. Nie je však zmrzlina ako zmrzlina, naučte sa rozoznávať kvalitnú od takej, ktorá vám môže spôsobiť komplikácie.

Zmrzlina je obľúbená letná pochúťka. Nie vždy je však kvalitná, mnohé farbivá majú vysoký stupeň škodlivosti.

Foto: shutterstock.com

Pri balených zmrzlinách a nanukoch zväčša viete, čo kupujete, pri nebalených, kde si človek môže vybrať z rozličných druhov, to však už také jednoznačné nie je. Podľa čoho spoznáte dobrú zmrzlinu?

Predovšetkým musí chutiť, to je jasné. Chuť by však mala zodpovedať aj názvu, teda jahodová chutiť po jahodách, čokoládová čokoládovo a podobne. Primeraná by mala byť aj farba, aj keď, žiaľ, v tomto prípade sa predajcovia neštítia umelého dofarbovania a dochucovania, čo znamená, že jahodová zmrzlina má s jahodami naozaj spoločný tak akurát tak názov.

Významným znakom kvalitnej zmrzliny je tiež je to, že je hladká, bez kryštálikov ľadu a hrudiek spracovaných surovín a prísad. Samozrejme, ak oriešková obsahuje kusy orieškov či ovocná kúsky ovocia, je to vítané a znakom kvality. Kvalitná zmrzlina by sa tiež mala pomalšie topiť než vyrobená z instatných práškov.
Podľa konzistencie teda možno spoľahlivo zistiť, či je zmrzlina kvalitná. Ale pozor, nenapovedá to nič o jej zdravotnej bezpečnosti, na to je potrebná laboratórna kontrola.

„Naši pracovníci z úradov verejného zdravotníctva každé leto náhodne odoberajú vzorky zmrzlín a laboratórnou analýzou zisťujú ich zloženie. Preverujú napríklad, či zmrzlina bola alebo nebola kontaminovaná mikroorganizmami, ako napríklad koliformné baktérie alebo salmonela, či sa v nej nachádzajú nepovolené farbivá, alebo či v nej bolo prekročené najvyššie prípustné množstvo farbiva,“ povedala doktorka hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová.

Nebalená zmrzlina sa môže predávať 24 hodín po zmrazení. Ak je opakovane zmrazovaná, môžu sa v nej vytvoriť kúsky ľadu, ktoré znehodnotia jej chuť a môže byť dokonca zdrojom mikrobiologickej kontaminácie. Po konzumácii takejto zmrzliny sa môžu objaviť tráviace ťažkosti, ako nevoľnosť, zvracanie a hnačka, a to najmä u detí a seniorov.

Predajcovia zmrzlín by mali mať pre zákazníkov na dostupnom mieste uvedené informácie o prítomnosti alergénov a farbív. Pri farbivách E 122 (azorubín, skóre škodlivosti 3), E 129 (potravinárska červeň allura, skóre škodlivosti 4) a E 102 (tartrazín, skóre škodlivosti 4) musí byť uvedená informácia o ich nepriaznivých účinkoch. Získavajú sa z kamennouhoľného dechru, prípadne ropy, a vo veľkých množstvách pri dlhodonom používaní môžu spôsobovať od alergických reakcií, cez hyperaktivtu, poruchy pozornosti až nádorové ochorenia (kože, lympfatického systému).

Tatiana Červeňová odporúčam ľuďom, aby si pri kúpe nebalenej zmrzliny tiež všímali, či sú tam čisté a pravidelne umývané pracovné plochy a náradie a či sú nádoby aj oblátky na zmrzlinu chránené pred znečistením z vonkajšieho prostredia. Pracovníci by mali používať aj jednorazové rukavice pri manipulácii so zmrzlinovým kornútkom, prípadne ten by mal mať okolo seba obal. „Porciovacie náradie nesmie byť skladované v nádobe so stojacou vodou, lebo sa tam množia sa mikroorganizmy,“ dodáva.


ANKETA:

Sledujete zloženie pri kúpe zmrzliny, najmä škodlivé éčka?

17,6%



70,3%



5,4%



5,4%



1,4%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >