Pitný režim: Koľko má vypiť batoľa, koľko škôlkar či školák? Prehľadná tabuľka podľa hmotnosti

ahojmama.sk, 24. júna 2024 o 06:34

Dostatočný príjem tekutín je dôležitý pre deti i dospelých stále, v horúčavách však oveľa viac. Koľko majú vypiť deti a aké sú základné pravidlá pitného režimu?

Deťom nápoje ponúkajte, stále, nielen v horúcich dňoch.

Foto: Shutterstock.com

Množstvo tekutín, ktoré organizmus potrebuje, je individuálne. Závisí to od veku, pohlavia, hmotnosti, telesnej aktivity, a tiež od toho, ako sa človek stravuje. Ďalšími faktormi sú teplota ovzdušia či zdravotný stav.

„Malým deťom je potrebné často ponúkať vhodné tekutiny, pretože majú nedokonale vyvinutý mechanizmus pocitu smädu. Najvhodnejšia je aj v ich prípade čistá pitná voda, prípadne občas prestriedaná neperlivou minerálkou a nesladenými ovocnými či bylinkovými čajmi,“ odporúča zástupkyňa hlavného hygienika SR so zameraním na deti a mládež Jana Hamade. Sladené nápoje treba obmedzovať pre nadbytok cukru či kofeínu (kola, kofola). Nápoje s obsahom chinínu, káva či alkohol nie sú vhodné tiež, pretože smäd neutíšia, navyše podporujú vylučovanie vody z organizmu.

Ale pozor aj pri minerálkach: Minerálne vody s obsahom rozpustných látok nad 500 mg/l nie sú pre deti vhodné, dokonca ani na prípravu stravy. Platí to aj pre vodu s obsahom fluoridov nad 1,5 mg/l, v tomto prípade pre deti do siedmich rokov.

Odporúčané množstvo tekutín pre deti a mládež za 24 hodín možno zhrnúť do nasledujúcej tabuľky:
Novorodenec – mal by prijať od 60 do 100 ml na kilogram hmotnosti (ak je dieťa plne dojčené na požiadanie, nepotrebuje dopĺňať tekutiny vôbec, všetko potrebné dostáva v materskom mlieku)
Batoľa - 120 ml na kilogram
Škôlkár - 100 ml na kilogram
Školák - 70 ml na kilogram
Teenager - 50 ml na kilogram hmotnosti

Ako už bolo spomenuté, množstvo sa líši, zvyšuje sa napríklad aj podľa toho, koľko sa deti fyzicky hýbu či potia.

Ako piť? Podobne ako s jedlom: V menších dávkach, častejšie a ešte pred pocitom smädu. Dôležité je piť počas celého dňa, aby sa tekutiny do organizmu dostávali priebežne a v dostatočnom množstve. Nápoje by nemali byť chladené, už vôbec nie s ľadom, skôr vlažné, zhodné s teplotou prostredia.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >