Komáre vyvolávajú nervozitu i nespavosť. Čo na ne platí? Šesť tipov, ako si užiť letné večery bez štípancov

ahojmama, 18. júna 2024 o 06:18

Horúčavy sú tu, komáre, žiaľ tiež. V teplom počasí stačí týždeň, aby sa z vajíčok vyliahli larvy a potom nám znepríjemňovali život. Aj keď komáre v našich končinách prenášajú choroby len zriedka, vedia spôsobiť nepríjemné štípance a neraz nás doslova vyhnať z vonkajších priestorov dovnútra. Čo proti nim pomáha?

Komáre sú poriadne obťažujúcim hmyzom.

Foto: Shutterstock.com

Komáre sú považované za obťažujúci hmyz znižujúci komfort, resp. kvalitu života, a to už pri miernom premnožení. Veľké množstvo bodnutí vyvoláva nervozitu, zníženie sústredenosti, nepozornosť, nespavosť, podráždenosť a iné.

Zo zdravotného hľadiska ide o mikroporanenia a inokuláciu – teda vpravenie výlučkov slinných žliaz do ľudského tela. „Samotné bodnutie (pichnutie, poštípanie) vyvolá lokálnu imunitnú reakciu, ktorú vnímame ako bolesť, pálenie, svrbenie, sčervenanie a opuch. Normálna imunitná reakcia sa môže u niektorých osôb zmeniť na alergickú reakciu, pričom uvádzame, že vážne alergie na komáre sú najmenej desaťkrát zriedkavejšie ako nebezpečné a život ohrozujúce komplikácie po bodnutí včelou či osou,“ vysvetľuje Úrad verejného zdravotníctva s dodatkom, že výskyt ochorení prenášaných komármi v našich končinách je veľmi zriedkavý.

Komáre najviac útočia ráno (hodinu pred a hodinu po východe slnka) a večer (hodinu pred a hodinu po západe slnka). V lesoch a pri zamračenej oblohe napádajú ľudí a zvieratá v priebehu celého dňa. Pri kalamitnom výskyte pôsobia obťažujúco celých 24 hodín.

Ako sa pred nimi chrániť?

Oblečenie – odporúča sa dlhý rukáv, čo je síce v teplom počasí problém, sú však aj tenké priedušné blúzky, sukne či nohavice

Repelenty – nepokryté časti tela je dobre si natierať. Ak nedôverujete chemickým prípravkom z obchodu, môžete si vyrobiť domáce. Vhodná je levanduľa, rozmarín, vínny ocot.

Vonné odpudzovače – aj v tomto prípade môžete siahnuť po kupovaných alebo si doma zapáliť napríklad usadeniny od kávy. Príjemné sú aj citrónové sviečky, ktoré však nie vždy proti komárom aj fungujú. Vnútri sú vhodnejšie elektrické odpudzovače, nevýhodou je, že človek vdychuje určité výpary a niektoré môžu spôsobiť dráždenie na kašeľ či iné nežiaduce reakcie.

Sieťky proti hmyzu – nemali by chýbať v žiadnej domácnosti, sú lepšie než vyššie uvedené chemické. Umožňujú bezpečné vetranie, teda aj čerstvý vzduch aj ochranu pred hmyzom, dávajte však pozor, aby dobre priliehali a neprederavili sa.

Poriadok v okolí – dbajte, aby ste v záhradke či na balkóne nemali plytké, stojaté vody, v ktorých je možný výskyt vajíčok komárov, tiež pozor na odpad ako sú plechovky či fľaše, v ktorých sa môže zachytávať dažďová voda. Nádoby na polievanie nenechávajte tiež dlho napustené, ak, tak nakvapkajte troška kuchynského oleja

Vtáčiky – aj keď mnohým prekážajú vtáčie hniezda na balkóne či dome, spolužitie sa vypláca. Lastovičky sa živia práve hmyzom, komáre nevynímajúc.
(Zdroj: UVZ SR)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >