Maliny naši predkovia využívali pri chrípke. Pomáhajú kostiam, vlasom i pri strese

ahojmama, 21. júna 2024 o 06:01

Sú tak staré ako náš letopočet a pôvodne sa využívali najmä ich listy na čaj. Až neskôr sa začali konzumovať sladké voňavé plody, ktorých čas je práve teraz. Malinami v jedálničku nešetrite, okrem skvelej chuti a vône majú aj množstvo priaznivých účinkov.

Maliny sú odolné, možno ich pestovať praktivky kdekoľvek, lesné sú však lesné...

Foto: shutterstock.com

Maliny obsahujú pomerne vysoké množstvo vitamínu A. Ten podporuje zdravý zrak, chráni bunky, ovplyvňuje kvalitu zubov, kostí, vlasov a pokožky. „Pri pravidelnej konzumácii týchto červených plodov sa môžete onedlho tešiť z pevných, odolných a hlavne dlhších vlasov vďaka biotínu a vitamínu B7,“ vysvetľuje Úrad verejného zdravotníctva. Biotín je nevyhnutný pre správny stav pokožky.

Obsahujú tiež vitamín C, ktorý je silný antioxidant, tiež minerály, ale aj stopové prvky: meď, draslík, železo, horčík, vápnik, zinok, kobalt. Meď obsiahnutá v malinách sa odporúča tým, ktorí trpia stresovým vypätím.

Maliny sú vhodnou výživou aj pri prechladnutí, akútnych ochoreniach dýchacích ciest, pri chrípke, horúčkovitých stavoch či bolestiach kĺbov. Využívali ich už naši predkovia.

Pozitívny účinok majú maliny aj pri problémoch s trávením a pri redukcii váhy. Pohár malín obsahuje len štvrtinu cukru oproti rovnakému množstvu v strednom jablku.

Dnes rozoznávame viac druhov malín, niektoré sa pestujú, pre mnohých sú však tie „pravé“ maliny lesné. Pestovať sa začali v 16.storočí a pôvod majúi v Ázii , Európe, či Severnej Amerike – podľa odrôd

Ich konzumáie je pestrá – okrem surových ich možno použiť do koláčov, smoothies, jogurtov, kaší, robí sa z nich džem, kompót, sirup, víno či zmrzlina. Možno ich sušiť a zmrazovať.


ANKETA:

Máte radi maliny?

100,0%



0,0%



0,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >