Detská psychologička Mária Tóthová Šimčáková: „Takto učíte deti, aby neposlúchali.“

psychologička Mária Tóthová Šimčáková, 28. februára 2021 o 05:00

„Častokrát sa stáva, že pri komunikácii s dieťaťom ste viac sústredení na to, čo chcete povedať, ako na to, či to vaše dieťa správne pochopí. Týmto nevedomky spôsobujete, že vás dieťa prestane poslúchať," upozorňuje obľúbená detská psychologička Mária Tóthová Šimčáková vo svojom novom článku.

Mária Tóthová Šimčáková.

Foto: archív Márie Tóthovej Šimčákovej

„Máme náročnú situáciu, keď celá rodina fungujeme v jednom priestore, rodičia pracujeme a deti sa nudia, nemôžu ísť von, chodiť do školy, hrať sa s inými deťmi, ako sú zvyknuté. Nemáme to ľahké my dospelí, no ani deti. Nechcú poslúchať, čokoľvek povieme, odrazí sa to od nich ako od steny. Výchova sa nám vymyká z rúk!

Zamýšľali ste sa však niekedy nad tým, prečo vaše dieťa odmieta dodržiavať pokyny? Čo robíte zle? Je chyba vo vás?

Šablóna dobrého rodiča neexistuje, no aj napriek tomu sa ním každý snaží byť. Stáva sa, že prílišná snaha o dokonalého rodiča sa vymkne spod kontroly. Ak stratíte „kontrolu“ nad rodičovstvom, jasne sa to prejaví v komunikácii. Častokrát sa stáva, že pri komunikácii s dieťaťom ste viac sústredení na to, čo chcete povedať, ako na to, či to vaše dieťa správne pochopí. Týmto nevedomky spôsobujete to, že vás dieťa prestane poslúchať.

Čo môžete robiť zle?

Dávate na výber. Keď ste ako dospelí požiadaní, aby ste niečo urobili vymedzeným spôsobom, znamená to, že zvyčajne nemáte na výber. Toto však s deťmi nefunguje. Ak dieťaťu položíte otázku, ktorou mu dávate na výber, je pochopiteľné, že nemusí poslúchnuť. Poskytujete mu možnosť odpovedať nie. Je dôležité sa tejto chybe vyhnúť už od útleho veku dieťaťa, pretože vo vyššom veku to môže spôsobiť problémy. Namiesto toho, aby ste mu dali na výber, vľúdne zadajte priame a zrozumiteľné pokyny, bez možnosti povedať nie.

Vyhýbate sa očnému kontaktu. Priznajte, že keď dávate pokyny svojmu dieťaťu, buď to kričíte z inej miestnosti, alebo sa na svoje dieťa ani nepozeráte. Toto v dieťati evokuje, že nemusí okamžite poslúchnuť to, čo ste povedali, pretože ešte nebolo skutočne „prinútené“, aby poslúchlo. Namiesto kriku z inej miestnosti nadviažte s dieťaťom očný kontakt, ktorým ho naučíte pozitívnemu prístupu k vašim príkazom.

Hovoríte príliš veľa. Dali ste jeden príkaz za druhým bez toho, aby ste sa nadýchli? V takom prípade sa nečudujte, ak dieťa nepochopí, čo má urobiť. Malé deti majú často problémy so spracovaním viacerých krokov pokynov naraz. Preto nehovorte veľa. Obmedzte sa na to, aby ste súčasne dali iba jeden alebo dva pokyny pomalým a jasným spôsobom. Potom požiadajte dieťa, aby opakovalo to, čo ste povedali, aby ste sa ubezpečili, že vám porozumelo.

Neadresujete. Ak chcete na svoje dieťa hovoriť, oslovte ho. Nehovorte nepriamo. Ak dieťa neoslovíte, nemusí pochopiť, že to, čo hovoríte, adresujete práve jemu a takto docielite len to, že vám nebude venovať pozornosť a prestane počúvať.

Zvyšujete hlas. Tón hlasu, ktorým hovoríte k dieťaťu, má vplyv na to, či vás poslúchne alebo nie. Je dokázané, že dieťa negatívne reaguje na zvýšený tón hlasu rodiča, čo môže vyvolať averziu voči príkazom ako aj stratu pocitu bezpečia a lásky. Naopak, zmena tónu hlasu a slov na pozitívne slová môže pomôcť získať spoluprácu dieťaťa a úspech na oboch stranách.

Vaše konanie je v rozpore s vašimi slovami. Pre rodičov je bolestivé vidieť svoje dieťa skľúčené a smutné, ale ak to má opodstatnenú príčinu, je potrebné vyhnúť sa tomu, aby ste dieťaťu vždy ustupovali. Dbajte na konzistentnosť v tom, čo hovoríte a robíte. Pamätajte na to, že dieťa si musí uvedomiť a prijať dôsledky svojho konania. Tiež sa uistite, že praktizujete to, čo zakážete. Ak svojmu dieťaťu zakážete napríklad používať mobil pri stole, mali by ste urobiť to isté."

Viac článkov s radami pre rodičov si môžete prečítať na webe mariatothovasimcakova.sk.

Mgr. Mária Tóthová Šimčáková je úspešná detská psychologička. Pracuje s deťmi s rôznymi problémami, celými rodinami, učiteľmi a so školskými kolektívmi. Je členkou Rady pre reklamu ako odborníčka na problematiku reklamy so zameraním na deti. Lektoruje a je autorkou mnohých programov pre deti a mládež i rodičov.

Je odbornou garantkou programu detinanete.sk, ktorý sa venuje problematike digitálnej gramotnosti a zodpovednému prístupu detí aj rodičov k používaniu technológii. Pracuje s projektom sebadôvery Dove pre dievčatá, matky a všetky deti, ktoré potrebujú obstáť v modernom svete.

Veľa skúseností, ako riešiť ťažkosti s výchovou detí, získala priamo v rodinách na Slovensku v relácii Pestúnka televízie Markíza. Napísala niekoľko kníh: Som rodič a čo s tým? (prvý a druhý diel) a Testujme a rozvíjajme svoje dieťa. Je šťastnou mamou dvoch detí.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tento týždeň píše - ďalšie články

  • Obrázok Zamyslenie na nedeľu: Načo sme si vraj urobili deti, keď to teraz s nimi doma nezvládame?

    Zamyslenie na nedeľu: Načo sme si vraj urobili deti, keď to teraz s nimi doma nezvládame?

    Ten názor sa objavuje často, zvlášť na sociálnych sieťach, keď sa rodičia (a mamy zvlášť) trochu posťažujú, že je toho na ne doma teraz viac ako dosť, pretože musia plniť funkciu učiteľov, kuchárov, upratovačov, animátorov a do toho ešte pracovať, či už v obývačke, alebo na svojom pracovisku. „Načo teda tie deti máte, keď to s nimi nezvládate,“ zaznie nemilosrdné odsúdenie.

  • Obrázok Eva Marková: „Pýtajú sa ma, či už mám nachystané na sviatky. Úprimne? Nie! Chcem si ich užiť.“

    Eva Marková: „Pýtajú sa ma, či už mám nachystané na sviatky. Úprimne? Nie! Chcem si ich užiť.“

    „Každý rok som sa poriadne naštvala a opakovala som tatovi, aby tým našim dedinským chalanom vysvetlil, ako to má byť! Že korbáč sa len prikladá, na nohy, na boky, na ruky, aby sme boli zdravé, krásne, usmiate a voda je na zdravú farbu pokožky,“ spomína si na nie príliš príjemné veľkonočné sviatky svojho detstva Eva Marková, zakladateľka organizácie Jeden rodič, ktorá združuje sólo rodičov. Dnes si chce Veľkú noc najmä užiť so svojimi deťmi a namiesto tak trochu násilných tradícií dáva prednosť milším zážitkom.

  • Obrázok Žiadne „Zajtra bude lepšie“ nefunguje. Ako pozitívne myslieť, vysvetľuje klinická psychologička Lýdia Adamcová

    Žiadne „Zajtra bude lepšie“ nefunguje. Ako pozitívne myslieť, vysvetľuje klinická psychologička Lýdia Adamcová

    Pozitívne myslieť chceme všetci, zvlášť v týchto ťaživých časoch to potrebujeme ako soľ. Ako sa k žiaducemu nastaveniu mysle dopracovať? Klinická psychologička Lýdia Adamcová, autorka projektu Výchova v kocke, prináša v našej rubrike Tento týždeň píše naozaj užitočný a konkrétny návod, ako so svojím vnútrom efektívne pracovať.

  • Obrázok Poetka Andrea Ágg píše: „Teraz je ten správny čas. Moje osvedčené tipy na prežitie šťastných chvíľ v lockdowne.“

    Poetka Andrea Ágg píše: „Teraz je ten správny čas. Moje osvedčené tipy na prežitie šťastných chvíľ v lockdowne.“

    „Šťastné miesto je tu. Čas byť šťastný je teraz," píše poetka Andrea Ágg, autorka básnickej zbierky Muselo to prísť, v ktorej reflektuje i súčasnú mimoriadnu situáciu spôsobenú epidémiou Covid-19. Žijeme veľmi ťažkú dobu, mnohé rodiny koronavírus zasiahol priamo, iné nepriamo napríklad znížením príjmov. Ako sa však vraví, každá kríza je zároveň i šanca a aj náročné časy ponúkajú paradoxne nevšednú príležitosť žiť tak, ako ste vždy chceli.

  • Obrázok Tínedžeri zažívajú krušné časy, potrebujú chvíle pre seba, hoci aj na mobile

    Tínedžeri zažívajú krušné časy, potrebujú chvíle pre seba, hoci aj na mobile

    O ničivom dopade pandémie koronavírusu na deti a tínedžerov sa hovorí už dlho. Svet kamarátov sa im zamenil za svet medzi štyrmi stenami a nedá sa to momentálne zmeniť. Čo s tým? Aká je úloha rodičov a čo od nich deti potrebujú, píše rodičovská koučka z poradne mamedeti.sk Katarína Winterová.

  • Obrázok Tento týždeň píše Andrea Poloková: Čo najviac trápi ženy pri dojčení a ako s tým pomôcť

    Tento týždeň píše Andrea Poloková: Čo najviac trápi ženy pri dojčení a ako s tým pomôcť

    Dojčenie je samozrejmá vec, nad ktorou by sa nemal nik pozastavovať. Ženám sa však pri dojčení kladie množstvo prekážok, ktoré im ho potom značne komplikujú. Niektoré si musia dojčenie doslova „vybojovať“, často za pomoci laktačnej poradkyne. Ako také poradenstvo vyzerá a s čím všetkým môže pomôcť, píše v našej rubrike podpredsedníčka združenia MAMILA Andrea Poloková.

  • Obrázok Zákaz interrupcií nie je cesta, pomoc ženám vyzerá inak

    Zákaz interrupcií nie je cesta, pomoc ženám vyzerá inak

    Spoplatnenie interrupcií pre ženy staršie ako 40 rokov najviac ublíži najzraniteľnejším skupinám – ženám, ktoré žijú v zlých podmienkach, na pokraji chudoby či zažívajú násilie. Ak chce minister zdravotníctva Marek Krajčí znižovať počet interrupcií a ženám naozaj pomôcť, mal by konať inak, odkazuje dlhoročná aktivistka v oblasti ľudských práv Adriana Mesochoritisová v našej pravidelnej rubrike Tento týždeň píše.

Ďalšie články v rubrike >