Poetka Andrea Ágg píše: „Teraz je ten správny čas. Moje osvedčené tipy na prežitie šťastných chvíľ v lockdowne.“

Andrea Ágg, 21. marca 2021 o 04:20

„Šťastné miesto je tu. Čas byť šťastný je teraz," píše poetka Andrea Ágg, autorka básnickej zbierky Muselo to prísť, v ktorej reflektuje i súčasnú mimoriadnu situáciu spôsobenú epidémiou Covid-19. Žijeme veľmi ťažkú dobu, mnohé rodiny koronavírus zasiahol priamo, iné nepriamo napríklad znížením príjmov. Ako sa však vraví, každá kríza je zároveň i šanca a aj náročné časy ponúkajú paradoxne nevšednú príležitosť žiť tak, ako ste vždy chceli.

Andrea Ágg.

Foto: archív Andrey Ágg

„Keď som si začiatkom minulého roka kúpila veľkú motivačnú samolepku na stenu (ktorú môj muž samozrejme ofrflal), ešte som nevedela oceniť, ako veľmi je pravdivá. Až keď prišla prvá vlna koronavírusu aj k nám a všetci sme museli ostať za dverami svojich príbytkov, pozerala som na ňu vyjavene a ocenila som jej skutočný význam.

Šťastné miesto je tu. Čas byť šťastný je teraz.

Berme to tak, že toto je výnimočné obdobie, ktoré sa už (verme) nikdy nezopakuje. A preto vyťažme benefity z týchto chvíľ, veď pravda je taká, že kedy, keď nie TERAZ je ten pravý čas?!

Motivačný citát, ktorý môže zmeniť život.

Foto: archív Andrey Ágg

Teraz je čas na oddych

Nikdy predtým sme nedostali možnosť len tak ODDYCHOVAŤ. Dopriať si šálku čaju a bez stresu si dať teplé raňajky. Bez náhlenia, že nám ujde vlak, alebo niečo zmeškáme. Nikdy! Mnohí priznali, že pred koronou žili ako na kolotoči a so silami išli doslova na doraz. Všetci sme sa museli zrazu zastaviť, či sme chceli, alebo nie. A možno práve TERAZ si konečne môžeme aj my maminy spraviť beauty day len pre seba. Nahoďme masky (pleťové) a šup do vane plnej horúcej vody a peny ako v Pretty woman! K tomu pohár vínka, dobrá hudba a relax ako v luxusnom wellnese.

Teraz je čas na nové veci

Kompostovanie, kváskovanie, štrikovanie, bylinková záhradka... Koľkokrát sme chceli začať niečo dnes už takmer netradičné ako napríklad vyšívanie, no vždy sme to zavrhli s tým, že na toto nikdy nebudem mať čas. Tak teraz je tu! Moje dcérky som naučila háčkovať retiazku, ktorou potom oblepili vajíčka. Dokonalá veľkonočná dekorácia visí už na vetvičkách! Štrikujte, šite, experimentujte v záhrade, predpestujte si paradajky... Robte presne to, po čom ste vždy túžili a na čo nikdy nebol čas.

Dorotka s nevšedne upravenými vajíčkami.

Foto: archív Andrey Ágg

Teraz je čas na prerábku

Opravy v byte či na dome čakali presne na koronu! Vymaľovať ošumelé steny, poopravovať pokazené, opotrebované vymeniť, zrekonštruovať. Pekne pomaličky – teraz je na to čas! Stačí partnerovi len milo ukázať, čo by bolo ešte dobré vylepšiť a za úsmev a chutné koláče vám to určite spraví.

Teraz je čas na deti

Ak ste nemali čas na hru s deťmi, teraz sa s nimi hrajte do sýtosti! Využite často neotvorené spoločenské hry a zahrajte si celá rodina napríklad aj obyčajné Človeče, karty, pexeso alebo stolový futbal. Prečítajte ratolestiam na dobrú noc z obľúbenej knižky, aj keď už vedia čítať samostatne. Pritúľte si ich, rozprávajte sa o ich túžbach a snoch. Venujte im vzácny čas, ktorý vám pred koronou unikal. Deti rýchlo vyrastú a možno na koronu budú paradoxne spomínať ako na pohodový rodinný čas plný hier a smiechu. Spríjemnite im ho!

Dcérky Andrey Ágg.

Foto: archív Andrey Ágg

Teraz je čas na priateľstvá a vzťahy

Že sa to v lockdowne nedá? Keď moja desaťročná dcéra bola smutná, že dávno nevidela najlepšiu kamošku, zavolali si cez video hovor a o pár minút sa už chichúňali. A keď som neskôr nazrela do izby, hrali šach. Aj ja volávam babkám častejšie ako kedykoľvek pred tým a máme z toho vzájomnú radosť. Nájsť spôsob, ako si byť aj teraz nablízku, je otázkou vašej fantázie a kreativity.

Teraz je čas na čítanie

Aj vám stáli v poličke knihy a čakali na tento moment? Začítajte sa - na trhu je teraz veľa skvelých noviniek. Ja som práve dočítala najhrubšiu knihu, akú som kedy čítala: 861-stranovú rodinnú ságu v češtine s názvom Osmý život (pro Brilku). Vďaka nej som lepšie pochopila historické udalosti, oboznámila som sa s doteraz pre mňa nie veľmi známym Gruzínskom a pocestovala som si (aspoň takto) na miesta ako Londýn a Berlín, na ktoré mám pekné spomienky. Hovorí sa, že človek má len jeden život, ale ten, kto číta, môže prežiť veľa životov. Tak prečo ostať len pri jednom?

Knihy Osmý život. Andrea Ágg odporúča.

Foto: archív Andrey Ágg

Teraz je čas na vypekanie

S mojimi dievčatami neustále vypekáme nové a nové recepty. Škoricové slimáky z kysnutého cesta, vyprážané zemiakové pagáče mojej starkej, ktoré som vždy chcela vyskúšať, klasické buchty, šišky, bábovky na všetky spôsoby... Muž sa teší, deti sa tešia – a ja priberám. Áno, aj sme na začiatku korony kváskovali. Kŕmili sme Doru a Ninu – lebo vraj kvásky treba pomenovať ako živé tvory, aby ste k nim mali vzťah, aby ste ich nezabudli nakŕmiť, no napokon aj tak „zdochli“. Ale bolo to krásne obdobie prevoňané čerstvými rožkami, hutným chlebíkom a žemľami ako obláčiky. Aj keby sme sa ku kváskovaniu už nikdy nevrátili, toto nám už nikto nevezme!

O chvíľu bude po nich.

Foto: archív Andrey Ágg

Teraz je čas učiť sa jazyky

Hoci nemôžeme cestovať, na učenie cudzích jazykov je práve teraz ideálny čas. Každý deň aspoň 5 - 10 slovíčok a ono sa to nazbiera. Ja sa drvím maďarčinu. Mojím cieľom je dohovoriť sa plynule bez toho, aby som „nesplodila“ kultové vety, na ktorých sa dodnes naši maďarskí kamaráti zabávajú, až im slzy tečú.

Teraz je čas zamyslieť sa

Kým sme behali po vonku v neustálom ruchu, stále bol priestor k úniku pred sebou. No teraz nie. Je ticho. Sme nútení prehrýzť sa svojimi vnútornými bojmi, svojim egom a utriediť si to trochu v hlave. Zavrieť sa do svojej komôrky, prehodnotiť si svoje priority a ujasniť si hodnoty. Lebo ich rebríčkom korona pekne zamávala.

Domáce maľovanie. Na fotografii staršia dcérka Ninka.

Foto: archív Andrey Ágg

Teraz je čas tvoriť

Počas prvej vlny korony som vydala básnickú zbierku s názvom Muselo to prísť. Lebo ak by korona neprišla, nevyprovokovali by ma negatívne správy a rovnomennú báseň by som nikdy nenapísala. K nej sa pridali ďalší, ktorí báseň preložili do jedenástich jazykov, zhudobnili ju, recitovali... jednoducho spontánne tvorili. Lebo kedy, keď nie teraz.

Andrea Ágg so svojou knihou Muselo to prísť.

Foto: archív Andrey Ágg

Ako rodina sme s prekvapením zistili, že vieme byť spolu dlhodobo zatvorení a pritom sa nezblázniť, že nám je spolu fajn, že sme celkom kreatívni a ani sa nenudíme. Prestali sme si plánovať letné dovolenky a užívame si každú možnosť byť čo i len nachvíľu v prírode. Odvykli sme si kupovať sladkosti, lebo veď tie najlepšie si aj tak upečieme my doma. Nevieme sa dočkať, kedy objímeme naše babky a dedkov – tak dlho sme bez nich ešte neboli. Tešíme sa, keď natrvalo odhodíme rúška a uvidíme ľudské tváre a úsmevy. Nápis v strede našej kuchyne sa nám počas dlhých mesiacov doma vpil hlboko do kože. Áno, šťastné miesto je TU a čas byť šťastný je TERAZ."

Andrea Ágg.

Foto: archív Andrey Ágg


Láska na snehu.

Foto: archív Andrey Ágg






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tento týždeň píše - ďalšie články

  • Obrázok Zamyslenie na nedeľu: Načo sme si vraj urobili deti, keď to teraz s nimi doma nezvládame?

    Zamyslenie na nedeľu: Načo sme si vraj urobili deti, keď to teraz s nimi doma nezvládame?

    Ten názor sa objavuje často, zvlášť na sociálnych sieťach, keď sa rodičia (a mamy zvlášť) trochu posťažujú, že je toho na ne doma teraz viac ako dosť, pretože musia plniť funkciu učiteľov, kuchárov, upratovačov, animátorov a do toho ešte pracovať, či už v obývačke, alebo na svojom pracovisku. „Načo teda tie deti máte, keď to s nimi nezvládate,“ zaznie nemilosrdné odsúdenie.

  • Obrázok Eva Marková: „Pýtajú sa ma, či už mám nachystané na sviatky. Úprimne? Nie! Chcem si ich užiť.“

    Eva Marková: „Pýtajú sa ma, či už mám nachystané na sviatky. Úprimne? Nie! Chcem si ich užiť.“

    „Každý rok som sa poriadne naštvala a opakovala som tatovi, aby tým našim dedinským chalanom vysvetlil, ako to má byť! Že korbáč sa len prikladá, na nohy, na boky, na ruky, aby sme boli zdravé, krásne, usmiate a voda je na zdravú farbu pokožky,“ spomína si na nie príliš príjemné veľkonočné sviatky svojho detstva Eva Marková, zakladateľka organizácie Jeden rodič, ktorá združuje sólo rodičov. Dnes si chce Veľkú noc najmä užiť so svojimi deťmi a namiesto tak trochu násilných tradícií dáva prednosť milším zážitkom.

  • Obrázok Žiadne „Zajtra bude lepšie“ nefunguje. Ako pozitívne myslieť, vysvetľuje klinická psychologička Lýdia Adamcová

    Žiadne „Zajtra bude lepšie“ nefunguje. Ako pozitívne myslieť, vysvetľuje klinická psychologička Lýdia Adamcová

    Pozitívne myslieť chceme všetci, zvlášť v týchto ťaživých časoch to potrebujeme ako soľ. Ako sa k žiaducemu nastaveniu mysle dopracovať? Klinická psychologička Lýdia Adamcová, autorka projektu Výchova v kocke, prináša v našej rubrike Tento týždeň píše naozaj užitočný a konkrétny návod, ako so svojím vnútrom efektívne pracovať.

  • Obrázok Tínedžeri zažívajú krušné časy, potrebujú chvíle pre seba, hoci aj na mobile

    Tínedžeri zažívajú krušné časy, potrebujú chvíle pre seba, hoci aj na mobile

    O ničivom dopade pandémie koronavírusu na deti a tínedžerov sa hovorí už dlho. Svet kamarátov sa im zamenil za svet medzi štyrmi stenami a nedá sa to momentálne zmeniť. Čo s tým? Aká je úloha rodičov a čo od nich deti potrebujú, píše rodičovská koučka z poradne mamedeti.sk Katarína Winterová.

  • Obrázok Tento týždeň píše Andrea Poloková: Čo najviac trápi ženy pri dojčení a ako s tým pomôcť

    Tento týždeň píše Andrea Poloková: Čo najviac trápi ženy pri dojčení a ako s tým pomôcť

    Dojčenie je samozrejmá vec, nad ktorou by sa nemal nik pozastavovať. Ženám sa však pri dojčení kladie množstvo prekážok, ktoré im ho potom značne komplikujú. Niektoré si musia dojčenie doslova „vybojovať“, často za pomoci laktačnej poradkyne. Ako také poradenstvo vyzerá a s čím všetkým môže pomôcť, píše v našej rubrike podpredsedníčka združenia MAMILA Andrea Poloková.

  • Obrázok Detská psychologička Mária Tóthová Šimčáková: „Takto učíte deti, aby neposlúchali.“

    Detská psychologička Mária Tóthová Šimčáková: „Takto učíte deti, aby neposlúchali.“

    „Častokrát sa stáva, že pri komunikácii s dieťaťom ste viac sústredení na to, čo chcete povedať, ako na to, či to vaše dieťa správne pochopí. Týmto nevedomky spôsobujete, že vás dieťa prestane poslúchať," upozorňuje obľúbená detská psychologička Mária Tóthová Šimčáková vo svojom novom článku.

  • Obrázok Zákaz interrupcií nie je cesta, pomoc ženám vyzerá inak

    Zákaz interrupcií nie je cesta, pomoc ženám vyzerá inak

    Spoplatnenie interrupcií pre ženy staršie ako 40 rokov najviac ublíži najzraniteľnejším skupinám – ženám, ktoré žijú v zlých podmienkach, na pokraji chudoby či zažívajú násilie. Ak chce minister zdravotníctva Marek Krajčí znižovať počet interrupcií a ženám naozaj pomôcť, mal by konať inak, odkazuje dlhoročná aktivistka v oblasti ľudských práv Adriana Mesochoritisová v našej pravidelnej rubrike Tento týždeň píše.

Ďalšie články v rubrike >