Zamyslenie na nedeľu: Načo sme si vraj urobili deti, keď to teraz s nimi doma nezvládame?

Gabriela Bachárová, 11. apríla 2021 o 04:36

Ten názor sa objavuje často, zvlášť na sociálnych sieťach, keď sa rodičia (a mamy zvlášť) trochu posťažujú, že je toho na ne doma teraz viac ako dosť, pretože musia plniť funkciu učiteľov, kuchárov, upratovačov, animátorov a do toho ešte pracovať, či už v obývačke, alebo na svojom pracovisku. „Načo teda tie deti máte, keď to s nimi nezvládate,“ zaznie nemilosrdné odsúdenie.

Zvlášť matky to dnes majú veľmi ťažké.

Foto: shutterstock.com

Vývoj v posledných desaťročiach nám v niečom priniesol viac individuálnej slobody, nie sme už tak zviazaní spoločenskými pravidlami, aj vo výchove si to už môžeme robiť po svojom, na druhej strane však toho na bedrách rodičov dnes leží aj oveľa viac ako v minulosti. V Afrike majú príslovie, že na výchovu jedného dieťaťa treba celú dedinu. Dvaja rodičia, nedajbože len jeden, sú na deti jednoducho málo, zvlášť keď popri nich musia plniť celý rad ďalších povinností.

Kedysi aj u nás dieťa vychovávala celá dedina. Rodičia mali povinnosti na poli a okolo domu, deti buď pomáhali alebo sa trochu bezprizorne túlali. Bezprizorne z nášho dnešného pohľadu. Podľa nepísaných pravidiel mali vtedajší ľudia starosť aj o cudzie deti, záťaž sa tak rozložila a bola menšia. Susedia dieťa v prípade potreby nakŕmili, osušili, utešili, usmernili či ochránili. Deti sa hrali vo väčších skupinách, aj tam menšie dohliadali na staršie. Nemali rodičov „za zadkom“. Žili si svoje detské životy bez väčšej kontroly. A keď sa stalo nejaké nešťastie? Nuž, tak to v živote chodí, to už je riziko „podnikania“. Dnes by sa rozbehlo vyšetrovanie, kto čo zanedbal a kto za to môže. V minulosti tiež nikoho ani len nenapadlo, že potomkov treba nejako zvlášť rozvíjať, dbať na ich výživu či rozvoj inteligencie. Malí vtedy neboli v centre záujmu, skôr až na jeho okraji.

Dnes je všetko inak, žijeme v dobe takzvanej nukleárnej rodiny, ktorú tvoria len rodičia a deti. Nepatria už do nej veľmi ďalší príbuzní. Aj význam babky a dedka sa zmenšil, iba sa navštevujeme, prarodičia niekedy postrážia, v lete na prázdniny. Väčšinou však už spolu nežijeme, a tak sa všetky povinnosti koncentrovali do rúk jedného či dvoch ľudí, ktorí okrem toho musia zvládať svoju prácu i domácnosť. Treba otvorene povedať, že je to neúnosné aj v bežných dobách, epidémia tento často prehliadaný a podceňovaný problém len osvietila.

Spoločnosť však stále extrémnu záťaž rodičov nepovažuje za niečo, čoho si treba všímať a hľadať nástroje, ako ju zmierniť. Vidí to len ako individuálny problém, ktorý si majú rodičia poriešiť sami, tí sú však chytení do pasce. Dnes mama varí obed, do toho odpisuje na pracovné e-maily, rieši nástrahy online výučby, potom sa snaží dieťa naučiť malú násobilku, upratuje, perie a večer si ešte vyčíta, že toho veľa nestihla a asi si musí čas lepšie zorganizovať... A keď si chce trochu uľaviť, znesie sa na ňu kritika, načo tie deti teda má, keď na to celkom zjavne nemá?

Namiesto vzájomnej podpory, pochopenia či nedajbože pomoci sa často vieme len kritizovať, pritom sme všetci na rovnakej lodi. Pandémiu naša spoločnosť nezvláda aj kvôli nesolidarite a bezohľadnosti jedného voči druhému. Súčasťou tohto mentálneho nastavenia je i kritika rodičov, ktorí „nezvládajú“. Zostáva len dúfať, že keď pandémia skončí, „rodičovská otázka“ sa konečne vynesie z kuchýň do svetla reflektorov a začne sa riešiť tak, aby mohli rodičia a s nimi aj ich rodičia žiť lepší život. Ako na to, to už by bolo na ďalší, oveľa dlhší článok.



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarPetertuharsky 11. apríla 2021 o 08:33

    Vzdelávací systém je platený štátom. Teraz, keď jeho súčasťou, niekedy aj hlavným prvkom sú rodičia, mali by na to dostávať príspevok od štátu alebo výraznú úľavu na daniach.
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tento týždeň píše - ďalšie články

  • Obrázok Eva Marková: „Pýtajú sa ma, či už mám nachystané na sviatky. Úprimne? Nie! Chcem si ich užiť.“

    Eva Marková: „Pýtajú sa ma, či už mám nachystané na sviatky. Úprimne? Nie! Chcem si ich užiť.“

    „Každý rok som sa poriadne naštvala a opakovala som tatovi, aby tým našim dedinským chalanom vysvetlil, ako to má byť! Že korbáč sa len prikladá, na nohy, na boky, na ruky, aby sme boli zdravé, krásne, usmiate a voda je na zdravú farbu pokožky,“ spomína si na nie príliš príjemné veľkonočné sviatky svojho detstva Eva Marková, zakladateľka organizácie Jeden rodič, ktorá združuje sólo rodičov. Dnes si chce Veľkú noc najmä užiť so svojimi deťmi a namiesto tak trochu násilných tradícií dáva prednosť milším zážitkom.

  • Obrázok Žiadne „Zajtra bude lepšie“ nefunguje. Ako pozitívne myslieť, vysvetľuje klinická psychologička Lýdia Adamcová

    Žiadne „Zajtra bude lepšie“ nefunguje. Ako pozitívne myslieť, vysvetľuje klinická psychologička Lýdia Adamcová

    Pozitívne myslieť chceme všetci, zvlášť v týchto ťaživých časoch to potrebujeme ako soľ. Ako sa k žiaducemu nastaveniu mysle dopracovať? Klinická psychologička Lýdia Adamcová, autorka projektu Výchova v kocke, prináša v našej rubrike Tento týždeň píše naozaj užitočný a konkrétny návod, ako so svojím vnútrom efektívne pracovať.

  • Obrázok Poetka Andrea Ágg píše: „Teraz je ten správny čas. Moje osvedčené tipy na prežitie šťastných chvíľ v lockdowne.“

    Poetka Andrea Ágg píše: „Teraz je ten správny čas. Moje osvedčené tipy na prežitie šťastných chvíľ v lockdowne.“

    „Šťastné miesto je tu. Čas byť šťastný je teraz," píše poetka Andrea Ágg, autorka básnickej zbierky Muselo to prísť, v ktorej reflektuje i súčasnú mimoriadnu situáciu spôsobenú epidémiou Covid-19. Žijeme veľmi ťažkú dobu, mnohé rodiny koronavírus zasiahol priamo, iné nepriamo napríklad znížením príjmov. Ako sa však vraví, každá kríza je zároveň i šanca a aj náročné časy ponúkajú paradoxne nevšednú príležitosť žiť tak, ako ste vždy chceli.

  • Obrázok Tínedžeri zažívajú krušné časy, potrebujú chvíle pre seba, hoci aj na mobile

    Tínedžeri zažívajú krušné časy, potrebujú chvíle pre seba, hoci aj na mobile

    O ničivom dopade pandémie koronavírusu na deti a tínedžerov sa hovorí už dlho. Svet kamarátov sa im zamenil za svet medzi štyrmi stenami a nedá sa to momentálne zmeniť. Čo s tým? Aká je úloha rodičov a čo od nich deti potrebujú, píše rodičovská koučka z poradne mamedeti.sk Katarína Winterová.

  • Obrázok Tento týždeň píše Andrea Poloková: Čo najviac trápi ženy pri dojčení a ako s tým pomôcť

    Tento týždeň píše Andrea Poloková: Čo najviac trápi ženy pri dojčení a ako s tým pomôcť

    Dojčenie je samozrejmá vec, nad ktorou by sa nemal nik pozastavovať. Ženám sa však pri dojčení kladie množstvo prekážok, ktoré im ho potom značne komplikujú. Niektoré si musia dojčenie doslova „vybojovať“, často za pomoci laktačnej poradkyne. Ako také poradenstvo vyzerá a s čím všetkým môže pomôcť, píše v našej rubrike podpredsedníčka združenia MAMILA Andrea Poloková.

  • Obrázok Detská psychologička Mária Tóthová Šimčáková: „Takto učíte deti, aby neposlúchali.“

    Detská psychologička Mária Tóthová Šimčáková: „Takto učíte deti, aby neposlúchali.“

    „Častokrát sa stáva, že pri komunikácii s dieťaťom ste viac sústredení na to, čo chcete povedať, ako na to, či to vaše dieťa správne pochopí. Týmto nevedomky spôsobujete, že vás dieťa prestane poslúchať," upozorňuje obľúbená detská psychologička Mária Tóthová Šimčáková vo svojom novom článku.

  • Obrázok Zákaz interrupcií nie je cesta, pomoc ženám vyzerá inak

    Zákaz interrupcií nie je cesta, pomoc ženám vyzerá inak

    Spoplatnenie interrupcií pre ženy staršie ako 40 rokov najviac ublíži najzraniteľnejším skupinám – ženám, ktoré žijú v zlých podmienkach, na pokraji chudoby či zažívajú násilie. Ak chce minister zdravotníctva Marek Krajčí znižovať počet interrupcií a ženám naozaj pomôcť, mal by konať inak, odkazuje dlhoročná aktivistka v oblasti ľudských práv Adriana Mesochoritisová v našej pravidelnej rubrike Tento týždeň píše.

Ďalšie články v rubrike >