Žiadne „Zajtra bude lepšie“ nefunguje. Ako pozitívne myslieť, vysvetľuje klinická psychologička Lýdia Adamcová

Mgr. Lýdia Adamcová, klinická psychologička, 28. marca 2021 o 04:42

Pozitívne myslieť chceme všetci, zvlášť v týchto ťaživých časoch to potrebujeme ako soľ. Ako sa k žiaducemu nastaveniu mysle dopracovať? Klinická psychologička Lýdia Adamcová, autorka projektu Výchova v kocke, prináša v našej rubrike Tento týždeň píše naozaj užitočný a konkrétny návod, ako so svojím vnútrom efektívne pracovať.

Pozitívna myšlienka musí byť uveriteľná, preto treba pri jej formulovaní používať takzvaný jazyk možného, zdôrazňuje Lýdia Adamcová.

Foto: archív Lýdie Adamcovej

„Nedokážem – nemám – neviem – musím,“ to sú časté slová vnútorného brzdiaceho programu, ktorý si pamätá všetky vaše neúspechy a strachy.

Ak aj začnete myslieť spôsobom: „Musím to dokázať, viem to, musím to urobiť,“ vaše podvedomie, ktoré si pamätá všetky neúspechy, vám nebude veriť a bude vám oponovať „nedokážeš to, nechaj to“. Podvedomie vás vždy chce chrániť pred ďalšími neúspechmi a chce vás ušetriť poníženia.

Ak si však poviete: „Môžem to skúsiť, môžem sa to naučiť, môžem to urobiť“, tu vám podvedomie oponovať nebude, pretože skúsiť to skutočne môžete. Napríklad myšlienku „Musím to urobiť, aby ma nevyhodili“ je dobré zmeniť na myšlienku: „Môžem sa zlepšiť v práci a byť potrebný“.

Takže nezabúdajte vo svojom vnútornom rozhovore používať „jazyk možného“.

Konkrétne úlohy

Sledujte a zapisujte si niekoľko dní svoje negatívne myšlienky o sebe a o iných. Potom si nájdite čas, použite „jazyk možného“ a pretvorte ich na pozitívne. Ak si chcete niektorú myšlienku fixovať viac – napíšte si ju, dajte na miesto, kde ju budete vidieť, alebo si ju môžete aj opakovať.
Skúste každé ráno začať nejakou pozitívnou myšlienkou, môžete si ju pripraviť už večer. V myslení nemôžu byť súčasne negatívne a pozitívne myšlienky. Tento princíp sa využíva aj na „vytlačenie“ negatívnych a nepríjemných myšlienok práve tými pozitívnymi a príjemnými.

Preto má svoj význam naučiť sa pracovať s pozitívnymi myšlienkami. Najviac vašich negatívnych presvedčení o sebe vzniklo v minulosti aj vďaka učeniu. Môžete sa preniesť do minulosti, prejsť si stresujúce situácie a zmeniť, tam „uviaznuté“ myšlienky. Učenie a práca sú aktivity, ktoré často potrebujú pozitívne posilnenie.

Tri pravidlá

Pozitívne myšlienky majú byť predovšetkým stručné, výstižné a pomôcť vám môžu aj tieto pravidlá:

1. Myšlienky tvoríme jednoznačne pozitívne.
Nesprávne: Musím sa viac učiť, aby som na vysvedčení nemal trojku.
Správne: Môžem sa zlepšiť v učení a byť vyznamenaný.

Nesprávne: Pri práci sa nebudem hnevať a zlostiť.
Správne: Môžem pracovať pokojne a kľudne. Môžem byť trpezlivý.

Nesprávne: Nebudem sa báť.
Správne: Môžem sa správať odvážne a energicky.

Nesprávne: Nechcem a nebudem fajčiť.
Správne: Cigarety mi môžu byť ľahostajné.

2. Pozitívna myšlienka má vyjadrovať prítomný čas.
Nesprávne: Na konci týždňa budem mať prehľad.
Správne: Každý deň môžem byť v obraze.

Nesprávne: Keď zvládnem tréningové normy, budem úspešný.
Správne: Pri športovaní a pretekaní sa môžem cítiť úspešne.

Nesprávne: Budem sebavedomejší, keď porazím súpera.
Správne: Pri každom tréningu a zápase sa môžem cítiť sebavedome.

Nesprávne: Zajtra to bude lepšie.
Správne: Zo dňa na deň to bude lepšie.

3. Pozitívnej myšlienke sa dá veriť.
Nesprávne: Rád pracujem na záhrade.
Správne: Práca na záhrade môže byť zaujímavá.

Nesprávne: Rád pomáham doma.
Správne: Plnenie povinností mi dodáva pocit samostatnosti.

Nesprávne: Na večierku sa budem správať sebaisto.
Správne: Na večierku sa môžem cítiť kľudne, príjemne, pokojne …

Nesprávne: Do konca mesiaca schudnem o 5 kg.
Správne: Môžem vážiť (napríklad) 50 kg.

Predstavujte si

S osvojením pozitívneho myslenia, súvisí aj schopnosť vytvárať si pozitívne obrazy o sebe a svojom správaní. Predstavivosť – schopnosť vytvárať vnútorné obrazy – je charakterizovaná ako najtvorivejšia sila, ktorá dáva myšlienke aj obrazovú podobu.

Svoju predstavivosť skôr využívame v negatívnej forme, kde si predstavujeme a prežívame svoje neúspechy, strachy a mnohé z nich sa nám postupne aj splnia. Predstavivosť ale dokáže posilňovať aj účinok pozitívnych myšlienok.

Chcete napríklad prežiť zaujímavú dovolenku a vytvoríte si pozitívnu myšlienku: „Môžem prežívať krásnu a zaujímavú dovolenku“. Určitú silu tejto myšlienke ešte dodáte, ak si nájdete pokojnú chvíľku, zavriete oči a predstavíte si slnko, pláž, more, môžete počuť morský príboj, cítiť vietor, teplo piesku a môžete tam plávať, môžete surfovať. Čím viac zmyslov zapojíte, tým sú vaše predstavy živšie, skutočnejšie a váš mozog a celé telo na ne zareaguje.

Pozitívnu predstavivosť alebo vizualizáciu môžete využívať aj na riešenie problémov. Skúste si urobiť „generálku“ svojho sebaistého vystupovania a správania ako keď herec nacvičuje svoju rolu. Môžete trénovať určité aktivity, tieto mentálne tréningy využívajú aj športovci.

Článok vyšiel aj na portáli Lýdie Adamcovej Výchova v kocke. Prečítať si ho môžete na tomto linku, kde nájdete aj ďalšie podnetné texty.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tento týždeň píše - ďalšie články

  • Obrázok Zamyslenie na nedeľu: Načo sme si vraj urobili deti, keď to teraz s nimi doma nezvládame?

    Zamyslenie na nedeľu: Načo sme si vraj urobili deti, keď to teraz s nimi doma nezvládame?

    Ten názor sa objavuje často, zvlášť na sociálnych sieťach, keď sa rodičia (a mamy zvlášť) trochu posťažujú, že je toho na ne doma teraz viac ako dosť, pretože musia plniť funkciu učiteľov, kuchárov, upratovačov, animátorov a do toho ešte pracovať, či už v obývačke, alebo na svojom pracovisku. „Načo teda tie deti máte, keď to s nimi nezvládate,“ zaznie nemilosrdné odsúdenie.

  • Obrázok Eva Marková: „Pýtajú sa ma, či už mám nachystané na sviatky. Úprimne? Nie! Chcem si ich užiť.“

    Eva Marková: „Pýtajú sa ma, či už mám nachystané na sviatky. Úprimne? Nie! Chcem si ich užiť.“

    „Každý rok som sa poriadne naštvala a opakovala som tatovi, aby tým našim dedinským chalanom vysvetlil, ako to má byť! Že korbáč sa len prikladá, na nohy, na boky, na ruky, aby sme boli zdravé, krásne, usmiate a voda je na zdravú farbu pokožky,“ spomína si na nie príliš príjemné veľkonočné sviatky svojho detstva Eva Marková, zakladateľka organizácie Jeden rodič, ktorá združuje sólo rodičov. Dnes si chce Veľkú noc najmä užiť so svojimi deťmi a namiesto tak trochu násilných tradícií dáva prednosť milším zážitkom.

  • Obrázok Poetka Andrea Ágg píše: „Teraz je ten správny čas. Moje osvedčené tipy na prežitie šťastných chvíľ v lockdowne.“

    Poetka Andrea Ágg píše: „Teraz je ten správny čas. Moje osvedčené tipy na prežitie šťastných chvíľ v lockdowne.“

    „Šťastné miesto je tu. Čas byť šťastný je teraz," píše poetka Andrea Ágg, autorka básnickej zbierky Muselo to prísť, v ktorej reflektuje i súčasnú mimoriadnu situáciu spôsobenú epidémiou Covid-19. Žijeme veľmi ťažkú dobu, mnohé rodiny koronavírus zasiahol priamo, iné nepriamo napríklad znížením príjmov. Ako sa však vraví, každá kríza je zároveň i šanca a aj náročné časy ponúkajú paradoxne nevšednú príležitosť žiť tak, ako ste vždy chceli.

  • Obrázok Tínedžeri zažívajú krušné časy, potrebujú chvíle pre seba, hoci aj na mobile

    Tínedžeri zažívajú krušné časy, potrebujú chvíle pre seba, hoci aj na mobile

    O ničivom dopade pandémie koronavírusu na deti a tínedžerov sa hovorí už dlho. Svet kamarátov sa im zamenil za svet medzi štyrmi stenami a nedá sa to momentálne zmeniť. Čo s tým? Aká je úloha rodičov a čo od nich deti potrebujú, píše rodičovská koučka z poradne mamedeti.sk Katarína Winterová.

  • Obrázok Tento týždeň píše Andrea Poloková: Čo najviac trápi ženy pri dojčení a ako s tým pomôcť

    Tento týždeň píše Andrea Poloková: Čo najviac trápi ženy pri dojčení a ako s tým pomôcť

    Dojčenie je samozrejmá vec, nad ktorou by sa nemal nik pozastavovať. Ženám sa však pri dojčení kladie množstvo prekážok, ktoré im ho potom značne komplikujú. Niektoré si musia dojčenie doslova „vybojovať“, často za pomoci laktačnej poradkyne. Ako také poradenstvo vyzerá a s čím všetkým môže pomôcť, píše v našej rubrike podpredsedníčka združenia MAMILA Andrea Poloková.

  • Obrázok Detská psychologička Mária Tóthová Šimčáková: „Takto učíte deti, aby neposlúchali.“

    Detská psychologička Mária Tóthová Šimčáková: „Takto učíte deti, aby neposlúchali.“

    „Častokrát sa stáva, že pri komunikácii s dieťaťom ste viac sústredení na to, čo chcete povedať, ako na to, či to vaše dieťa správne pochopí. Týmto nevedomky spôsobujete, že vás dieťa prestane poslúchať," upozorňuje obľúbená detská psychologička Mária Tóthová Šimčáková vo svojom novom článku.

  • Obrázok Zákaz interrupcií nie je cesta, pomoc ženám vyzerá inak

    Zákaz interrupcií nie je cesta, pomoc ženám vyzerá inak

    Spoplatnenie interrupcií pre ženy staršie ako 40 rokov najviac ublíži najzraniteľnejším skupinám – ženám, ktoré žijú v zlých podmienkach, na pokraji chudoby či zažívajú násilie. Ak chce minister zdravotníctva Marek Krajčí znižovať počet interrupcií a ženám naozaj pomôcť, mal by konať inak, odkazuje dlhoročná aktivistka v oblasti ľudských práv Adriana Mesochoritisová v našej pravidelnej rubrike Tento týždeň píše.

Ďalšie články v rubrike >