Viete, aký teplomer je najlepší a ako správne deťom merať teplotu?

Gabriela Bachárová, 9. apríla 2021 o 05:00

Vedeli ste, že klasický sklenený teplomer nemusí dobre odmerať, ak je dieťa spotené v podpazuší? A ten digitálny treba držať dlhšie, ako odporúča výrobca?

Digitálny teplomer treba vedieť správne použiť.

Foto: Shutterstock.com

Klasický sklenený teplomer

Na trhu sú stále i klasické sklenené teplomery, hoci už neobsahujú ortuť. Tá bola v roku 2009 Európskou úniou zakázaná kvôli svojej toxicite. V súčasnosti sa tak do teplomerov najčastejšie dáva látka galium či indium s prídavkom zinku. Fungujú rovnako spoľahlivo ako ich predchodcovia, menšou nevýhodou je fakt, že niekedy sa len ťažko zrážajú dolu, občas je na to treba vyvinúť naozaj veľkú silu. Meranie týmto typom teplomeru môže byť trošku skreslené napríklad nadmerným potením, prípadný pot preto radšej vopred otrite. Teplomer vložte do stredu (jamky) podpazušia a merajte asi päť minút.

Digitálny teplomer

Klasické teplomery v súčasnosti v mnohých domácnostiach nahradili tie digitálne. A práve s nimi je niekedy problém, pretože ak ich používate presne podľa návodu, nemusia vám vôbec namerať správnu hodnotu. Výrobcovia odporúčajú meranie ukončiť po zaznení zvukového signálu, to ale nemusí stačiť. „Dobre to vedia aj v ordináciách lekárov. Vždy, keď som išla s dieťaťom na pohotovosť, kázali nám držať teplomer aspoň päť minút. Že vraj až potom sú namerané hodnoty spoľahlivé. Hovorím si, že ak toto nevedia doma rodičia, nemusia mať vôbec správnu predstavu, ako na tom ich dieťa zdravotne je," vraví Zuzana, mamička deväťročného dievčatka. Digitálnym teplomerom môžete merať nielen v podpazuší, ale i v ústach, čo je tiež pomerne presné. Robte to najmenej 30 minút po jedle, teplomer vložte pod jazyk tak, aby sa navzájom dotýkali. Merajte tiež päť minút. Meranie pod jazykom sa odporúča asi od štyroch rokov dieťaťa.

Ako merať bábätku teplotu v konečníku?
Na špičku čistého digitálneho teplomeru naneste detský krém, prípadne vazelínu a veľmi opatrne ho zaveďte dovnútra, stačí na 1,5 až dva centimetre. Pri meraní by dieťa malo samozrejme ležať a kolienka mať smerom k brušku. V konečníku je u dojčiat a batoliat teplota vyššia ako inde, preto vždy odrátajte od nameranej hodnoty pol stupňa.

Infračervený teplomer

Infračervené teplomery merajú teplotu, ktorú vyžaruje telo nad povrchom zvoleného miesta. Môžete si ich kúpiť v kontaktnom i bezkontaktnom variante, prípadne i mix oboch možností v jednom výrobku. Kontaktný teplomer sa vkladá najčastejšie do ucha, toto meranie sa považuje za veľmi spoľahlivé, neodporúča sa však v prípade zápalu stredného ucha. Nedotykový teplomer meria teplotu priblížením sa k čelu či spánku. Aj toto je spoľahlivý spôsob, ale je potrebné dbať na to, aby senzor teplomeru i miesto merania boli čisté, nie mastné či spotené. To by mohlo výsledky skresliť. Bezkontaktný teplomer určite ocenia rodičia, ktorých dieťa má k meraniu teploty odpor a bráni sa mu. Môžu mu ju zistiť počas spánku. Nevýhodou infračervených teplomerov býva vyššia cena.

Čelový teplomer

Veľmi sa neodporúča, maximálne na orientačné meranie v čase núdze (napríklad pri cestovaní), keď nie je k dispozícii kvalitnejší teplomer. Čelový teplomer ako malé pravítko a okrem čela ho môžete vložiť i do podpazušia či pod jazyk.

Dobre vedieť
Nameranú telesnú teplotu môže skresliť fyzická námaha, psychické vypätie či pitie horúcich nápojov, vtedy môže byť vyššia ako v skutočnosti. Pri pití studených nápojov naopak nižšia.


Článok o tom, ako sa pri teplote zachovať, kedy a ako zrážať, si môžete prečítať na tomto odkaze.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >