Kedy okamžite vyhľadať lekára? Skúsená pediatrička Marta Špániková radí, ktoré stavy si u dieťaťa vyžadujú rýchlu pomoc

Gabriela Bachárová, 29. novembra 2018 o 10:30

Rodičia si pri zdravotných problémoch dieťaťa často nie sú istí, či ide o niečo vážne a majú hneď volať záchranku, prípadne utekať na pohotovosť, alebo môžu s návštevou lekára ešte počkať.

Pomoc volajte, ak horúčka neustupuje.

Foto: Shutterstock.com

Spolu s pediatričkou Martou Špánikovou sme pripravili prehľad, ktorý uľahčí ťažké rodičovské rozhodnutie a môže dieťaťu i zachrániť zdravie či dokonca život.

Podľa bratislavskej lekárky je dôležité prihliadať pri zdravotných problémoch na to, ako je potomok starý. „Príznaky ochorenia, aj vážneho, závisia od veku dieťatka. V novorodeneckom veku je to odmietanie pitia, ďalej to, že dieťa neprejavuje intenzívnym plačom hlad alebo akýkoľvek dyskomfort,“ vymenúva. Ďalšími varovnými príznakmi, ktoré musia viesť k vyhľadaniu lekárskeho ošetrenia, sú nedostatok mokrých plienok, intenzívne zvracanie a teplota.

Po treťom mesiaci by už rodičia mali vedieť vyriešiť horúčku u dieťatka doma, a to podávaním liekov od teploty či zábalmi. „Dôvodom k návšteve lekára sú potom vždy: horúčka, ktorá trvá viac ako tri dni a neustupuje po adekvátnej liečbe, horúčnatý stav, kedy dieťa ani po poklese teploty neprejavuje záujem o okolie, nezahrá sa, nepapá, nespráva sa primerane,“ hovorí Marta Špániková.

Pediatrička Marta Špániková.

Foto: archív Marty Špánikovej

Zvláštnu pozornosť venujte zvracaniu. „A to opakovanému za sebou, spojenému s horúčkou alebo hnačkou, prípadne takému, ktoré sa objavuje po úraze hlavy, ďalej zvracaniu spojenému s intenzívnymi bolesťami bruška, ktoré sa lokalizujú zväčša vpravo,“ hovorí lekárka. Podozrivé je i zvracanie, ku ktorému sa pripája zastavenie odchodu stolice a vetrov, prípadne krv v plienke.

Dôvodom k čo najskoršiemu vyšetreniu sú aj problémy s dýchaním: dieťa sa hlasno nadychuje, zapadá mu jamka pod bradou, hľadá si polohu na lepšie dýchanie, drží sa postieľky, aby si pomohlo pri dýchaní.

„Samozrejme okamžitým dôvodom na vyšetrenie je objavenie sa malých podkožných krvácaní pri teplote, zvracaní, neprimeranom správaní, malátnosti dieťatka. V takom prípade je namieste okamžite zavolať rýchlu zdravotnú pomoc,“ upozorňuje Marta Špániková.

Konkrétne diagnózy, ktoré môžu stáť v pozadí uvedených stavov, v článku neuvádzame, pretože by to mohlo byť podľa pediatričky mätúce. Môže sa totiž jednať o bežnú infekciu dýchacieho, močového či zažívacieho traktu, ale zároveň tiež o príznak závažného či raritného ochorenia. Posúdiť to musí až lekár.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >