Vypotiť sa, na nohy a ruky zábal? Pediatri hovoria nie. 8 rád, ako bojovať s horúčkou u detí

Gabriela Bachárová, 14. januára 2019 o 12:05

Zvýšenej teploty či dokonca horúčky sa netreba báť, je to naopak známka toho, že organizmus sa snaží s chorobou bojovať. Rodičov obvykle horúčka u dieťaťa vydesí, ale zo všetkého najdôležitejšie je zachovať pokoj.

Teplotu merajte pod pazuchou, u malých detí do dvoch rokov v konečníku.

Foto: Shutterstock.com

1. Teplotu zrážajte až od 38 stupňov

Niektorí úzkostlivejší rodičia sa snažia znižovať i len trochu zvýšenú teplotu, ale tým môžu narobiť viac škody ako úžitku, pretože zastavia boj organizmu s chorobou. Dajte detskému telíčku šancu, aby sa s ochorením mohlo vysporiadať. Detská lekárka Monika Antošová radí vo svojej knihe Sprievodca detskými chorobami zrážať až teplotu vyššiu ako 38 stupňov, iní pediatri odporúčajú až od hodnoty 38,5 stupňa Celzia. Na jednotnej hranici sa lekári zatiaľ nezhodli, a tak je na zodpovednosti rodiča, ako sa nakoniec rozhodne.

Vysoká horúčka môže byť v niektorých prípadoch pre telo nebezpečná, hrozí napríklad dehydratácia a u oslabených či chronicky chorých ľudí poruchy obličiek, srdca, obehového systému či rozvrat metabolickej rovnováhy v tele. U malých detí sa môžu objaviť febrilné kŕče, ktoré síce vyzerajú desivo, ale obvykle nie sú nebezpečné.

2. Teplotu merajte len pod pazuchou či v konečníku

Ako teplotu merať? Je viac spôsobov: pod pazuchou, v uchu, ústach, konečníku či bezkontaktne. Monika Antošová za najspoľahlivejšie považuje meranie pod pazuchou, ktoré je vhodné pre deti od dvoch rokov. Dĺžka merania je päť minút. Na trhu sú digitálne teplomery, aj v tomto prípade merajte päť minút, hoci výrobca odporúča kratšie. Také meranie by ale nemuselo priniesť pravdivé informácie. Niektorým mamičkám sa skôr osvedčujú klasické teplomery, kde ortuť nahradili iné látky.

Deťom do dvoch rokov merajte teplotu v konečníku. Teplota tam býva o 0,5 až 0,7 stupňa Celzia vyššia ako pod pazuchou, preto od nameranej hodnoty odčítajte aspoň pol stupňa. „Pred zavedením teplomera do konečníka je vhodné natrieť ho olejom,“ odporúča pediatrička.

3. Lieky s obsahom ibuprofénu či paracetamolu

Ak používate lieky na znižovanie teploty, voliť môžete medzi tými s obsahom paracetamolu a obsahom ibuprofénu. Niektorí pediatri ich odporúčajú striedať kvôli celkovému zvýšeniu účinnosti. Určite však dodržiavajte odporúčané dávkovanie, nedávajte jednotlivé lieky skôr, ako je napísané na príbalovom letáku. Lieky sa podávajú s odstupom asi 4 až 6 hodín.

„Deťom do 15 rokov nepodávajte prípravky s obsahom kyseliny acetylsalicylovej. Môžu vyvolávať takzvaný Reyov syndróm sprevádzaný zlyhaním pečene a nezriedka sa končiaci smrťou,“ hovorí Monika Antošová.

4. Potenie sa neodporúča

Podať liek proti horúčke, poslať dieťa do postele, poriadne poprikrývať a čakať, kým sa malý maród, ktorý by sa nemal vôbec hýbať, vypotí. Tento starý recept sa ešte stále niekde používa, ale lekári ho neodporúčajú. „Malé deti by sa nemali potiť, môže totiž dôjsť k ich prehriatiu. Preto dieťa neprikrývajte, aby ste dosiahli potenie,“ varuje Monika Antošová. Proti prehrievaniu pomáha, obliecť dieťa len do ľahkého pyžama a prikryť ho iba ľahko. Ťažšiu prikrývku zvoľte, len ak má dieťa zimnicu a triašku. Keď tieto príznaky ustúpia, zvoľte ľahšiu prikrývku. Nezabúdajte vetrať.

5. Vlažný zábal

Zábaly do vlhkej osušky sú vhodné pre deti, ktoré ešte nevedia samé sedieť (ale samozrejme aj pre všetky ostatné). „Tkaninu namočte do vody teplej asi 22 stupňov Celzia a vyžmýkanú ju obtočte okolo hrudníka, brucha a slabín dieťaťa, nedávajte ju na ruky, nohy a hlavu. Dieťa prikryte ľahkou osuškou a nechajte tak 10 minút. Opakujte do zníženia teploty,“ popisuje odporúčaný postup lekárka.

Ako upozorňuje, zábaly sa nesmú používať, ak má dieťa pocit chladu, triašku a mramorovú kožu alebo ak má studené ruky a nohy, čo býva vtedy, keď teplota začína stúpať.

6. Potieranie vlažnou špongiou a sprchovanie

„Dieťa posaďte do vane a potierajte špongiou namočenou do vlažnej vody. Účinok sa dostaví o tridsať minút. Pri sprchovaní začínajte vodou s teplotou asi len o dva stupne nižšou, ako je teplota tela, postupne teplotu vody znižujte,“ radí lekárka. Potieranie špongiou sa neodporúča pri kožných chorobách.

7. Kedy ísť k lekárovi?

U novorodencov a detí do troch mesiacov najlepšie hneď. U starších detí v prípade, ak teplota či horúčka trvá viac ako tri dni, alebo ak sa ju liekmi či zábalmi nedarí znížiť aspoň na 38,5 stupňa (merané pod pazuchou) alebo na 39 stupňov (merané v konečníku). Ďalej by si mali rodičia všímať ďalšie varovné príznaky, napríklad červené bodky na koži (takzvané petechie, môže ísť o známku meningokokovej nákazy) či apatiu, slabosť a únavu. To by malo viesť k vyhľadaniu pomoci. K lekárovi radšej bežte aj vtedy, keď dieťa vytrvalo kašle, má zväčšené lymfatické uzliny, vracia, má hnačku či nechce piť.

8. Piť áno, jesť nemusí

Odmietanie jedla je počas choroby a horúčky normálne, nenúťte preto dieťa, aby sa najedlo. Naopak, dostatočný príjem tekutín je nevyhnutný, pretože chráni pred dehydratáciou. Z tekutín je vhodný vlažný nesladený čaj či obyčajná voda.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >