Horúčku u detí nezrážajte zbytočne! Nebojte sa jej, pomáha bojovať s chorobou

Gabriela Bachárová, 8. novembra 2019 o 05:00

Zrážate deťom teplotu za každých okolností? Či majú 37,5 stupňa, alebo 39,5 stupňa Celzia? Hoci zvýšená teplota či dokonca horúčka rodičov vystrašia, skúste nepodľahnúť panike a neznižujte ju zbytočne. Dieťaťu tým pomôžete dostať sa z choroby včas.

Horúčky sa nebojte, pomáha bojovať s chorobou.

Foto: Shutterstock.com

Organizmus pri chorobe zvýši svoju „prevádzkovú teplotu“, pretože práve vtedy dokáže najúčinnejšie bojovať s prebiehajúcou chorobou a aktivovať jednotlivé zložky imunity: biele krvinky sú pri horúčke pohyblivejšie a lepšie dokážu s nepozvanými hosťami zatočiť.

Horúčka naviac výrazne obmedzuje rast a množenie vírusov a baktérií. Niektoré odborné štúdie dokonca hovoria o tom, že väčšina patogénov stráca schopnosť rozmnožovať sa a hynie pri horúčke nad 39,5 stupňa.

Odborníci sa celkom nezhodnú, od akej hodnoty teplotu zrážať, niektorí hovoria o hranici 38 stupňov, iní dokonca o hodnote nad 38,5 stupňa. Je to nakoniec na rozhodnutí a zodpovednosti rodičov.

„Teplotu do 38 stupňov neodporúčam znižovať, pretože sa jedná o určitú obranyschopnosť organizmu proti infekcii. U horúčky nad 38 stupňov sa naopak odporúča teplotu znižovať, a to antipyretikami, deťom sa najčastejšie dáva Paralen či Ibuprofen. U horúčky nad 39 stupňov je možné tieto dva lieky kombinovať po štyroch hodinách,“ uvádza pediatrička Alexandra Vidnerová v knihe Čo robiť, keď dieťa... Ako dodáva, že okrem liekov sú vhodné aj studené zábaly, keď zabalíte celé telíčko dieťa na desať až pätnásť minút.

Bratislavčanke Petre, mamičke troch detí, sa vypláca so znižovaním teploty počkať. Hranica, ktorú si sama určila, je 38,3 stupňa Celzia. „Verím tomu, že teplota je obranná reakcia organizmu na vonkajšie podnety, a že ak ju zrážame, organizmu vlastne bránime, aby sa mohol sám brániť.“ Ak vydrží a teplotu neznižuje, o dva dni je po nej a o tri-štyri sa cíti fit. „U detí to ide tiež rýchlo, ale detský organizmus všeobecne rýchlo regeneruje, niekedy aj za deň je po tej teplote," dopĺňa.

Lekári varujú aj pred opačným extrémom, nezrážať teplotu vôbec. Vysoká horúčka síce pomáha bojovať s chorobou, ale pre ľudský organizmus je už príliš veľkou záťažou a vyčerpáva ho. Jej dôsledkom môže byť napríklad dehydratácia. U oslabených či chronicky chorých detí sa môžu objaviť komplikácie v podobe porúch kardiovaskulárneho systému či obličiek, hrozí aj rozvrat krehkej metabolickej rovnováhy organizmu. U detí sú najobávanejšou komplikáciou febrilné kŕče. Dokážu vystrašiť, ale zvyčajne ustúpia samé.

Febrilnými kŕčmi sú ohrozené najmä dojčatá a menšie deti. Môže ich sprevádzať i krátkodobá strata vedomia. V niektorých prípadoch je nutné sledovať dieťa, ktoré febrilné kŕče postihli, neurológom a podávať lieky proti kŕčom, ak sa u dieťaťa objaví nová infekcia.

Rešpekt pred horúčkou
Horúčku v žiadnom prípade nepodceňujte, dáva informáciu, že v tele sa deje niečo, čo by sa tam diať nemalo. Po troch dňoch by mala začať ustupovať, v opačnom prípade navštívte lekára.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >