Kašeľ u detí: ako ho riešiť, kedy svedčí o zápale priedušiek či pľúc

Gabriela Bachárová, 20. januára 2019 o 06:43

Keď dieťa kašle, nie je to nič príjemné. Ako tento zdravotný problém riešiť?

Pri kašli je veľmi dôležité veľa piť, pomáha to vykašliavať hlieny.

Foto: Shutterstock.com

Kašeľ je vlastne obranný reflex, ktorým dýchacie cesty reagujú na cudzorodé látky, tými môžu byť prach, peľ, chemické látky, ale najčastejšie to bývajú infekcie. „Je nesmierne dôležité rozlíšiť, o aký kašeľ ide. Pre lekára je to kľúčová informácia na určenie správnej liečby,“ uvádza v knihe Sprievodca detskými chorobami jej autorka, pediatrička Monika Antošová.

Pri takzvanom suchom, neproduktívnom kašli dieťa nevyšliava žiadne hlieny, môže sa sťažovať na bolesť hrdla. Často sa po niekoľkých dňoch mení na vlhký, s odchodom hlienov. Monika Antošová odporúča suchý kašeľ tlmiť, a to napríklad voľnopredajnými liekmi nazývanými antitusiká. Pozor však, ak lieky na suchý kašeľ podávate pridlho, môže to brániť očiste dýchacích cest. Nesprávne je i použitie prípravku na vykašliavanie v čase, keď ešte dieťa nemá čo vykašliavať.

O vlhkom kašli lekári hovoria ako o produktívnom. Zvyčajne nie je bolestivý. „Vlhký kašeľ nie je správne tlmiť, naopak je potrebné podporiť očistu dýchacích ciest od hlienov, a to prípravkami, ktoré ich zrieďujú (mukolytiká), ako i prípravkami, ktoré podporujú vykašliavanie (expektoranciá),“ odporúča Monika Antošová. Veľmi dôležitý je pri kašli dostatok tekutín, ktoré rovnako podporujú vykašliavanie.

Okrem chemických výrobkov je možné v lekárni dostať aj bylinkové prípravky, s tými však opatrnejšie u alergických detí. S kašľom môžete bojovať aj bez návštevy lekárne. Na podporu vykašliavania vyskúšajte medový zábal: zmiešajte spolu med a múku, pridajte bežný kuchynský olej. Má vzniknúť niečo ako masť. Tú natrite na vreckovku, priložte na hruď a nechajte pôsobiť asi dve až tri hodiny. Pri dráždivom suchom kašli môžete vyskúšať napríklad mastný zábal. Na vatu nalejte zohriatu bravčovú masť, priložte na hrudník, prikryte igelitovým vrecúškom. Zakryť plienkou a nechať pôsobiť.

Kedy k lekárovi?
Ak dieťa kašle len mierne a nemá horúčku, zrejme ide o bežné nachladnutie, ktoré po pár dňoch prejde. Kašeľ však môže byť prejavom vážnejšieho ochorenia. Pre zápal priedušiek je typický suchý dráždivý kašeľ s bolesťou za hrudnou kosťou, ktorý potom prechádza do vlhkého, hlienovitého. Sťažený výdych, dýchavičnosť. Objavuje sa horúčka.

Pri zápale pľúc
je kašeľ výrazný, dusivý, objavuje s bolesť na hrudníku, sťažené dýchanie. Horúčka neklesá, alebo po prechodnom klesnutí znovu vzrastie. Pozor, niekedy horúčka vôbec nemusí byť prítomná.

Všímajte si farbu hlienu, ktorý dieťa vykašliava. Ak sú do žlta či zelena, je to známka bakteriálnej infekcie a liečba si zrejme bude vyžadovať antibiotiká. Pediatra navštívte aj vtedy, keď kašeľ po prechodnom zlepšení opäť zosilnie, je bolestivý či u dieťaťa pozorujete sťažené alebo zrýchlené dýchanie. Aj horúčka by mala viesť do ambulancie.

„Dlhotrvajúci vlhký kašeľ, najmä ráno, môže byť príznakom zápalu prínosových dutín,“ varuje lekárka. Kašeľ nie je typický pre chrípku, ak už, tak je nevýrazný, suchý.

Správna diagnóza je veľmi dôležitá
„Pri infekcii a zatekaní hlienov z nosohltana a ich vykašliavaní si rodič často pomýli suchý kašeľ s vlhkým. Vlhkú zložku však tvoria len stečené hlieny,“ upozorňuje pediatrička Monika Antošová. Je preto veľmi dôležité odlíšiť, odkiaľ hlieny pochádzajú. Ak sa ešte pridá suchý kašeľ, môže to byť známka toho, že infekcia z nosohltana zostupuje do dolných dýchacích ciest.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >