Vajíčko môže byť na stole pokojne aj každý deň.
Foto: Shutterstock.com(Nielen) na Škaredú stredu sa neškareďte
Kresťania si na dnešnú Škaredú stredu pripomínajú zradu Judáša, ktorý Ježiša predal za tridsať strieborných farizejom. Práve podľa tejto udalosti, ktorá predznamenala ukrižovanie Ježiša, vznikol názov škaredá. Podľa ľudovej tradície sa nikto v tento deň nesmel mračiť, inak by mu to zostalo, čo môže potvrdiť asi každý, kto má dlhodobé starosti. Časom sa trápenie odrazí vo výraze tváre napríklad v podobe zvesených kútikov. Tie pridávajú na veku a naopak nepridávajú na sympatiách.Dbajte preto nielen na Škaredú stredu, ale aj počas celého roku, aby ste sa neškaredili. Uvedomujte si častejšie, ako sa tvárite. Snažte sa mať tvár vedome čo najviac uvoľnenú, bez známok napätia. A ak badáte, že jej kontúry a výraz už nie sú, čo bývali, môžete sa vrhnúť napríklad na takzvanú tvárovú gymnastiku, čo je súbor cvikov, ktoré pomôžu pokožku tváre opäť napnúť a zmierniť vrásky či práve poklesnuté kútiky. Chce to len cvičiť pravidelne. Zázraky síce čakať nemožno, avšak mierne pozitívne zmeny určite áno.
Zelené na tanieri
Na Zelený štvrtok začína takzvané veľkonočné trojdenie. Cirkev si pripomína poslednú večeru Ježiša Krista, jeho modlitbu v Getsemanskej záhrade a zajatie. Hoci je ľudovým zvykom jesť v tento deň špenát či iné zelené jedlo, na samotnom sviatku nič zeleného nie je. Názov pravdepodobne vznikol skomolením pôvodného nemeckého označenia Greindonnerstag, teda nariekajúci Štvrtok, na Gründonnerstag, čiže Zelený štvrtok.Dať si v tejto deň niečo zelené na tanier určite nie je na škodu. Vhodné je pridať do jedál medvedí cesnak, mladú žihľavu alebo špenát. Dobrú službu vám urobia v plnke, praženici, nátierkach či na hrianke. Sviatok si uctíte aj špenátovou, šalátovou či žihľavovou polievkou. Špenátový prívarok s volským okom a chlebíkom tiež celkom určite urobí radosť.
Viac zeleného môžete do svojho jedálnička zaradiť po celý rok. Listová zelenina obsahuje veľké množstvo kyseliny listovej, čo je vlastne vitamín B9. Kyselina listová má špeciálny význam v tehotenstve. Je dôležitá pre normálny rast a vývoj plodu. Je nevyhnutná pri tvorbe DNA plodu a jej pravidelný prísun znižuje riziko vzniku niektorých vývinových chýb dieťaťa. Kyselina listová má vplyv aj na ženskú plodnosť, jej nedostatok môže znižovať schopnosť otehotnieť.
Kyselinu listovú potrebujeme spolu s vitamínom B12 na tvorbu krvi, bez nej by nefungovala dobre „výroba" červených krviniek. Dôsledkom nedostatočného príjmu môže byť vznik anémie (chudokrvnosti). Kyselina listová ďalej znižuje hladinu homocysteínu. Vysoká koncentrácia tejto látky sa v súčasnosti považuje za veľmi rizikový faktor vzniku aterosklerózy (kôrnatenia tepien), srdcového infarktu, ischemickej choroby srdca aj mozgových príhod. Zvýšená hladina homocysteínu sa objavuje aj u niektorých neuropsychických chorôb (depresie, poruchy nálady), dostatočný príjem kyseliny listovej je preto dôležitý aj na správne fungovanie nervovej sústavy.
Polievanie pretavte do otužovania
Otužovanie v podobe, v akej sa prevádzkuje počas veľkonočných sviatkov, určite nie je mnohým ženám a dievčatám príjemné, iné ju však považujú za pevnú súčasť Veľkej noci. Zvyk šibania a polievania je starý vyše tisíc rokov. Ako sme už písali v tomto našom článku, mladým a slobodným ženám mal zabezpečiť, aby boli zdravé a plodné. Pôvodne šibali len slobodní muži slobodné dievčatá vŕbovým prútikom, naliatym miazgou. Mládenci sa ním dotkli nôh dievčaťa, aby boli zdravé a vládali sa starať o každodenné záležitosti, potom rúk, aby dobre pracovali a ešte boku či zadku, aby žena porodila veľa zdravých detí. Neskôr sa pridali aj vydaté ženy, ktoré tiež chceli byť krásne a zdravé, a postupne sa to rozšírilo na všetky vekové kategórie.Polievalo sa najmä na východe Slovenska, ktoré bolo vegetačne pozadu. Neboli tam teda na Veľkú noc vždy k dispozícii vŕbové prútiky. Zdravie mala zaručiť takzvaná živá voda, pramenitá, napríklad z potoka. Otužovanie chladnou vodou posilňuje obranyschopnosť organizmu, je prevenciou respiračných ochorení, zaručuje optimizmus a veselú náladu. Teraz je ten správny čas, kedy s ním začať. Nemusíte hneď vstupovať do chladného jazera či lesného potoka, na začiatku postačí sprchovanie vlažnou vodou. Až postupne prejdite na studenú.
Konzumujte dostatok vajíčok
Vajíčko je symbolom Veľkej noci. Počas sviatkov sa s ním stretávame v rôznych podobách. Pohanská tradícia ho vníma ako symbol zrodu nového života, kresťania vajíčko vidia ako symbol zatvoreného hrobu, z ktorého Ježiš Kristus vstal. Symbolizuje tiež pre nich nesmrteľnosť. Konzumáciu vajíčok počas veľkonočných sviatkov dávajú etnológovia aj do súvislosti s pôstnym obdobím, počas ktorého sa táto chutná potravina jesť nemohla. Keď pôst deň pred Veľkonočnou nedeľou skončil, dopriali si ju veriaci už bez obmedzení.Nie je to tak dávno, čo sa konzumácia vajec neodporúčala kvôli vysokému obsahu cholesterolu. Vajcia však obsahujú aj látky, ktoré účinky takzvaného zlého cholesterolu zmierňujú. Pokojne preto môžete skonzumovať jedno vajíčko denne. Je to vhodná potravina aj pre tých, ktorí sa snažia schudnúť. Bielky totiž obsahujú približne 90 percent vody a 10 percent kvalitných bielkovín. Navyše majú minimum tuku a energie.
Okrem plnohodnotných bielkovín sú vajíčka aj zdrojom vitamínov A (udržuje pevné kosti, zdravú kožu a funkčný reprodukčný systém, pomáha brániť sa proti vírusovým, bakteriálnym a parazitárnym ochoreniam), B1 (vďačíme mu za výrobu energie, stará sa o srdce a vďaka synergii látok zvaných koenzýmy prospieva tiež nervovej sústave), B2 (v kombinácii so železom pôsobí proti anémii, pomáha pri kandidóze, uľavuje od kŕčov v tehotenstve), B3 (pomáha znižovať chuť na alkohol, chráni srdce), B6 (pomáha pri tvorbe krviniek, hormónov a získaní glukózy z potravy), železa (znižuje únavu a vyčerpanie, zlepšuje sústredenie, pomáha predchádzať vzniku anémie, aj ju rieši, pozitívny vplyv má železo i na pružnosť pokožky), zinku (podporuje obranyschopnosť, krásne vlasy a nechty), fosforu (posilňuje kosti, zlepšuje cukrovku, znižuje rýchlosť tvorby obličkových kameňov) a medi (podporuje imunitu, zvyšuje pohyblivosť kĺbov).