Ako trávia štyri slovenské rodiny Veľkú noc. A poskytli aj recepty na obľúbené slávnostné jedlá

Patricia Poprocká, Gabriela Bachárová, 15. apríla 2022 o 05:14

Niekto dodržiava dávne obrady, niekto čím skôr uteká z domu a urobí si malú dovolenku. Veľká noc je u nás sviatkom, v ktorom sa miešajú kresťanské tradície s viac než tisícročnými ľudovými zvykmi. Ako ju trávia na východe Slovenska, ako na Myjavsku či v hlavnom meste? Nazrite do života štyroch slovenských rodín.

Zdobenie vajíčok, slávnostné raňajky, niekde bohoslužba, inde len výlet... Čo rodina, to iná podoba Veľkej noci.

Foto: shutterstock.com

Mám rada ten pokoj, prišlo niečo krásne...

Veľkonočné tradície u nás dodržiavame a tešíme sa z nich. Slávime pravoslávne sviatky, čiže Veľká noc u nás bude až budúci týždeň. Zvyčajne sa na ne pripravujeme 40-dňovým pôstom, kedy nejeme mäso, tento rok je však situácia iná, máme u nás rodinu z Ukrajiny, takže sa stravujeme ako zvyčajne, vrátane mäsa. No snažíme sa robiť dobré skutky, odpúšťať ostatným, ideme na spoveď...

V tejto peci pečú Pirnikovci paschu pre susedov a priateľov.

Foto: Oksana Pirniková
Posledný týždeň pred Veľkou nocou sa upratuje, všetko čistí – skrine, koberce, okná a – stará pec, v ktorej každoročne pečieme paschu. Robíme ju pre susedov a priateľov, z piatich kíl múky a piatich litrov mlieka, v starej veľkej peci, ktorú vždy raz ročne pri tejto príležitosti využívame. Pečie sa vždy v piatok, asi 13-až 15 kusov z toho vyjde. Potom to porozdávame a niečo si necháme, samozrejme, aj my.

V sobotu chystáme ďalšie jedlá, hrudku, vajíčka, šunku... a skladáme košík, ktorý potom v nedeľu dávame v kostole posvätiť. Ukladáme tam zo všetkého – paschu, šunku, klobásu, slaninu, hrudku, maslo, soľ, vajíčka, jablko i sviečku a prikrývame vyšívaným obrusom. V noci zo soboty na nedeľu ide ešte manžel i s ďalšími mužmi roznášať Blahodatný oheň a v nedeľu už sú tu sviatky. U nás sa v kostole svätí o pol desiatej a celé to trvá asi do dvanástej, takže v podstate paschu obedujeme.

Potom trávime čas rodina spolu, buď si čítame, najčastejšie nábožnú literatúru, a ak je pekne, tak, samozrejme, ideme von, do lesa. Chlapci sa už ale tešia na pondelok, to je ich deň! Hneď ráno ma pooblievajú, najmä starší syn má ohromnú radosť, že je prvý, ešte v posteli, potom ideme do kostola, a potom už manžel ide po oblievačke so synmi hore dedinou (Oksana žije v časti Medzilaboriec Vydraň, pozn. red.), po susedoch...

Ja si ľahnem odpočívať, ale samozrejme, tiež chodia kupači – deti zo susedstva i dospelí... Zakaždým pre deti nachystám balíčky – sladkosti a zo dve-tri eurá, no a dospelým, tým pohostenie.

Osobne mám tie sviatky rada, najmä pre ten pokoj, uvedomenie si, že prišlo niečo krásne, naše vykúpenie... A oblievačka? To je predsa zábava, to k tomu patrí. A ak je pekné počasie, tak o to väčšia.

U nás sa ešte zvykne v utorok oblievať naopak – dievčatá chlapcov. My so svokrou pooblievame našich chlapcov, len tak, aby sa nepovedalo, ale inak nechodievame nikam.

Veľkonočná pascha
Suroviny: 5 kg polohrubej múky, 5 litrov mlieka, 5 kociek droždia, 1 maslo, 5 vajec, cukor, soľ, hrozienka
Postup: Z dvoch litrov mlieka, droždia a cukru urobíme kvások. Roztopíme maslo, preosejeme múku a všetko spolu zmiešame. Do cesta pridávame aj zvyšok mlieka, jedno celé vajíčko a sneh zo štyroch vyšľahaných bielkov. Pridáme soľ a hrozienka, podľa chuti. Cesto sa miesi hodinu, potom sa nechá asi 50 minút kysnúť. Napokon sa rozloží do misiek na pečenie (14-15 kusov) a vloží do pece na hodinu.

Oksana Pirniková, Medzilaborce

Ingrid s manželom Ľubomírom.

Foto: archív Ingrid Zriniovej

Kostol, návšteva rodiny, varenie i pečenie. To je naša Veľká noc

Naša Veľká noc začína prevažne až na Zelený štvrtok, ale snažíme sa aspoň dodržovať týždenný veľkonočný pôst.

Tradične na Zelený štvrtok varím špenát s varenými zemiakmi a vareným vajíčkom. Deti i my dospelí ho milujeme, a tak zvyčajne ho máme ešte aj na druhý deň, kedy je Veľký piatok. Na Veľký piatok chodíme všetci do kostola na bohoslužby, keďže sme evanjelici a tento deň sa považuje za najvýznamnejší sviatok v našej cirkvi.

Dcéra Adriana hrá pravidelne v kostole na organe.

Foto: archív Ingrid Zriniovej
Už od štvrtka začíname s prípravou pohostenia na veľkonočné sviatky. Pečieme koláčiky z lineckého cesta, medovníky s veľkonočnou tematikou a zázvorníky.

S prípravou potom pokračujeme aj na Bielu sobotu, aby bolo všetko čerstvé. Tak, ako sa mení svet a deti rástli, menili sa i naše stravovacie zvyky. Teraz už toľko nepečiem, ale klasická bábovka a rezy podľa momentálnej nálady zostávajú. K tomu pribudla bábovka z gaštanového pyré, keďže dcéra je celiatička.

Vždy som pripravovala aj klasický parížsky šalát, no i ten sme obmenili za zdravšiu verziu s červenou repou. Nechýbajú tradičné chlebíčky s nátierkou a obložená misa s údeninami a syrom. Nuž a čo by sme boli za Skaličania, ak by nám na stole chýbal tradičný skalický trdelník. K tomu všetkému nesmiem zabudnúť na maľovanie varených vajíčok a vyzdobenie interiéru bahniatkami, zlatým dažďom a kraslicami.

Veľkonočnú nedeľu venujeme návšteve rodiny a veľkonočný pondelok ako inak šibačke, kedy dievčatá od skorého rána čakajú na veľkonočných šibačov.

Šalát z červenej repy
4 ks uvarenej červenej repy
4 ks uvarených vajec
200 g šunkovej salámy podľa chuti
1 ks kyslej smotany
2-3 PL majonézy
soľ, čierne korenie

Repu, vajíčka postrúhame na väčšom strúhadle, pridáme šunkovú salámu pokrájanú na rezance, kyslú smotanu, majonézu, soľ a čierne korenie. Zmiešame a podľa chuti dochutíme. Podávame s pečivom.


Bábovka z gaštanového pyré
1 ks gaštanového pyré (rozmrazené)
4 ks vajíčka

Oddelíme z vajíčka bielky a žĺtky. Žĺtky vyšľaháme do peny. Z bielok vyšľaháme tuhý sneh. Do vymiešaných žĺtok pridáme gaštanové pyré, dobre vymiešame a pridáme vyšľahaný sneh z bielkov. Vymastíme si bábovkovú formu, nalejeme cesto. Rúru si predhrejeme na 180°C, vložíme cesto, znížime teplotu rúry na 160°C a pečieme asi 40 minút.

Ingrid Zriniová, Skalica

Kvietky nechávam vonku, nech rastú, ale venček na dverách nesmie chýbať

Spomienky na Veľkú noc mám pekné, vždy sme sa so sestrou snažili mame pomôcť nachystať niečo dobré pod zub šibačom, varené farbené vajíčka s voskom, chlebíčky a podobne. Šibačov sme nedočkavo čakali vrazené v oknách. Keď sme zbadali spolužiakov, tak sme vyskakovali a pišťali, že ich nepustíme dovnútra, ale vždy sme povolili. Vyšibali nás, odovzdali sme proviant za šibanie, občas sme si posedeli, porozprávali sa a čakali na ďalších šibačov. Ako sme rástli, aj časy sa menili, dospievali sme a už to bolo úplne o inom ako len odovzdanie maľovaného vareného vajíčka a ponúknutie zákuskom.

Naše zvyky pred veľkou nocou? Väčšinou sme mali na Zelený štvrtok špenát s vajíčkom a zemiaky, mne osobne špenát takto pripravený veľmi nechutí, tak teraz momentálne robievam špenátové halušky, teda špenát vmiešaný do haluškového cesta so syrovou omáčkou, poprípade posypané opekanou slaninkou.

Na Veľký piatok sa u nás drží pôst bez mäsa a na obed sa robievajú šúlané slíže (rezance). Vraví sa, že aké sa gazdinej podaria veľké, také budú veľké klasy obilia, taká veľká bude úroda. Podávajú sa s makom, tvarohom, grankom, alebo kto má čo rád.

Janka so synčekom a mamičkou na tohtoročný Zelený štvrtok.

Foto: archív Janky Krahulcovej Otrubčákovej

Čo sa týka ozdôb, ja na také veci vôbec nie som. Kvietky nech si pekne rastú a kvitnú vonku, nie som zástanca kytíc a kvietok vo váze, venček na dverách zavesený ale mám.

Doteraz sme Veľkú noc príliš neriešili, ale vždy sme si našli čas ísť zájsť na návštevu k mojej mame, tete a k svokrovcom. Odkedy sme sa presťahovali do domu, máme takú tradíciu s našimi kmotrovcami a krstňaťom, že každý rok prídu k nám a vždy veľkonočný víkend trávime spolu prechádzkami alebo uskutočníme spoločný výlet niekam po okolí. No teraz, keď už máme malého drobca, budeme sa snažiť pochodiť s ním celú rodinu, ale víkend si vždy necháme pre spoločnosť kmotrovcov a krstňa.

Vždy sa u nás na stole nájde veľkonočná baba, je to niečo ako plnka, ktorou sa plní kurča, ale trochu iné.
Na kvások budete potrebovať:
cca 3dcl (šálka) mlieka
1/2 balenia kvasníc
cukor
Do vzniknutého kvásku pridáte:
cca 3 dcl (šálka) hladkej múky
15 až 20 rožkov nakrájaných na kocky
na 2 rožky 1 vajíčko (vajíčka predtým rozdeliť na žĺtka a bielka, z bielok vyšľaháte sneh)

Do vzniknutej zmesi pridáte varené údené mäso, klobásu, soľ, korenie, žihľavu a bylinku kundrláček (zádušník brečtanovitý).
Vyleje sa to na pekáč alebo vyšší plech a dá sa to piecť.

Určite dobrý koláč a zákusok nesmie tiež na stole chýbať, najradšej mám rakvičky, ktoré sa moja mama kvôli mne naučila piecť. No a aby som nezabudla, samozrejme „čudo”, čo je niečo ako študentská pečať, ale domáca. A taká klasika, ako sú kysnuté koláče a niečo na slano, tiež nechýba.
Janka Krahulcová Otrubčáková, Krajné, okres Myjava

Robíme všetko preto, aby sme vypadli z domu

Na Veľkú noc chodievame z domu preč, robíme všetko preto, aby sme ju trávili mimo Slovenska. Tie sviatky ma nijako neoslovujú, neupútavajú, takže ich berieme ako voľné dni, počas ktorých si chceme všetci oddýchnuť. Syn je už veľký, tradícia šibania mu nechýba. Najčastejšie chodievame do Chorvátska, každý rok inde – boli sme napríklad v Záhrebe, v Zadare... Tento rok sme si vybrali Plitvické jazerá. Tam trávime dni ako na dovolenke – chodievame na prechádzky, výlety a tak. Nič špeciálne nevarím ani nepečiem, jediný symbol Veľkej noci v našej domácnosti je výzdoba na dverách. Kým bol syn malý, tak som varievala údené mäso a robila chlebíčky, teraz nič. Sme takto spokojní a takúto Veľkú noc mám rada.
Zuzana Mihale, Bratislava





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >