Veľká noc 2023: voľno, prázdniny, obchody... A viete, ako sa volajú jednotlivé dni pašiového týždňa?

Gabriela Bachárová, 4. apríla 2023 o 05:15

Veľká noc je najdôležitejším kresťanským sviatkom spätým s umučením a vzkriesením Ježiša Krista. Kedy budú tento rok veľkonočné prázdniny, ako sú otvorené obchody a viete, ako sa volajú jednotlivé dni pašiového týždňa, ktorý začal Kvetnou nedeľou?

Veľkonočné sviatky sa blížia míľovými krokmi.

Foto: Shutterstock.com

Veľká noc je pohyblivým sviatkom, to znamená že jej dátum sa každý rok mení. Čo sa však nemení, je, že vždy pripadá na prvú nedeľu po prvom splne, ktorý nastane po 21. marci, teda po dni jarnej rovnodennosti. Boží hod veľkonočný tak tento rok vyšiel na nedeľu 9. apríla. Vo všeobecnosti môžu sviatky pripadnúť na ktorékoľvek dni v rozpätí od 22. marca do 25. apríla.

Ako budú otvorené obchody

Na Slovensku bude možné počas veľkonočných sviatkov nakúpiť len na Bielu sobotu 8. apríla. Dvere obchodov zostanú zatvorené na Veľký piatok 7. apríla, Veľkonočnú nedeľu 9. apríla a tiež na Veľkonočný pondelok 10. apríla. Zásobte sa preto dostatočne vopred.

Výnimku zo zákazu predaja budú mať aj tento rok čerpacie stanice, obchody na letiskách a autobusových či železničných staniciach, lekárne alebo predajne suvenírov. Zákaz platí len predaj tovaru, poskytovatelia služieb, ako sú rôzne požičovne, kaderníctva alebo kozmetické salóny, môžu mať otvorené, ak sa tak rozhodnú.

Ak chodíte nakupovať do okolitých krajín, obchody budú mať zväčša otvorené viac ako u nás. V Rakúsku bude zatvorené v piatok, nedeľu a pondelok, v Poľsku v piatok a sobotu bude obmedzená otváracia doba, v nedeľu a pondelok zatvorené. V Česku nakúpite ako v ktorýkoľvek iný deň v piatok, sobotu i nedeľu, výnimkou je len pondelok. V Maďarsku bude zatvorené v piatok i pondelok, otvorené v sobotu a nedeľu.

Veľkonočné voľno a školské prázdniny

Zamestnanci nepôjdu do práce na Veľký piatok a ani na Veľkonočný pondelok. Čaká nás teda predĺžený víkend v trvaní až štyroch dní. Školopovinné deti sa tiež môžu tešiť cez sviatky na zopár dní voľna. Do školy pôjdu naposledy v stredu, veľkonočné prázdniny potrvajú od štvrtka 6. apríla do utorka 11. apríla, prvý vyučovací deň teda nastane v stredu 12. apríla.

Ďalšie voľno čaká deti už v máji. Prvého a ôsmeho mája sú ďalšie dni bez práce i školy. Sviatok práce i Deň víťazstva nad fašizmom pripadnú tento rok na pondelok. Potom už budú nasledovať letné prázdniny. Posledným vyučovacím dňom tohto školského roku bude piatok 30. júna.

Letné prázdniny si deti užijú od soboty 1. júla do štvrtka 31. augusta. V piatok prvého septembra je štátny sviatok Deň Ústavy Slovenskej republiky, nový školský rok tak začne v pondelok 4. septembra.

Dni pašiového týždňa

Pašiovým týždňom si kresťania pripomínajú posledné dni Ježiša Krista: zradu, ukrižovanie aj vzkriesenie. Jednotlivé dni od Kvetnej až po Veľkonočnú nedeľu majú nielen svoj kresťanský význam, ale spájajú sa i s ľudovými zvykmi. Včera sme mali Modrý pondelok, dnes nastal Sivý utorok, zajtra si pripomenieme Škaredú stredu a po nej bude nasledovať Zelený štvrtok. Samotné veľkonočné sviatky začínajú Veľkým piatkom, kedy zomrel Ježiš Kristus. Konali sa proces, odsúdenie, ukrižovanie aj pohreb. Pre kresťanov je Veľký piatok posledným pôstnym dňom.

Biela sobota je druhý deň, keď Ježiš leží v hrobe. Po západe slnka začína takzvaná Veľkonočná vigília (bdenie), čo je bohoslužba, ktorou začínajú nedeľné oslavy Zmŕtvychvstania Pána. Veľkonočná nedeľa je pre kresťanov najdôležitejší deň z celých sviatkov. Veľkonočný pondelok je už ľudový sviatok spojený s najrôznejšími zvykmi. Viaceré z nich pretrvali až do dnešných čias, hoci často v pozmenenej podobe.

Veľkonočným pondelkom sviatky nekončia. Biela nedeľa nasleduje týždeň po Veľkonočnej nedeli, Nanebovstúpenie Pána sa oslavuje 40. deň po Veľkonočnej nedeli. Sviatky pokračujú až do Turíc, ktorým sa predtým hovorilo aj Letnice. Je to sviatok zoslania Ducha Svätého na apoštolov po Ježišovom zmŕtvychvstaní. Nastáva 50 dní po Veľkonočnej nedeli. Ak si chcete o jednotlivých dňoch sviatkov prečítať viac, môžete kliknúť na tento náš článok.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >