Už žiadna jazva. Vrodený slabinový pruh operujú v Bratislave novou metódou

gb, 11. augusta 2022 o 03:17

Operácia slabinovej prietrže je najčastejším chirurgickým zákrokom v detskom veku. PIRS je veľmi jednoduchá a účinná laparoskopická metóda, po ktorej dieťa nemá viditeľné jazvy.

Národný ústav detských chorôb v Bratislave

Foto: Národný ústav detských chorôb v Bratislave

Lekári si novú metódu veľmi pochvaľujú. „ Je to bezpečná alternatíva otvoreného prístupu v slabine a okrem zdravotných benefitov prináša tiež excelentný kozmetický efekt – nie je viditeľná žiadna jazvička alebo vpich,” ocenil benefity Peter Bartoň, riaditeľ Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH).

,,PIRS je veľmi jednoduchá a účinná laparoskopická metóda, pri ktorej dieťa nemá viditeľné jazvy. Jediný malý rez s veľkosťou asi päť milimetrov je v pupku, ktorým zavedieme kameru do brušnej dutiny, skontrolujeme črievka a operujeme vrodený defekt. Počas výkonu vieme kamerou skontrolovať prítomnosť hernie (pruhu) aj na druhej strane a defekt hneď zoperovať, čo pri pôvodnej otvorenej metóde nebolo možné,“ uvádza Lenka Fedorová, lekárka Kliniky detskej chirurgie s tým, že niekedy sa u dieťaťa tento vrodený defekt ukáže len na jednej strane, no po určitom čase sa môže objaviť aj na druhej strane. Lekári tak môžu obidva slabinové pruhy zoperovať naraz cez jeden malý rez v pupku.

Ďalší priebeh operácie je tiež veľmi šetrný: ,,Pomocou ihly so šijacím materiálom, ktorú vedieme v slabine cez brušnú stenu, obšijeme vrodený defekt. Žiadne ďalšie inštrumenty nie sú potrebné. Po operácii nám tak ostane len vpich po ihle, ktorý bude po zahojení neviditeľný a malá jazvička schovaná v pupku,“ doplnila doktorka Fedorová.

PIRS sa vo všetkých dostupných zahraničných štúdiách preukazuje ako bezpečná alternatíva klasického otvoreného prístupu v slabine. Túto metódu v odbornom lekárskom časopise popísal poľský proesor Dariusz Patkowski. Úspešne sa používa na popredných klinikách detskej chirurgie na celom svete. ,,Chodíme sa učiť od tých najlepších,“ uviedol docent Jozef Babala, prednosta Kliniky detskej chirurgie a ďalej doplnil: ,,Mnohoročný osobný vzťah na odbornom poli s profesorom Patkowským, ktorý do metodiky zaškolil aj Lenku Fedorovú, je ďalším prínosom pre detského pacienta v Národnom ústave detských chorôb.“
(Zdroj: facebooková stránka NÚDCH)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >