Že nemocničné jedlo nemôže vyzerať parádne? Pozrite, ako sa s ním hrá kuchárka z Bratislavy
Nemocničnú stravu máme zväčša spojenú s nevábnym vzhľadom a mdlou, nedobrou chuťou. Mnohí pacienti sa domov vracajú vychudnutí, pretože nedokážu zjesť viac ako pár súst, a tešia sa na poctivé domáce jedlá. Nie v každom zdravotníckom zariadení však stravu považujú za to posledné, čo by malo pacientov zaujímať.
„Chcela by som pochváliť pani kuchárku, ktorá neskutočne naaranžovala tanier s jedlom. Hotové umelecké dielko a nie je to prvýkrát! Veľmi to potešilo moju dcéru, prestreté jedlo lahodilo nielen oku a duši, ale aj vynikajúco chutilo. Vďaka za takéto veľké maličkosti, ktoré pripravuje s láskou,” napísala vďačná mama.
Špeciálne diéty pripravuje Renáta Gažová, ktoré pracovné skúsenosti získavala aj v ďalších stravovacích prevádzkach, spolu s kolegyňami pre pacientov na základe indikácie lekára, napríklad pri metabolických ochoreniach, poruchách príjmu potravy, individuálnych, vegetariánskych diétach a podobne. „Rozpis špeciálnej diéty pre konkrétneho pacienta vždy pripraví nutričný terapeut a musí spĺňať prísne biologické aj energetické potreby danej diéty pre konkrétneho pacienta,” upresnila detská nemocnica. A hoci diéta, jedlo vyzerá veľmi dobre, veď pozrite na fotografie.
Na atraktívny vzhľad jedla a skvelú chuť sa snažia prilákať mamičky aj v pôrodnici v moravskom Havířove, ako sme o tom pred časom už písali. Na raňajky im tam servírujú chutné a výživné pokrmy v príjemnom prostredí, ako niekde v hoteli. Dobre vedia, že aj taká „maličkosť” ako dobré jedlo zlepší povesť zdravotníckeho zariadenia, ktoré sa potom stane medzi mamičkami vyhľadávanejším.
-
Ako v hoteli. Čerstvé mamy majú v tejto moravskej nemocnici ozaj kráľovské raňajky, veď pozrite na foto
-
Naozaj sa nesmú sacharidy po šiestej večer? Pozor na mýty o stravovaní, tu je deväť najčastejších
-
7 zásad, ako správne užívať vitamín D. Spolu s tukom, horčíkom i káčkom. A pozor na nadmerný príjem!
Zdravie - ďalšie články
-
Kliešte sa s teplom už prebudili. Ako ich správne odstrániť a čo urobiť potom? 15 vecí, ktoré treba vedieť
Stačilo pár teplých dní, aby sa kliešte prebudili. Mnohí si už z prírody priniesli neželeného parazita domov. Ako ho treba správne vybrať? Za aký čas môže človeka nakaziť encefalitídou alebo boreliózou? Pomôže očkovanie?
-
Zelenina – varená či surová? Prečo je dobré variť mrkvu s olivovým olejom a listovú zeleninu s cesnakom
Nie vždy platí, že varenie znehodnocuje potraviny a uberá na vitamínoch. V prípade niektorých druhov zeleniny je to naopak. Vhodné varenie môže ich úžitok na náš organizmus ešte obohatiť. Prečo sa odporúča variť mrkvu s olivovým olejom a listovú zeleninu s cesnakom?
-
Môžu do sauny aj bábätká a ako deti správne ochladzovať? Rodičia, toto musíte vedieť
Viete, že saunovanie je v podstate jednou z foriem otužovania? Pre milovníkov tepla určite príjemným, zvlášť v zimnom období. A čo deti, môžu do sauny tiež? Na čo dávať v ich prípade pozor?
-
Tak toto sa len tak nevidí! Uhádnete, čo je na jedinečnej fotografii?
Na úvod prezradíme, že ide skutočne o unikátnu snímku, ktorá doteraz nebola ľudskému oku viditeľná. Tak schválne, tipnite si. Čo je na obrázku? Po A – srdiečko bábätka v maternici, po B) prsné tkanivo, v ktorom sa tvorí mlieko, po C) ľudský plod bezprostredne po oplodnení.
-
Zimná strava: Táto potravina by na vašom stole nemala chýbať, a takto si ju môžete vychutnať bez nadúvania
Nie je náhoda, že v zime máme chuť na iné potraviny než v lete. Je to úplne prirodzená reakcia organizmu na podmienky, v ktorých žije, v tomto prípade teda na chladné počasie či menej slnečného svetla. Čo by nemalo na našom stole chýbať, sú strukoviny.
-
Prevencia je kľúčom. Sedem rád, ako ochrániť deti pred chrípkou a nádchou
Chrípka, nádcha, kovid, ale aj iné respiračné vírusy dnes zatvárajú školy a škôlky ako na striedačku v rôznych regiónoch Slovenska. Aj keď sa deti z nečakaného voľna tešia, vždy je lepšie zostať zdravý než ležať doma s chorobou. Najlepším liekom je prevencia, tu je niekoľko užitočných tipov.
-
Ako správne rozmrazovať hydinu a prečo vyhadzovať obaly z vajíčok
Bezpečnosti nie je nikdy dosť, aspoň nie v tomto období, kedy človek ani nevie, kde aký vírus sa naňho nalepí. Aby sme minimalizovali riziko a neochoreli tam, kde nemusíme, hygienici pripravili sumár odporúčaní bezpečného nakladania s potravinami a ich prípravy.
-
Recepty
Perfektná bábovka s BB pudingom a cheesecake plnkou (videorecept)
-
CESTOVANIE
Dedko strávil na letisku 9 mesiacov. Ako sa zachoval personál, ho zaskočilo
-
SPRÁVY
764. deň: Ukrajina buduje mohutnú obrannú líniu. V Odeskej oblasti osadila 5-tisíc dračích zubov
-
ZDRAVIE
Hemoroidmi trpí odhadom vyše polovica populácie. Čo radí gastroenterológ?
-
TV Varecha
Mrkvová roláda s tvarohovo-čokoládovou plnkou (video)