Príbeh so šťastným koncom. Vladyslave operáciu doma pre vojnu zrušili, teraz jej pomohli žilinskí ortopédi

pt, 13. augusta 2022 o 04:59

Pôvodne ju mal operovať doma v Ľvove poľský ortopéd. Naplánované bolo všetko, aj termín náročnej operácie. Vypukla však vojna a Vladyslave, podobne ako tisíckam ďalších, sa zmenili životné priority. Nemocnica operáciu zrušila, ona s rodinou ušla na Slovensko. Až teraz sa tu dostalo pomoci aj jej chorej chrbtici.

Žilinskí lekári počas náročnej, štvorhodinovej operácie.

Foto: FNsP Žilina

16-ročná Vladyslava trpí idiopatickou skoliózou, ktorá spôsobuje výrazné zakrivenie chrbtice, v jej prípade až viac ako 70-stupňové. Liečila sa aj doma, po vypuknutí vojny však naplánovanú operáciu nestihla. Pomoc našla až teraz, v Žiline, konkrétne na oddelení pediatrickej ortopédie a spondylochirurgie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline.

Ako vysvetlil primár tohto oddelenia a vedúci lekár spondylochirurgie Juraj Popluhár, v prípade Vladyslavy išlo o pokročilé štádium choroby. „Zhoršujúce sa nálezy sú bežne riešené operačne pri zakrivení od 35 až 40 stupňov, v tomto prípade mala pacientka skoliózu v pokročilom štádiu so zakrivením nad 70 stupňov.“ Ako dodal, to už nejde o estetickú pomoc, ale o zdravotnú indikáciu. „Ochorenie ovplyvňuje vitálnu kapacitu pľúc, obehový systém, opotrebenie platničiek a tiež môže spôsobovať kardiologické ťažkosti,“ spresnil.

Napriek tomu čakala Vladyslava na termín operácie v štandardnom poradovníku, keď v Žiline zrealizujú ročne približne 100 až 115 zákrokov rôznych deformít chrbtice. Vladyslavu operovali štyri hodiny a s výsledkom sú všetci spokojní: Mladá Ukrajinka sa už na druhý deň postavila na nohy a urobila prvé kroky, z čoho sa teší ona i lekári.

„Chrbticu sa nám podarilo úspešne zreponovať, vyrovnať a zastabilizovať definitívnym fixátorom, ktorý ostáva v tele pacientky. Jej život však neobmedzí, naopak zlepší sa jeho kvalita i zdravotný stav, ktorý by sa bez operačnej liečby v ďalších rokoch výrazne zhoršoval a priniesol mnohé závažné problémy,“ konštatoval Juraj Popluhár. Voperovaný implantát pozostáva z dvoch chróm-kobaltových tyčí a 24 titánových skrutiek.

„Som veľmi rád, že si rodina pacientky vybrala práve našu nemocnicu a vysoko špecializované pracovisko pediatrickej ortopédie, ktoré je špičkou vo svojom odbore. Zároveň ďakujeme za spoluprácu Všeobecnej zdravotnej poisťovni, ktorá vyšla pacientke v ústrety, umožnila nám zrealizovať tento náročný výkon a pomôcť jej tak ako ďalším deťom či dospelým,“ zhodnotil riaditeľ žilinskej nemocnice Eduard Dorčík.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >