Karpálny tunel trápi už aj deti. Môžu za to mobily a počítače

gb, 1. júla 2021 o 04:00

Ďalší dôvod, prečo u detí obmedzovať elektroniku. Nepríjemný syndróm karpálneho tunelu sa sťahuje do čoraz mladších ročníkov.

Nadmerné zaťažovanie ruky vedie k zdravotným problémom.

Foto: Shutterstock.com

Karpálny tunel je úzky kanálik v oblasti zápästia, ktorým prechádzajú šľachy ohýbačov prstov spolu s cievami a nervami. Tieto štruktúry sú uložené na kostiach predlaktia a zápästia, ktoré kanál lemujú zo spodnej strany. Je to pomerne malý priestor, kde môže veľmi ľahko dôjsť k útlaku najmä prebiehajúcich nervov.

V dnešnej dobe sa čoraz častejšie stretávame aj s príznakmi karpálneho tunela u detí. Príčinou je hlavne to, že deti trávia množstvo voľného času na počítačoch, tabletoch a smartfónoch či herných konzolách. Samozrejme, nie u každého dieťaťa sa musí vyskytnúť, no ak si to vaše začne sťažovať na bolesti ruky, myslite aj na túto možnosť.

Veľmi dôležitá je prevencia - pohyb prstov, a to nielen u detí. Pri hraní s mobilom či hernou konzolou je potrebné dopriať si pravidelné naťahovanie rúk, zápästí, pliec a dokonca aj krčných svalov. Ideálne je striedať aktivitu dieťaťa a nenechať ho celé hodiny hrať sa, ale vymyslieť mu program, pri ktorom sa dokáže ponaťahovať a poriadne prekrviť svoje ruky.

Ženy viac v ohrození

„Syndróm karpálneho tunela je v súčasnosti veľmi časté ochorenie, určite je to najčastejšie ochorenie ruky. Spôsobené býva preťažením končatiny a hoci postihuje obidve pohlavia, oveľa častejšie ním trpia ženy,“ hovorí lekárka Jana Kubicová Košťálová z Chirkoz Medical Clinic.

Odborníci stále nemajú jednoznačnú odpoveď na otázku, prečo sú ochorením postihnuté viac ženy. Môže to byť spôsobené tým, že ženské svaly a šľachy sú predsa len slabšie ako mužské, prípadne tým, že ich ruky sú sústavne namáhané – fungujú v práci a potom aj v domácnosti.

Isté je však, že syndróm karpálneho tunela je jednou z najčastejších chorôb z povolania a vzniká ako dôsledok preťažovania rúk manuálnou prácou, ako bývalo napríklad pri dojení kráv, pri nosení a dvíhaní ťažkých bremien... Jednou z príčin je v súčasnosti dlhodobá práca na počítači a používanie klávesnice a myši.

Nie každá bolesť ruky ale automaticky znamená, že ide o danú diagnózu. Syndróm karpálneho tunela sa prejavuje ako:
• „mravčenie“, brnenie a pálenie v jednej alebo oboch rukách,
• zníženie citlivosti prstov,
• nešpecifické bolesti zápästia, ruky.

Tieto príznaky pociťuje človek aj v priebehu dňa, najmä pri záťaži, alebo v noci, keď si pacienti musia typicky zvesiť ruku z postele a vytriasť ju, aby im ťažkosti ustali.

Vitamíny alebo operácia?

„Tento problém nikdy neprejde sám, takže odporúčam vyhľadať odborníka, aby posúdil, či ide skutočne o útlak nervu v karpálnom tuneli, a navrhol adekvátny spôsob liečby,“ radí odborníčka.

„Ak to stav dovoľuje, uprednostňujeme konzervatívnu liečbu v podobe podávania injekcií s vitamínmi B1 a B12, ktoré sa aplikujú do svalu. Ak prvá kúra zaberie, pokračujeme s mesačnými prestávkami v ďalších dvoch. Ak prvá kúra nezaberie, je nutný operačný zákrok, keď sa mechanicky uvoľní utlačený nerv," vysvetľuje. Zákrok sa robí v lokálnej anestézii, operovaný môže ísť v ten istý deň domov, ale určite sa musí po dvoch dňoch dostaviť na preväz kvôli odstráneniu drenáže.

Asi jediný prípad, keď je nerv v karpálnom tuneli utláčaný iba dočasne a problém po čase môže zmiznúť sám, je tehotenstvo. „Áno, niektoré ženy v dôsledku hormonálnych zmien v gravidite môžu cítiť tŕpnutie alebo brnenie prstov a strácať v nich citlivosť, čo však zvykne po pôrode odznieť. Pomáhajú aj doplnkové prostriedky ako vitamínové kúry na dosiahnutie hormonálnej rovnováhy,“ uzatvára odborníčka.









Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >