Prevencia odhalí 9 z 10 prípadov predrakovinových zmien krčka maternice, nezanedbávajte ju!

Gabriela Bachárová, 18. januára 2022 o 04:15

Január je mesiacom povedomia o rakovine krčka maternice. Túto život ohrozujúcu diagnózu si na Slovensku ročne vypočuje až 600 žien.

Prevencia môže zabrániť vzniku vážnej choroby.

Foto: Shutterstock.com

Mohlo by ich byť menej, ak by viac žien chodilo na prevenciu. „Mnohé ženy sa mylne domnievajú, že keď necítia problémy, všetko je v poriadku. V sladkej nevedomosti si koledujú o to, že sa nedobrovoľne ocitnú medzi približne 600 pacientkami, ktoré sa každoročne dozvedia, že ochoreli na rakovinu krčka maternice,“ upozorňuje Národný onkologický inštitút.

Alarmujúce pritom je, že tento druh onkologického ochorenia sa nevyhýba ani ženám v mladšom veku. „Rakovina krčka maternice je druhou najčastejšou malignitou u žien vo veku 15 až 44 rokov, ktorá je však ľahko diagnostikovateľná a v skorom štádiu efektívne liečiteľná,“ konštatuje onkologický inštitút. Dobrá správa znie, že preventívne vyšetrenia u gynekológa dokážu zachytiť až deväť predrakovinových prípadov z desiatich.

Najčastejšie sa rakovina krčka maternice vyskytuje u žien vo veku okolo 45 rokov. Smrť čaká na jednu z troch chorých žien a vo väčšine prípadov je, žiaľ, príčinou neskorá diagnostika. Ročne zomrie na túto chorobu u nás 150 až 200 žien, teda približne jedna žena každý druhý deň.

Najčastejšie rakovinu krčka maternice zapríčiňuje dlhodobá infekcia HPV vírusom. „Ak sa zanedbá prevencia, infekcia HPV pretrváva a o desať a viac rokov môže dokonca vyústiť až do rakoviny krčka maternice,“ poukazuje onkologický inštitút.

„Skríning predchádza zbytočným úmrtiam, keďže rakovina krčka maternice je ochorenie, ktoré sa vyvíja pomaly, pri pravidelných kontrolách sa dá zachytiť včas a dá sa veľmi úspešne liečiť,“ upozornil Oliver Sadovský z Oddelenia gynekologickej onkológie Národného onkologického ústavu, ktorý sa zaslúžil o presadenie celoplošného populačného skríningu karcinómu krčka maternice na Slovensku.

Plošný skríning odštartoval na Slovensku minulý rok, dovtedy bol len príležitostný. Na porovnanie: v susednom Česku majú ženy možnosť cytologického vyšetrenia krčka maternice už dlhé roky.

Od 23 do 64 rokov

Skríning rakoviny krčka maternice sa na Slovensku robí u žien vo veku od 23 rokov. Spočiatku sa prevencia uskutočňuje raz ročne dva roky po sebe v rámci celkového gynekologického preventívneho vyšetrenia. Ak sa nezistia žiadne zmeny, ďalšie cytologické vyšetrenia krčka maternice sa už konajú v trojročných intervaloch. Skríning sa ukončuje vo veku 64 rokov, a to vtedy, ak posledné tri cytologické nálezy boli v poriadku.

Vyšetrenie sa robí takzvaným PAP testom, ktorý dokáže odhaliť už prednádorové stavy. Lekár s pomocou špeciálnej kefky odoberie ster z povrchových buniek krčka maternice. Tie sa opatrne natrú na podložné sklíčko a v laboratóriu ich vyšetrí cytológ.

Skríning je bezplatný a nepotrebujete naň pozvánku od zdravotnej poisťovne (hoci ju môžete dostať), stačí sa jednoducho u lekára objedať.

Ak ešte svojho ženského lekára nemáte alebo ho chcete zmeniť, pretože nie ste spokojná s jeho starostlivosťou, kontakty vám vie poskytnúť zdravotná poisťovňa. Prípadne si môžete vybrať na tomto odkaze.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >