Život v nadmernom strese znamená vysoké riziko rakoviny prsníka. Ktoré povolania sú najhoršie?

gb, 15. februára 2021 o 05:20

Najčastejšie sa síce rakovina prsníka objavuje medzi päťdesiatym a sedemdesiatym rokom života, ale nie je žiadnou výnimkou, že s chorobou sa liečia už i mladé mamičky.

Krásne a zdravé prsia chce mať každá žena, životným štýlom sa to dá veľmi ovplyvniť.

Foto: shutterstock.com

„Najčastejším príznakom je, že si žena sama na prsníku nahmatá hrčku. Druhým najčastejším spôsobom odhalenia ochorenia je nález pri ultrazvukovom alebo mamografickom vyšetrení v rámci prevencie. Prejavom ochorenia ďalej môžu byť zmeny tvaru prsníka, teda akékoľvek deformácie, vtiahnutie bradavky, kožné zmeny alebo zväčšenie uzlín pod pazuchami, ktoré sú znamením, že ide o pokročilejšie štádium ochorenia,“ vraví lekár z Mamárneho centra Nemocnice AGEL Košice-Šaca Ladislav Saksun, ktorý sa venuje liečbe pacientov s nádorovými ochoreniami prsníkov. Centrum je jediné pracovisko na východnom Slovensku poskytujúce komplexnú diagnostiku, operačnú liečbu aj rekonštrukčné výkony. V uplynulom roku ambulanciu navštívilo viac ako 4 500 pacientov a uskutočnili 232 prevažne onkologických operačných výkonov na prsníkoch.

Na vznik rakoviny prsníka vplýva viac faktorov. „Nie je to dedičné ochorenie, ale ak niekto v rodine prekonal rakovinu prsníka alebo iné nádorové ochorenie, najčastejšie rakovinu vaječníka či hrubého čreva, je riziko prepuknutia choroby v takom prípade štatisticky vyššie. Karcinóm prsníka môže mať viacero príčin. Časť tvorí genetika, hormonálne zmeny, civilizačné faktory ako nadváha, pravidelný príjem alkoholu, environmentálne vplyvy a iné, neznáme činitele,“ vraví lekár a poukazuje na jeden významný faktor, o ktorom sa možno až tak veľmi nehovorí.

„Dlhodobý stres sa javí ako veľmi dôležitý faktor pri onkologických ochoreniach vo všeobecnosti, avšak pri rakovine prsníka zohráva obzvlášť významnú úlohu. V praxi vidíme, že niektoré povolania k tomuto ochoreniu inklinujú. Častokrát postihuje učiteľky alebo ošetrovateľky, pre ktorých prácu je stres typický. Riziko vzniku rakoviny je u ľudí, ktorí majú problém s odbúravaním napätia vyšší než u jedincov, ktorí sa so stresom vyrovnávajú jednoduchšie. Príkladom môže byť aj povolanie opatrovateľky v zahraničí, ktoré predstavuje psychicky náročnú prácu, izoláciu, jazykovú bariéru a odlúčenie od rodiny. To všetko sú aspekty, ktoré v človeku hromadia negatívne emócie a ich dlhodobé pôsobenie môže vyústiť až do prepuknutia nádorového ochorenia.“

Ako uvádza lekár, v anamnézach pacientiek, ktoré rakovina prsníka postihuje, sa častokrát vyskytujú životné okolnosti ako napríklad dlhodobé opatrovanie nevládneho rodiča, starostlivosť o hendikepované dieťa či prípady matiek maloletých detí žijúcich s manželom alkoholikom. Typickým spoločným znakom žien, u ktorých ochorenie prepukne, je dlhotrvajúce pôsobenie stresu a napätia spôsobeného vplyvom neľahkých životných okolností, ktoré v sebe celé roky dusia: „Je známe, že chronický stres znižuje imunitu, pričom imunita nás chráni aj proti nádorovým bunkám.“

Okrem stresu zvyšuje riziko rakoviny prsníka prvý pôrod vo vyššom veku aj dlhodobé užívanie hormonálnej substitučnej liečby. Fajčenie nepatrí k rizikovým faktorom pre rakovinu prsníka, ale je dôležitým nepriaznivým faktorom pri mnohých iných zhubných nádoroch, napríklad karcinóme pľúc alebo rakovine krčka maternice.

Diagnostikovanie ochorenia vo včasnom štádiu umožňuje podľa lekára menej agresívnu a menej nákladnú liečbu aj dosiahnutie lepších výsledkov. Vzhľadom na to, že väčšina nádorov rastie mesiace až roky, je preventívna lekárska prehliadka jedenkrát do roka dostatočným nástrojom prevencie, ktorý umožňuje včasnú diagnostiku a podchytenie ochorenia. Včasné zistenie i efektívnu liečbu však často hatia hlúpe dezinformácie, ktorým niektoré ženy veria.

Stop dezinformáciám a šarlatánom

„Chcel by som poukázať na rôzne šarlatánske vyšetrovacie metódy, ktoré sú ponúkané na internete. Je to napríklad termovízia, termografia a takzvaná elektroimpedančná „mamografia.“ Pacientky platia nemalé peniaze vo viere, že ide o neškodnú a účinnú diagnostiku, pričom v skutočnosti sú to absolútne bezcenné vyšetrovacie metódy, na ktorých výsledky nie je možné sa spoliehať. Osobne som liečil niekoľko pacientiek, ktoré na základe takejto diagnostiky boli označené za zdravé napriek tomu, že mali zhubný nádor. Odporúčam preto spoliehať sa predovšetkým na ultrazvukové a mamografické vyšetrenia, ktoré sú v rámci diagnostiky rakoviny prsníka v celom svete uznávané ako jediné spoľahlivé vyšetrovacie metódy,“ konštatuje lekár.

Stáva sa tiež, že ženy niekedy lekárom neveria a pre obavy zo straty vlasov odmietajú liečbu chemoterapiou, prípadne ožarovanie po operačnom zákroku, čo, žiaľ, častokrát znamená, že sa k lekárom po mesiacoch až rokoch vracajú s recidívou a v horšom prípade aj s metastázami. „Rakovinové bunky sú v okolí nádoru prítomné aj po odstránení nádoru. V prípade, že pacientka pre obavy zo škodlivosti ožarovania odmietne rádioterapiu, ktorá by rakovinové bunky účinne zlikvidovala, vystavuje sa podstatne vyššiemu riziku. Štatistiky jednoznačne dokazujú, že riziko recidívy (opakovaného ochorenia) je oveľa vyššie v prípadoch, keď pacientky chemoterapiu a rádioterapiu odmietnu podstúpiť. Recidíva má pritom väčšinou ťažší priebeh a výsledky liečby sú menej priaznivé,“ vraví odborník.

Do ordinácie niektoré ženy prichádzajú s informáciami o „zázračných“ bylinách, rôznych diétach a konkrétnou predstavou, čo sú i nie sú v rámci štandardnej liečby ochotné podstúpiť: „Vo všeobecnosti ľudia radi veria jednoduchým riešeniam. Liečba onkologického pacienta je ale komplexná a zložitá, preto jednoduché riešenie pri nej neexistuje. Vyvracanie nezmyslov a nepodložených informácií predstavuje zbytočnú prácu naviac, ktorá nás stojí veľa času a úsilia.“

Aká je nádej?
Pri väčšine zhubných nádorov existuje viacero typov, ktoré majú rôzne vlastnosti. Biologické správanie nádorov je rôzne, môžu byť relatívne priaznivého typu, s ktorými pacient žije celé roky a potom sú veľmi agresívne, ktoré sa zle liečia a pomerne rýchlo môžu viesť k smrti.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >