Neliečená celiakia môže vážne, až fatálne poškodiť zdravie. Akých príznakov si všímať?

gb, 8. decembra 2021 o 04:45

Celiakia je vážny zdravotný problém, keď imunitný systém považuje látky nachádzajúce sa v lepku za hrozbu pre telo a napáda ich. Prehnaná reakcia obranyschopnosti poškodzuje tenké črevo, výsledkom je, že organizmus ťažko prijíma živiny. Nehovoriac o tom, že nepodchytená celiakia môže viesť dokonca až ku vzniku nádorov.

Bolesť brucha môže byť signálom celiakie.

Foto: Shutterstock.com

Celiakia dnes postihuje stále viac ľudí, odhaduje sa, že to môže byť 0,5 až jedno percento populácie Na Slovensku je to približne jeden z 250 obyvateľov.

Celiakia je spôsobená nežiadúcou reakciou na lepok, čo je proteín, ktorý sa nachádza v troch druhoch obilnín. Lepok nájdeme v každej potravine, ktorá obsahuje pšenicu, jačmeň a raž. Je súčasťou koláčov, cestovín, raňajkových cereálií, chleba, určitých druhov omáčok, hotových jedál a väčšiny pív, ktoré sa navyše vyrábajú z jačmeňa.

Poznáme niekoľko klinických foriem celiakie. Symptomatická sa vyvíja už veľmi skoro a prejavuje sa typickými príznakmi (napríklad hnačky). Atypická celiakia sa prejavuje až neskôr a to mimo črevnej oblasti, napríklad opakujúce sa bolesti brucha, neznášanlivosť laktózy, rôzne defekty zubnej skloviny a nedostatok železa. Poslednou formou je tichá celiakia, ktorá nemá jasné symptómy a často sa diagnostikuje náhodne pri krvnom vyšetrení, môže byť dokonca úplne bez príznakov.

Na chorobu upozorní prítomnosť protilátok v krvi. Diagnózu potvrdí biopsia z tenkého čreva. Diagnostika ochorenia je v kompetencii gastroenterológa, ktorý komplexne zhodnotí ťažkosti pacienta a vyšetrí ho. Pri potvrdení ochorenia zostáva pacient sledovaný v gastroenterologickej ambulancii a má nárok na predpis vybraných bezlepkových potravín na recept.

„Konzumácia potravín, ktoré obsahujú lepok, môže spôsobiť celý rad črevných symptómov, ako sú napríklad hnačka, nepríjemné bolesti žalúdka, nadúvanie a plynatosť, tráviace ťažkosti, zápcha. Celiakia môže spôsobiť aj všeobecnejšie príznaky, akými sú napríklad únava v dôsledku nedostatočného príjmu živín a vitamínov z potravy, neúmyselná strata hmotnosti (podvýživa), svrbivá vyrážka, ale aj napríklad periférna neuropatia (porucha periférnych nervov) či opuchy. Deti s celiakiou nemusia rásť očakávaným tempom a môžu mať oneskorenú pubertu,“ vysvetľuje v tlačovej správe Klaudia Škulová z gastroenterolgickej ambulancie Nemocnice AGEL Levice.

Nie je úplne jasné, čo spôsobuje, že imunitný systém reaguje týmto nežiaducim spôsobom, ale zdá sa, že určitú úlohu zohráva kombinácia genetiky a prostredia. Komplikácie celiakie majú tendenciu postihovať len ľudí, ktorý pokračujú v konzumácií lepku, alebo tých, u ktorých toto ochorenie ešte nebolo diagnostikované. „Možné dlhodobé komplikácie zahŕňajú napríklad osteoporózu, anémiu z nedostatku železa, vitamínu B12 a anémiu z nedostatku folátu (vitamín B9),“ dodáva Klaudia Škulová.

Pokiaľ sa stav intolerancie nerieši a ignoruje, môže prerásť aj do oveľa závažnejších komplikácií, ktoré zahŕňajú niektoré typy rakoviny, ako je napríklad rakovina čriev, a problémy ovplyvňujúce tehotenstvo (nízka pôrodná hmotnosť dieťaťa).





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >