Bolesti brucha či hlavy, vyrážka? Môže to byť intolerancia histamínu, diagnóze uniká veľa chorých

Gabriela Bachárová, 2. októbra 2021 o 04:55

Môže trvať roky, kým lekári odhalia, že dieťa či dospelý trpí intoleranciou histamínu. Prejavy sú často nenápadné a ľahko sa zamenia s iným zdravotným problémom.

Intolerancia histamínu sa prejavuje aj problémami s trávením.

Foto: Shutterstock.com

Histamín je jednoduchá organická chemická látka, ktorá sa v našom organizme vyskytuje prirodzene a plní v ňom dôležité funkcie, napríklad v oblasti imunity či regulačných funkcií ľudského tela. Okrem toho organizmu dodávame histamín aj zo stravy. Problém nastáva, ak je ho príliš.

„V tenkom čreve, obličkách, pečeni a v bielych krvinkách sa nachádza enzým diaminooxidáza, ktorý histamín odbúrava. Ak je množstvo alebo funkcia tohto enzýmu nedostatočná, v tele sa hromadi nadmerné množstvo histamínu, ktoré sa prejaví na funkcii viacerých orgánov,“ vysvetľuje pediatrička Monika Antošová vo svojej knihe Sprievodca detskými chorobami.

Dobrou správou je, že malé deti majú enzýmu dosť a aj správne pracuje. U dospievajúcich a dospelých sa však už môže intolerancia histamínu objaviť. Príznaky, ktorými sa problém prejavuje, pritom môžu byť rôznorodé - od nepríjemných až po nebezpečné.

„Medzi najčastejšie príznaky patria kožné zmeny (výsyp, začervenanie, opuchy), tráviace problémy (hnačka, náhla potreba vyprázdňovania, zvýšená plynatosť, bolesť brucha, napínanie na vracanie), únava,“ vymenúva lekárka, ako sa choroba prejavuje. Veľmi často sa objavujú príznaky súvisiace s postihnutím dýchacích ciest, ako sú nádcha, opuch nosovej sliznice, zápal prínosových dutín alebo dokonca sťažené dýchanie. Na chorobu môže upozorniť i opuch a svrbenie pier.

„Časté sú tlakové bolesti hlavy, na ktoré nezaberajú bežné lieky proti bolesti, búšenie srdca, zrýchlená činnosť srdca, závraty, poruchy vedomia, zmeny krvného tlaku, dokonca aj šokový stav,“ pridáva lekárka ďalšie príznaky.

Ak vás či vaše dieťa trápia podobné symptómy, skúste vysledovať, v súvislosti s ktorým jedlom či nápojom sa objavujú. Za potvrdením diagnózy musíte k lekárovi. Alergológ vám po vylúčení celiakie či potravinových intolerancií môže urobiť test na koncentráciu a aktivitu diaminooxidázy.

Človek, ktorého trápi intolerancia histamínu, musí dodržiavať prísnu diétu. Na prvý pohľad sa zdá, že nemôže jesť skoro nič. Faktom je, že naučiť sa žiť s antihistamínovou diétou nie je nič jednoduchého, veď si prečítajte zoznam vhodných a nevhodných potravín uvedených nižšie. Platí však, že vďaka diéte sa postihnutý môže zbaviť súčasných či budúcich problémov.

Potraviny vhodné a nevhodné pri intolerancii histamínu

Mlieko a mliečne výrobky
Nevhodné: acidofilné mlieko, kefír, jogurty, dlho zrejúce syry, žinčica, cmar
Vhodné: mäkké syry (mozzarella, cottage), tvaroh, čerstvé pasterizované mlieko

Zelenina, strukoviny
Nevhodné: tekvica, špenát, baklažán, kvasená zelenina, hlavne kapusta, zaváraná zelenina, paradajky a všetky výrobky z nich, sója, olivy, červená fazuľa
Vhodné: hlávkový šalát, uhorka, zemiak, ryža, čiastočne surová mrkva, červená repa, cuketa, tekvica hokkaido, paprika, špargľa, rukola, brokolica, žerucha, cibuľa, cesnak

Ovocie
Nevhodné: čerešne, višne, marhule, ríbezle, broskyne, ananás, papája, moruše, slivky, jahody, brusnice, čučoriedky, maliny, citrusy, datle, avokádo, banány
Vhodné: melón, granátové jablko, hrozno, hurmikaki, kokosový orech, mango, mandarínky, sušené hrozienka bez konzervantov

Mäso a morské živočíchy
Nevhodné: bravčové mäso, údeniny, párky, mušle, krevety, raky
Vhodné: čerstvé kuracie mäso bez kože, čerstvé ryby

Obilniny, chlieb, pečivo, cestoviny
Nevhodné: pohánka, produkty z kysnutého cesta s kvasnicami, komerčne vyrábané koláče
Vhodné: ryžový chlebík, ryžové cestoviny, chlieb bez kvasníc, ovsené vločky, pšeno, pšeničné cestoviny

Olej, tuky
Nevhodné: všetky tuky a oleje s obsahom farbív a konzervačných látok, margarín, instantné polievky, dresingy a omáčky
Vhodné: maslo, olivový olej a väčšina olejov na varenie

Koreniny, byliny
Nevhodné: klinček, škorica, aníz, muškátový orech, štipľavá paprika, čili, karí
Vhodné: čerstvé listové bylinky podľa tolerancie, ďumbier

Sladkosti a sladidlá
Nevhodné: ochutené konzervované a prifarbené sirupy, kompóty, komerčne pripravované plnky, polevy, glazúry, ďalej bonbóny, cukrovinky, kandizované ovocie, med, čokoláda
Vhodné: cukor, med podľa tolerancie, melasa, javorový sirup

Nápoje
Nevhodné: prifarbované nápoje, ovocné šťavy, džúsy a koktaily so zakázanými prísadami, víno, pivo, sekt, bylinkové čaje
Vhodné: čerstvé šťavy z povoleného ovocia

Ďalej sú nevhodné kvasný ocot, vaječný bielok, kečup, horčica a vitamíny a lieky s obsahom zakázaných látok.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >