Slepé črevo nebolí vždy vpravo! Náhle brušné príhody môžu ohroziť na živote. Aké sú varovné príznaky?

Gabriela Bachárová, 28. marca 2019 o 04:11

Keď dieťa začne silno bolieť brucho, je to vždy dôvod na návštevu lekára.

Bolesť brucha u detí nepodceňujte.

Foto: Shutterstock.com

Zápal slepého čreva môže mať vážne následky
Presnejšie by sa malo hovoriť o zápale červovitého prívesku slepého čreva. Deti do dvoch rokoch postihuje výnimočne, objavuje sa hlavne u školákov. Môže prebiehať akútne, ale aj chronicky, keď dieťa bolí bruško viac dní a bolesti sa stupňujú postupne. Zápal je nebezpečný v tom, že už za 24 až 72 hodín môže prísť k prasknutiu slepého čreva, keď sa infikovaný obsah vyleje do brušnej dutiny a infekcia sa rozšíri do jej orgánov a ďalej do tela. Hrozí sepsa, ľudovo otrava krvi choroboplodnými zárodkami, čo je životohrozujúci stav.

Traduje sa, že slepé črevo ľahko poznáte podľa toho, že bolí vždy vpravo dolu, ale je to trochu zložitejšie. U mnohých ľudí sa bolesť objaví najskôr okolo pupku a až po niekoľkých hodinách prejde do pravého podbrušia. Niekedy sa môže prejaviť aj vľavo či na iných miestach, pretože prívesok slepého čreva môže byť uložený v rôznych polohách. Ak sa bolesť objaví inde ako v pravom podbruší, lekár bude mať sťaženú diagnostiku.

„Bolesť sa postupne sa zvýrazňuje pri chôdzi, zmene polohy alebo pri kašli. Brušná stena je bolestivá na dotyk, niekedy je tuhšia. Môže byť prítomná zvýšená teplota, ale nie je to typický príznak. Zvyčajne sa vyskytuje nevoľnosť, vracanie, zápcha, zastavenie odchodu vetrov,“ vymenúva detská lekárka Monika Antošová vo svojej knihe Sprievodca detskými chorobami. Dieťa sa kvôli bolesti chúli do klbka a nemôže ani zaspať. Ak bolesť neustáva, ale naopak trvá už dve tri hodiny, je najvyšší čas vyraziť pre pomoc.

Lekár zistí zápal slepého čreva na základe hodnoty CRP a bielych krviniek, ďalej ultrazvukovým a rentgenovým vyšetrením. V prípade potreby sa pristupuje k chirurgickému riešeniu problému, odstráneniu červovitého prívesku slepého čreva.

Zauzlenie čriev sa týka hlavne malých detí
Postihuje najmä malé deti, ale môže aj staršie či dospelých. Odborne sa mu hovorí invaginácia čreva. Ide o vsunutie črevnej klučky do nasledujúcej časti čreva, čo vedie k stlačeniu ciev, prestáva v nich prúdiť krv, črevná stena zhrubne a je prekážkou pre posun črevného obsahu. „Pri dlhšom trvaní invaginácie stena čreva odumiera, z obsahu čreva prechádzajú do brušnej dutiny toxíny a nežiaduce látky, čo môže spôsobiť zápal pobrušnice. Tento stav vyžaduje včasný chirurgický zákrok, inak môže byť dieťa ohrozené na živote,“ popisuje pediatrička.

Asi sedemdesiat percent invaginácií postihuje malé deti od piatich mesiacov do dvoch rokov, najčastejšie sa prejavia okolo desiateho mesiaca a hlavne u chlapcov. Príznaky? Silná bolest, ktorá typicky prichádza najskôr v intervaloch desiatich až pätnástich minút, neskôr sa intervaly skracujú. Dieťa môže v medzičase zaspať, ale bolesť ho prebudí. Vracia alebo ho napína na vracanie, je spotené, má horúčku. Zastaví sa odchod stolice, hoci na začiatku ešte môže odísť jedna stolica s obsahom krvi, alebo môže mať celá stolica vzhľad malinového želé. „Ak sa včas nezakročí, dochádza k sepse a šoku,“ varuje lekárka. Ak je invaginácia v začiatkoch, pri vyšetrení čreva kontrastnou látkou sa môže sama uvoľniť, neskôr je už nutné chirurgické riešenie.

Obmedzte jedlo a pitie
Ak máte podozrenie na náhlu brušnú príhodu u dieťaťa, nedávajte mu nič piť ani jesť. Je možné, že bude potrebný chirurgický zákrok a vtedy je lepšie, ak je pacient nalačno.


Nemyslite hneď na najhoršie
Keď dieťa bolí bruško, nemyslite hneď na tie najhoršie diagnózy, až 80 percent bolestí je nezávažných. Častými príčinami bývajú zápcha, parazity, baktéria helicobacter pylori či intolerancia laktózy, celiakia, ale bolesť sa môže vyskytnúť aj pri chrípke, angíne či zápale močových ciest. Môže byť aj psychického pôvodu, keď sa dieťa nechce do školy alebo cíti stres v rodine. Na psychiku však možno myslieť až po vylúčení fyzických ochorení.

Predchádzať bolestiam bruška možno podľa pediatričky Moniky Antošovej dostatočným príjmom tekutín a vlákniny, naopak tráveniu neprospieva nadmerný príjem tučných a korenených jedál či údenin.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >