Dôležitá kyselina listová. Chráni pred anémiou, infarktom i depresiami

Gabriela Bachárová, 19. apríla 2021 o 05:00

Jedzte všetko, čo je zelené a má listy, nebude vám chýbať kyselina listová. Jej zdrojom sú však i mäso, vajíčka či fazuľa.

Bohatým zdrojom kyseliny listovej je i hlávkový šalát.

Foto: Shutterstock.com

Poznáme ju pod názvom kyselina listová, málokto ale vie, že okrem kyseliny je to i vitamín, konkrétne vitamín B9. Kyselina listová má špeciálny význam v tehotenstve. Je dôležitá pre normálny rast a vývoj plodu. „Je nevyhnutná pri tvorbe DNA plodu a jej pravidelný prísun znižuje riziko vzniku niektorých vývinových chýb dieťaťa," uvádzajú v knihe Sprievodca tehotenstvom gynekológovia a pôrodníci Vladimír Cupaník a Jozef Záhumenský. Kyselinu dieťa potrebuje predovšetkým na správny vývoj miechy v prvých troch mesiacoch vnútromaternicového vývoja, jej dostatočný príjem zabraňuje rázštepom chrbtice (spina bifida). Látka do istej miery chráni pred potratom či predčasným pôrodom. Užívať ju je potrebné predovšetkým v prvom trimestri.

Kyselina listová má vplyv aj na ženskú plodnosť, jej nedostatok môže znižovať schopnosť otehotnieť. Preto sa odporúča pred plánovaným otehotnením zvýšiť v strave jej príjem, prípadne kyselinu doplniť prípravkami z lekárne. Nízku hladinu majú predovšetkým ženy, ktoré fajčia. „Je dobré užívať ju minimálne tri mesiace pred plánovaným otehotnením," odporúčajú lekári.

Keď sa už dieťatko narodí, kyselina listová mu pomáha správne rásť a čo viac, ukazuje sa, že ďalším dôležitým benefitom môže byť aj prevencia vzniku rakoviny v detskom veku. „Zdá sa, že rakovinové riziko je nižšie u dojčených detí a u detí, ktorých matky doplňovali svoju výživu kyselinou listovou," uviedla napríklad slovenská vedkyňa Eva Šteliarová-Foucher, ktorá pôsobí ako členka Sekcie dohľadu nad rakovinou v Medzinárodnej agentúre pre výskum rakoviny, tá je špecializovanou inštitúciou Svetovej zdravotníckej organizácie.

Znižuje riziko infarktu i mŕtvice

Nedostatok kyseliny listovej sa môže prejaviť napríklad únavou, vyčerpaním, popraskanými perami, úzkosťami a napätím, poruchami pamäte a nálady, poruchou trávenia, nechutenstvom, bledou pokožkou či ekzémami.

Kyselinu listovú potrebujeme spolu s vitamínom B12 na tvorbu krvi, bez nej by nefungovala dobre „výroba" červených krviniek. Dôsledkom nedostatočného príjmu môže byť vznik anémie (chudokrvnosti). Tá je častým problémom aj v tehotenstve, možno ju ale liečiť kombináciou kyseliny listovej, železa a vitamínu B12.

Veľmi dôležité je, že kyselina listová znižuje hladinu homocysteínu. Vysoká koncentrácia tejto látky sa v súčasnosti považuje za veľmi rizikový faktor vzniku aterosklerózy (kôrnatenia tepien), srdcového infarktu, ischemickej choroby srdca aj mozgových príhod. Zvýšená hladina homocysteínu sa objavuje aj u niektorých neuropsychických chorôb (depresie, poruchy nálady), dostatočný príjem kyseliny listovej je preto dôležitý aj na správne fungovanie nervovej sústavy.

Kde ju nájdete

Dobrými zdrojmi kyseliny listovej sú hovädzia a kuracia pečeň, celkovo mäso, mlieko, vajíčka, celozrnná ryža, celozrnné cestoviny, celozrnný chlieb, fazuľa, červená repa, orechy, špenát, kapusta, brokolica, hlávkový šalát, mrkva, ružičkový kel, hrach, paradajky a ďalej avokádo či pivovarské kvasnice. Ale pozor, varom sa kyselina listová ničí, snažte sa preto potraviny s jej obsahom jesť čo najviac surové.

Kedy s kyselinou listovou opatrne

Dlhodobo vysoké dávky môžu negatívne pôsobiť na vstrebávanie zinku v ľudskom organizme. Ľudia trpiaci epilepsiou by sa pred jej užívaním mali poradiť s lekárom, pretože znižuje účinky liekov na túto chorobu.

Koľko treba prijať denne?
Dospievajúcim a dospelým sa odporúča denne prijať 200 mikrogramov (skratka μg) kyseliny listovej, v tehotenstve až 400 mikrogramov. Pre deti vo veku od jedného do troch rokov je to 25 až 50 mikrogramov, od 4 do 6 rokov 75 mikrogramov a od 7 do 10 rokov 100 mikrogramov.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >