Ktorý vitamín či minerál vám chýba? Zistite v šikovnom teste

Gabriela Bachárová, 3. decembra 2019 o 05:00

V zime nie je úplne jednoduché dodržať dostatočný príjem vitamínov, ale aj minerálov. Otestujte sa, či vám niektorý z nich nechýba. Zaujímavý test ponúka publikácia Vitamíny a minerály od Amandy Ursellovej.

Na dostatočný prísun vitamínov dbajte aj v zime.

Foto: Shutterstock.com

Máte dosť vitamínu A?

Odpovedajte si na tieto otázky:
1. Zjete menej ako jednu tučnú rybu (sleď, makrela či losos), jednu porciu pečene či jednu porciu listovej zeleniny denne?
2. Konzumujete menej ako jednu porciu mliečnych výrobkov denne?

Vaša odpoveď: Ak ste odpovedali na jednu otázku áno, je možné, že máte nedostatok vitamínu A. Toto riziko sa podstatne zvyšuje, ak bola vaša odpoveď kladná v prípade oboch otázok.

Čo s tým: Snažte sa jesť viac mliečnych výrobkov, pečene a zdrojov takzvaného betakaroténu, z ktorého si telo dokáže vitamín A vyrobiť. Betakarotén je listovej zelenine, paradajkách či mrkvi.

Áčko udržuje pevné kosti, zdravú kožu. Predstavuje ochranu proti vírusovým, bakteriálnym a parazitárnym ochoreniam. Pôsobí tiež ako antioxidant, teda ochranca pred voľnými radikálmi, ktoré spôsobujú rakovinu či srdcovo-cievne ochorenie. Potrebujeme ho aj na dobré videnie za zhoršených svetelných podmienok.

Zaostrené na vitamíny skupiny B

Otázky:
1. Máte menej ako jednu porciu strukovín či sacharidových jedál denne, to znamená tmavé pečivo, celozrnná ryža či celozrnné cestoviny?
2. Zjete menej ako jednu porciu mäsa, vajec či pečene denne?
3. Konzumujete často typické reštauračné jedlá či jete v rýchlosti, za pochodu?

Odpoveď: Ak ste na niektorú z týchto troch otázok odpovedali kladne, môžete trpieť nedostatkom vitamínov skupiny B. Bola odpoveď áno aj v prípadoch ďalšej otázky či dokonca oboch? Riziko sa ešte zvyšuje.

Čo s tým: Obohaťte svoj jedálniček o celozrnné výrobky, cereálie, vnútornosti, strukoviny, mliečne výrobky a mäso. Strava v reštauráciách je často nešetrne tepelne upravovaná, čím sa vitamín B ničí. Vitamíny skupiny B potrebujeme hlavne na dobrú funkciu nervového systému.

Nechýba vám céčko?

Otázky:
1. Zjete menej ako dve až tri porcie ovocia denne?
2. Fajčíte?
3. Skonzumujete denne menej ako dve až tri porcie čerstvej či ľahko tepelne upravenej zeleniny?

Odpoveď: Ak ste na jednu otázku odpovedali áno, môžete mať nedostatok vitamínu C. Pravdepodobnosť sa zvyšuje s každou ďalšou kladne zodpovedanou otázkou. Vitamín C je silný bojovník proti infekciám, pôsobí aj ako antioxidant. Nevyhnutný na hojenie rán. Mierni únavu, podporuje mladistvý vzhľad, pretože súvisí s tvorbou kolagénu v koži.

Čo s tým: Snažte sa jesť viac ovocia, hlavne citrusových plodov a zeleniny. Vyhýbajte sa jedlám, ktorú sú prevárané či pripravené dlho dopredu, pretože obsah vitamínu C v nich bude s najväčšou pravdepodobnosťou nízky.

Netrpíte nedostatkom vitamínu D?

Otázky:
1. Zjete menej ako jednu porciu tučnej ryby, vajec či cereálií denne?
2. Vyhýbate sa príjmu tukov, ako je napríklad maslo?
3. Chodíte na slnko len výnimočne a ak áno, maximálne sa chránite?

Odpoveď: Ak ste na jednu otázku odpovedali kladne, môžete mať nižší príjem vitamínu D. Ďalšie kladné odpovede túto pravdepodobnosť ešte zvyšujú. Vitamín D je nutný na správne fungovanie imunity a pre silné kosti. Jeho absencia môže za depresívne nálady, bolesti svalov a kĺbov či vypadávanie vlasov.

Čo s tým: Jedzte viac vajec, tučných rýb, ako sú napríklad losos či makrela a ak v zime vykukne slnko, nastavte mu tvár. Efekt síce nebude tak veľký ako v lete, ale aspoň niečo.

A čo obsah železa?

Otázky:
1. Nedoprajete si denne ani jednu porciu červeného mäsa, sušeného ovocia, orechov či pečene?
2. Zjete menej ako dva krajíčky celozrnného chleba či pečiva denne?
3. Máte menej ako tri porcie ovocia a zeleniny?

Odpoveď: Platí to, čo pri predchádzajúcich otázkach. Jedna kladná odpoveď sa rovná možný nedostatok železa. Viac odpovedí áno znamená vyššiu pravdepodobnosť, že trpíte nedostatkom tohto významného minerálu. Málo železa v organizme súvisí s únavou a vyčerpaním a s chudokrvnosťou.

Čo s tým: Hladinu železa zvýšite, ak do stravy pravidelne zaradíte cereálie, červené mäso, pečeň, orechy, sušené ovocie, sezamové semienka či sardinky. Je dôležité jesť veľa ovocia a zeleniny, pretože vstrebávanie železa sa zvyšuje pomocou vitamínu C.

A teraz vápnik

Otázky:
1. Konzumujete menej ako dve porcie mliečnych výrobkov či tučných rýb denne?
2. Odpovedali ste na niektorý bod v predchádzajúcej otázke kladne?

Odpoveď: Máte v organisme menej vápnika, ako by bolo potrebné, ak ste odpovedali kladne na aspoň jednu otázku.

Čo s tým: Jedzte viac mliečnych výrobkov, vajec, listovej zeleniny, konzervovaných či čerstvých sardiniek. Ľudia, ktorí mliečne výrobky nechcú či nemôžu, by mali konzumovať väčšie množstvo strukovín, sušeného ovocia a cereálií. Vápnik potrebujeme pre silné kosti a zdravé zuby.

Máte nedostatok zinku?

Otázky:
1. Jete obilniny, cereálie, mäso či pečeň len výnimočne?
2. Konzumujete väčšie množstvo vlákniny? Napríklad vyberáte si len celozrnný chlieb, ryžu či cestoviny?

Odpoveď: Pozor na nedostatok minerálu zinku, ak ste na jednu či dokonca obe otázky odpovedali áno. Zinok je potrebný pre dobrú imunitu, krásne vlasy i nehty, rýchle hojenie rán. U mužov dôležitý pre rast spermií.

Čo s tým: Hladinu zinku zvýšite konzumáciou orechov, hrachu, fazule, mäsa, pečene, morských plodov.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >