Smoothie alebo čerstvá šťava – čo je zdravšie a prečo? Odborník má jasnú odpoveď

ahojmama, 11. apríla 2024 o 05:55

Ovocia a zeleniny nie je nikdy dosť, záleží však aj na tom, v akej forme ho konzumujeme.

Smoothie nie je ideálny spôsob konzumovania ovocia a zeleniny, ale má aj svoje výhody.

Foto: shutterstock.com

Najlepšie je čerstvé, sezónne a lokálne, teda žiadne dovážané hrozno uprostred decembra či striekané jahody v marci. Nie vždy však máme dostatok vlastných zásob, a v rámci pestrosti chutí siahame aj po dovážaných a kupovaných potravinách.

No, a hoci je pre náš organizmus najlepšie ovocie normálne hrýzť a žuť, deti obľubujú aj mixované zmesi, smoothies, nehovoriac o chutných šťavách, džúsoch. V takejto podobe skonzumujú ovocia či zeleniny oveľa viac, čo však ich prínos pre organizmus?

Akékoľvek krájanie, sekanie či oxidácia znižujú v ovocí obsah živín, ak si však máme vybrať, či smoothie alebo šťava, známy gastroenterológ Ladislav Kužela má odpoveď jasnú: Jednoznačne smoothies. „Pretože šťavy z ovocia a zeleniny sú ochudobnené o cennú vlákninu a obsahujú iba cukry,“ vysvetľuje v príspevku na sociálnej sieti.

Spomínaná úprava (sekanie a oxidácia) síce znižujú obsah živín aj v smoothies, ale v menšej miere. No a takáto zmes smoothie má ešte jednu výhodu: „Môžeme v ňom schovať aj tie potraviny, ktoré nám až tak nechutia,“ dodáva Ladislav Kužela.

Osobne odporúča kombináciu banán, avokádo, mango, kel alebo špenát.


ANKETA:

Čo máte radšej?

53,0%



25,3%



14,5%



7,2%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >