Smoothie nie je ideálny spôsob konzumovania ovocia a zeleniny, ale má aj svoje výhody.
Foto: shutterstock.comNajlepšie je čerstvé, sezónne a lokálne, teda žiadne dovážané hrozno uprostred decembra či striekané jahody v marci. Nie vždy však máme dostatok vlastných zásob, a v rámci pestrosti chutí siahame aj po dovážaných a kupovaných potravinách.
No, a hoci je pre náš organizmus najlepšie ovocie normálne hrýzť a žuť, deti obľubujú aj mixované zmesi, smoothies, nehovoriac o chutných šťavách, džúsoch. V takejto podobe skonzumujú ovocia či zeleniny oveľa viac, čo však ich prínos pre organizmus?
Akékoľvek krájanie, sekanie či oxidácia znižujú v ovocí obsah živín, ak si však máme vybrať, či smoothie alebo šťava, známy gastroenterológ Ladislav Kužela má odpoveď jasnú: Jednoznačne smoothies. „Pretože šťavy z ovocia a zeleniny sú ochudobnené o cennú vlákninu a obsahujú iba cukry,“ vysvetľuje v príspevku na sociálnej sieti.
Spomínaná úprava (sekanie a oxidácia) síce znižujú obsah živín aj v smoothies, ale v menšej miere. No a takáto zmes smoothie má ešte jednu výhodu: „Môžeme v ňom schovať aj tie potraviny, ktoré nám až tak nechutia,“ dodáva Ladislav Kužela.
Osobne odporúča kombináciu banán, avokádo, mango, kel alebo špenát.
ANKETA: