Med je zdravý, posilňuje imunitu, vzhľadom na vysoký obsah cukrov to však netreba ani s jeho konzumáciou preháňať.
Foto: Shutterstock.comBiely cukor alebo rafinovaný cukor, je čistá sacharóza. „Neobsahuje žiadne vitamíny ani minerály a je zdrojom rýchlo dodávanej energie bez živín,“ vysvetľuje na svojom instagramovom profile odborník, gastroenterológ a autor publikácií o zdravej výžive Ladislav Kužela. Ako pripomína, nadmerná konzumácia bieleho cukru je spojená s rôznymi zdravotnými problémami vrátane obezity, cukrovky druhého typu, srdcových a zubných ochorení.
O niečo lepšie je na tom hnedý cukor, ale tiež nie ideál. „Hnedý cukor je buď čiastočne rafinovaný cukor s obsahom melasy alebo biely cukor s pridanou melasou. Melasa dodáva hnedému cukru určité množstvo minerálov, ako sú dostatočné množstvo draslíka, horčíka a železa, ale tieto množstvá sú minimálne a v strave nemajú významný vplyv,“ približuje. A hoci tento obsah melasy dodáva hnedému cukru nádych „lepšej“ alternatívy, Ladislav Kužela pripomína, že hnedý, podobne ako biely cukor môže pri nadmernej konzumácii prispievať k zdravotným problémom.
Med je z trojice sladidiel najbohatší na minerály a antioxidanty. Obsahuje aj vitamíny skupiny B, vitamín C, draslík, zinok a železo. „Jeho presné nutričné zloženie sa môže líšiť v závislosti od druhov kvetov, z ktorých bol zozbieraný nektár,“ vysvetľuje lekár. Med podporuje celkové zdravie a môže zlepšiť imunitu, má antimikrobiálne vlastnosti. Antioxidanty v ňom môžu pomáhať v boji proti oxidatívnemu stresu a zápalu. Ale aj med má svoje „ale“.
„Napriek tomu treba mať na mysli, že i med je bohatý na cukor a jeho nadmerná konzumácia môže prispievať k podobnému problému ako nadmerná konzumácia rafinovaných cukrov vrátane zvýšeného rizika cukrovky a obezity,“ konštatuje Ladislav Kužela.
Čo teda z toho vyplýva? Z trojice biely cukor, hnedý cukor a med je najlepší pre náš organizmus práve med. Vzhľadom na vysoké množstvo cukrov by však mal byť aj ten konzumovaný s mierou.
ANKETA: