Aby noc mala kúzelnú moc. Šesť tipov, ako zlepšiť detský spánok

ahojmama, 18. apríla 2024 o 05:47

Pocit bezpečia, lásky a vhodný matrac sú nesmierne dôležité, pokojný a kvalitný spánok dieťaťa však vždy nezaručia. Ako môžeme dieťaťu pomôcť, aby ľahko zaspávalo, kvalitne spalo a budilo sa odpočinuté?

Nie je jedno, v akej atmosfére dieťa zaspáva. Vytvorte mu ju príjemnú.

Foto: Shutterstock.com

Spánok je prirodzený útlmový stav organizmu, nie len akýsi čas nečinnosti alebo oddychu. „Je to biologicky proces, ktorý je nevyhnutný pre regeneráciu organizmu, načerpanie energie a pre celkový priebeh jednotlivých procesov v tele človeka. Kvalita aj kvantita spánku sa odráža na psychickom a fyzickom zdraví a tak ovplyvňuje kvalitu života,“ vysvetľuje Natália Šranková z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave.

Spánok je dôležitý pri spracovaní emócií a ukladaní spomienok. Urýchľuje fyzické zotavovanie, stimuluje obnovu svalov a pomáha doplniť zásoby energie buniek.
Bez dostatočného spánku tak človek nedokáže dostatočne prijímať a zapamätávať si nové informácie a sústrediť sa. Nedostatok spánku môže viesť k vážnym zdravotným následkom. Dochádza pri ňom k rýchlejšiemu fyzickému vyčerpaniu, k spomaleniu reakčného času a tým sa zvyšuje sa riziko zranenia. „Tiež dochádza k rýchlejšiemu psychickému vyčerpaniu,“ dodáva Natália Šranková.

Pri nedostatku spánku nedochádza k dostatočnému poklesu krvného tlaku, čo časom môže prispievať k zvyšovaniu rizika rozvoja ochorení kardiovaskulárneho systému. Počas spánku taktiež prirodzene klesá množstvo glukózy v krvi a nedostatok spánku môže byť spojený s narušením spracovania glukózy v tele a možným rizikom vývinu cukrovky. „Nedostatok spánku tiež môže ovplyvňovať imunitné procesy, čo môže viesť k nedostatočnej alebo oneskorenej imunitnej odpovedi voči infekciám, a teda k ľahšiemu infikovaniu a ťažšiemu priebehu ochorenia", dodáva lekárka Šranková.

Ako teda pomôcť deťom ku kvalitnému spánku?

Zaspávajte s dieťaťom

Ak si to žiada, samozrejme. Prítomnosť rodiča upokojuje, dodáva dieťaťu pocit bezpečia. A aj ak si deti želajú spať s vami v jednej posteli, dovoľte im to. Nemusíte sa obávať nesúhlasných reakcií okolia ani toho, že ich „potom už z postele nedostanete“. Naopak, čoho má dieťa dosť, toho sa nedožaduje. Skôr či neskôr príde čas, kedy bude chcieť mať vlastné „posteľové kráľovstvo“.

Dodržiavajte čas

Aspoň približne. Človek by mal zaspávať a vstávať približne v tých istých časoch každý deň. Samozrejme, príležitostná výnimka tu i tam je tolerovaná.

Pozor na večeru

Je dôležité niekoľko hodín pred spánkom vynechať konzumáciu vysokokalorických porcií jedál, o kofeíne (pohár koly či kofoly) alebo energetických nápojoch (žiaľ, obľúbených aj u detí) či dokonca alkohole nehovoriac. Tie by deti nemali piť vôbec, rovnako ani sladené nápoje. Ale pozor, ovocie na večeru je dovolené, viac sme o tom písali v tomto článku.

Bez väčšej námahy

Vraví sa, že najlepší spánok je po fyzickej aktivite. Je to síce pravda, nie je ale dobré ju vykonávať krátko pred spánkom. Tu je už čas skôr na relaxačné aktivity. Spoločný rozhovor, čítanie knihy a podobne.

Žiadna elektornika

„Ešte jednu hru pred spaním a potom zhasnem...“ Hranie hier alebo sledovanie rozprávok či filmov by nemalo byť súčasťou predspánkového rituálu. Na obrazovku by deti nemali pozerať aspoň hodinu či dve pred spaním.

Správne prostredie v spálni

Nie príliš horúco, pokojne aj 16 stupňov, pohodlný matrac a vankúš, dostatočná tma, ticho a neprítomnosť elektronických zariadení. Celkom jednoduché, čo poviete?





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >