Čerstvá jarná bryndza a ovčí syr môžu byť aj nebezpečné. Na TOTO pozor!

TASR, ahojmama, 10. apríla 2024 o 06:19

Milujete jarnú čerstvú bryndzu alebo ovčí syr? Tie priamo od chovateľov chutia skvele, majú však jeden háčik – možno sa z nich nakaziť kliešťovou encefalitídou. A to ak sú vyrobené z nepasterizovaného mlieka zvieraťa, ktoré bolo nakazené od kliešťa. Platí to ovčie či kozie mlieko Viete, ako sa nákaze vyhnúť?

Bryndza je nesmierne zdravá, človek z nej však môže aj vážne ochorieť..

Foto: Shutterstock.com

Úrad verejného zdravotníctva pripomína, že vírus sa ničí pri teplote 70 stupňov Celzia, preto by sa mali výrobky tepelne upravovať. „Surové ovčie alebo kozie mlieko treba pred konzumáciou prevariť. Syr vyrobený zo surového mlieka je zas potrebné opiecť z oboch strán,“ radia hygienici.

Bryndza je inak pre človeka nesmierne prospešná, obsahuje cenné probiotiká, najmä v surovom stave. V jednom grame bryndze sa nachádza približne miliarda probiotických mliečnych baktérií a kvasiniek.

K nákaze encefalitídou u človeka dochádza v priemere jeden až dva týždne po konzumácii tepelne nespracovaného mlieka alebo mliečnych výrobkov z infikovaného zvieraťa. Inkubačný čas však môže byť v rozmedzí dvoch až 28 dní.

V tomto roku sezóna ešte len začína, vlani však hygienici zaznamenali viacero prípadov takéhoto ochodenia. Na Horehroní vypukla v lete epidémia kliešťovej encefalitídy, spojená práve s konzumáciou výrobkov z nepasterizovaného ovčieho mlieka. Pre ochorenie bolo vtedy hospitalizovaných 28 ľudí.

Riziko je možné zmierniť aj očkovaním proti kliešťovej encefalitíde. To pozostáva z viacerých dávok, pričom človek je chránený už po dvoch. Odporúča sa zaočkovať začiatkom jari. Zo spomínaných 28 nakazených ľudí vlani nebol zaočkovaný nik.

Kliešťová encefalitída je infekčné vírusové ochorenie, ktoré postihuje centrálnu nervovú sústavu – mozog a miechu. Medzi dlhodobé následky ochorenia patria bolesti hlavy, únava, porucha pamäti, koncentrácie, dlhodobé neurologické problémy až ochrnutie. V krajných prípadoch býva aj smrteľné.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >