Deti ho milujú. Melón nielen skvelo chutí, ale prospieva aj zdraviu

Gabriela Bachárová, 8. augusta 2022 o 04:45

Aké by to bolo leto bez melónového osvieženia? Schytiť ho do ruky a utekať von, pokračovať v hre s kamarátmi.

V lete osvieži.

Foto: Shutterstock.com

Viete, že sladká letná bomba sa začala pestovať už pred vyše štyrmi tisíckami rokov? Do Európy, konkrétne do Talianska, sa melón dostal z Ázie a dnes je jeho konzumácia rozšírená na celom svete. V Turecku a Grécku sa stal dokonca národným ovocím. Ďalšou zaujímavosťou je, že názov melón pochádza z gréckeho slova melopepon, čo znamená veľké jablko.

Melóny delíme na dve skupiny. Na vodové s červenou dužinou a na cukrové s bielou, žltou alebo oranžovou dužinou. Oficiálny názov vodového melónu je, predstavte si to, dyňa červená.

Ako informuje bratislavský Regionálny úrad verejného zdravotníctva na sociálnych sieťach, melón obsahuje 90 až 95 percent vody a iba tri až päť percent cukru. Je teda nízkokalorický a môžu si ho bez obáv dopriať aj ľudia, ktorí si držia líniu alebo potrebujú schudnúť.

„Odporúča sa melón konzumovať hlavne v horúcich letných mesiacoch, pretože má schopnosť vracať do tela minerály, ktoré stratíme nadmerným potením. Je zdrojom vitamínu C, betakaroténu, železa, mangánu, horčíka, draslíka a antioxidantov,” ozrejmuje regionálny úrad verejného zdravotníctva. Pre vysoký obsah vody sa melóny odporúčajú jesť aj na celkové prečistenie obličiek a močových ciest.

Melón je tiež bohatý na vlákninu, ktorá pozitívne pôsobí pri činnosti čriev. „V melónoch bol objavený cenný lykopén, a to vo vyššom množstve ako v surových paradajkách,” vraví Zuzana Klinčáková z Poradne zdravia regionálneho úradu.

Lykopén je významným antioxidantom, chráni teda pred pôsobením voľných radikálov, čo sú odpadové látky vznikajúce pri látkovej výmene. Voľné radikály dokážu v organizme vyvolať rakovinu či srdcovo-cievne ochorenie. 

Z melónu môžete pre deti pripraviť v lete aj nanuky či zmrzlinu a i rôzne osviežujúce nápoje. Nezabudnite do nich vložiť aj bylinky, ako sú mäta, medovka alebo citrónová tráva, ktoré každému drinku dodajú skvelú chuť.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >