Necítite sa vo svojej koži? Únava, nervozita, nespavosť, nechutenstvo, zapáchajúci pot, biele škvrny na nechtoch, lupiny vo vlasoch... Všetky tieto stavy môžu signalizovať, že vám chýbajú vitamíny alebo iné látky. Čoho je kedy nedostatok a ako to doplniť?
Ovocie a zelenina by mala byť každodennou súčasťou jedálnička detí i dospelých.
Foto: shutterstock.com
Niekedy to považujeme len za prechodný nekomfort, z ktorého sa stačí vyspať, inokedy nás problém donúti až zájsť k lekárovi. Zmeny na našom tele alebo v pocitoch sa nedejú „len tak“, najčastejšou príčinou je nedostatok niektorých dôležitých látok. Kanadsko-americký odborník na výživu Earl Mindell v knihe Vitamínová Biblia rozpísal jednotlivé stavy, príčiny a odporúčania, čoho viac jesť, aby došlo opäť k rovnováhe. Vyberáme 15 najčastejších problémov.
Únava
Telu pri silnej únave môže toho chýbať veľa, resp. niečo z nasledovného: zinok, sacharidy, bielkoviny, vitamíny A, B, C, D, železo, jód. Zinok doplníte vďaka zelenine, celozrnným obilninám, pivnému droždiu a semiačkam z tekvice či slnečnice. Zdrojom sacharidov je napríklad škrob. Železo obsahujú pšeničné klíčky, fazuľa, šošovica, broskyne, melasa, hovädzie obličky či pečeň. Jód do tela dostanete prostredníctvom morských plodov, chalúh, mliečnych produktov. Nezabudnite na pobyt na slnku – prírodný zdroj vitamínu D. Vitamíny A sú zasa v rybách, listovej či žltej zelenine (napr. žltá paprika, cuketa), B obsahuje droždie, pivné droždie či hrozienka, Céčko je v citrusoch, kyslej kapuste, jablkách, hrášku a podobne.
Nervozita
Skúste doplniť vitamíny B6, B12, horčík a kyselinu paraaminobenzoovú (PABA). Čiže viac strukovín, kvasníc, cereálií, semienok, rýb, celozrnných obilnín, hrozienok, odporúčané sú aj vajíčka, žltý melón, hovädzie obličky a pečeň.
Nechutenstvo
Môže byť signálom nedostatku vitamínov A, B1, C, bielkovín, biotinu, fosforu, sodíka, zinku. Do organizmu ich možno dostať okrem vitamínov z lekárne aj zvýšenou konzumáciou rýb, vajíčok, mliečnych výrobkov, strukovín, zelenej listovej zeleniny, orechov, zemiakov, kvasníc, pivného droždia, kyslej kapusty, naturálnej ryže či citrusov.
Zápach tela
Býva znakom chýbajúceho zinku a vitamínu B12. V strave sa odporúča zvýšiť podiel strukovín, droždia, vajíčok, zeleniny, pšeničný otrúb a klíčkov, dodať tiež semená tekvice či slnečnice.
Zápach z úst
Ak nemáte pokazené zuby, chýbať môže vitamín B3, niacin. Obsahujú ho celozrnné obilniny, strukoviny, pečeň, ryby.
Krvácanie z nosa
Naznačuje možné chýbajúce vitamíny C, K a P. Pridajte do stravy viac ovocia, citrusov, tiež lucernu, morské riasy, rybací olej, zemiaky, kapustu, hrášok.
Akné
Koho trápia akné, môže mať nedostatok vitamínu A upraveného na formu rozpustnú vo vode. V strave to znamená napríklad viac rýb, pečene, zelenej a žltej zeleniny. Možný je tiež nedostatok vitamínu B, ktorý sa dá doplniť prostredníctvom kvasníc, hrozienok, žltého melónu.
Nespavosť
Telu chýba draslík, vápnik a vitamíny B. Pre lepší spánok skúste teda jesť viac banánov, chrenu, citrusov, semienok, listovej zeleniny, strukovín, kvasníc, mliečnych produktov a rýb.
Modriny
Odolnosť voči nim možno posilniť vitamínom C a bioflavonoidmi (vitamín P). Oboje nájdete v citrusoch, paradajkách, kapuste, hrášku. Zdrojom vitamínu P je aj pohánka.
Biele škvrny na nechtoch
Naznačujú nedostatok zinku. Obsahuje ho celozrnná pšenica, zelenina, obilné klíčky a otruby, semienka tekvice či slnečnice.
Závraty
Chýba vám zrejme mangán a riboflavín (vitamín B2). Jedálny lístok obohaťte o oriešky, zelenú listovú zeleninu, cviklu, droždie, ryby, vajíčka, syry a hrach.
Hučanie v ušiach
Okrem mangánu telo postráda aj draslík. Ten doplníte banánmi, chrenom, slnečnicovými semienkami. Mangán zasa orechmi, listovou zeleninou, hráškom, cviklou, vaječným žĺtkom.
Chvenie
Telo potrebuje viac horčíka. Dodať ho môže napríklad listová zelenina, orechy, cereálie, semienka, morské produkty.
Lupiny vo vlasoch
Chýba vitamín B12, B6, F alebo selén. To znamená jesť viac strukovín, kvasníc, cereálií, rýb, vajíčok, brokolice, paradajok, cibule. Vitamín F nájdeme zasa v orieškoch, semiačkach či rastlinných olejoch.
Búšenie srdca
Môže byť dôsledkom nedostatku B12. Doplníte ho droždím, kvasnicami, vajíčkami, hovädzím mäsom a obličkami.