Deväť trikov, ako sa schladiť v horúčavách. Viete, prečo je v noci dobrá prikrývka a na čo používali naši predkovia nádobu s vodou?

Patricia Poprocká, 21. júla 2022 o 04:07

Horúčavy momentálne trápia celú Európu a vedia byť veru poriadne úmorné. Každý si pomáha ako vie, pre ich lepšie zvládanie ponúkame deväť tipov, ako sa schladiť. Viete napríklad, ako vyzerá správne vetranie, čo jesť a piť, a že na farbe oblečenia až tak nezáleží?

Voda na nezaplatenie!

Foto: Pravda, Robo Hakl

Sila vody

Studená sprcha či plávanie sú na ochladenie fajn, voda môže ochladiť vzduch aj inak. Už dávne civilizácie ju na to využívali tak, že do okna postavili hlinenú nádobu s vodou a prefukujúci vietor vzduch takto príjemne ovlažoval, pripomína BBC v článku venovanom odporúčaniam, ako si uchovať čo najviac chladu v horúčavách. Dnes si nápad môžeme vylepšiť – napríklad tak, že umiestnime pred ventilátor misku s ľadom. Ďalšou možnosťou je zavesíme pred neho mokrú studenú plachtu.

Ventilátor – dvojsečná zbraň

Niekto si bez ventilátora, verného spoločníka do horúčav, nevie deň ani predstaviť, ak je však teplota vyššia ako 35 stupňov, účinnosť ventilátory strácajú. Na človeka totiž len zbytočne fúka horúci vzduch. Ďalšou nevýhodou sú aj ich motory, ktoré v konečnom dôsledku vyrábajú teplo a tiež tak prispievajú k ešte vyššej teplote.

Neodhadzujte prikrývky

Kvalitný spánok je dnes pre mnohých (najmä v panelákových bytoch) utópia, a nepomáha im príliš ani spanie bez prikrývok a pyžama. Vedci zistili, že optimálna teplota pre našu kožu v spánku sa pohybuje od 31 do 35 stupňov a práve pyžamo alebo ľahká prikrývka ju pomáhajú udržiavať, aj keď je v izbe teplo. Okolo tela totiž vytvárajú akúsi mikroklímu, ktorá zachováva túto optimálnu teplotu. Takže prikrývky nie sú celkom zbytočné.

Vetranie nie je vždy výhra

Vetranie priestorov je síce nevyhnutné, v horúčavách to však tak jednoznačne neplatí. Ak je vonku teplejšie než vnútri, najmä ak na okno svieti slnko, zbytočne sa dnu vpúšťa teplý vzduch. V takom prípade je lepšie len zatiahnuť závesy, aby sa chlad vnútri ľahšie udržal a okná otvoriť neskôr, keď je vonku chladnejšie. Dobré je už nechať okno otvorené celú noc, keď sa vzduch vonku ochladí. Ak fúka vietor, je to ešte lepšie.

Na pitie to nemusí byť vždy len voda

Rada je to dlhodobo známa, piť v horúčavách treba veľa, 2-3 litre denne a s pribúdajúcou teplotou dokonca i viac. Okrem čistej vody je ale napríklad vhodné aj mlieko, pripomína BBC jednu vedeckú štúdiu. Najmä ak obsahuje trocha soli a cukru, telu sa dostanú látky, o ktoré prichádza potením. Vhodné je aj kokosové mlieko. Samozrejme, žiaden alkohol, už jedno pivo prispieva k dehydratácii organizmu.

Životne dôležitý tieň

Čas, kedy sa odporúča zostať vnútri alebo v tieni, sa predlžuje. Pri súčasných horúčavách by sme sa vonku nemali zdržiavať medzi jedenástou a pätnástou hodinou. Ak sme už vonku, platia tri pravidlá – pokožku si chrániť krémom, telo tieňom a hlavu klobúkom.

Ani čili nie je zlé

V horúčavách jesť príliš nechutí. Strava by mala byť ľahká vedci odporúčajú takú, ktorá obsahuje veľa vody. Teda napríklad jahody, uhorky, šalát, melón. A pozor – celkom nevhodné nie sú ani korenené jedlá. Tie pomáhajú človeku s ochladzovaním, a to práve tým, že spôsobujú, že sa potíme viac.

Koniec nočnému jedeniu

Aspoň počas horúčav. Trávením sa totiž zvyšuje teplota tela a človeku sa teda celkovo horšie spí.

Oblečenie, nejde o to, či je svetlé

Viac než na farbe záleží na veľkosti. Nejde o to, aby bolo oblečenie svetlé, skôr o to, aby nepriliehalo tesne k telu. Voľné šaty či tričká totiž umožňujú vzduchu prúdiť okolo pokožky, čo telu uľahčuje zvládanie horúčav.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >